Laaja selvitys: Suomessa maailman korkein elintaso

Suomi voitti selvästi kaikki muut maat. Suomi saa erityisiä kehuja koulutuksesta, terveydenhuollosta ja yksilön vapauksien toteutumisesta tutkimuksessa.

Suomi sijoittuu erittäin hyvin kaikissa tutkituissa kohdissa.

28.10.2016 10:20

Maailman valtioiden kehitystä tutkiva Social Progress Imperative -järjestö kertoo tuoreessa selvityksessään maiden elintasosta. Brittilehti The Independent kertoo selvityksen tuloksista. Suomi on koko elintasovertailun paras maa. Kyseessä on hyvin laaja, kaikki maanosat käsittävä selvitys.

Suomen voiton merkitystä korostaa se, että kyseessä oli laaja arviointi. Pelkällä hyvällä talouskehityksellä ja hyvällä bruttokansantuotteella ei pärjännyt, vaan hyvinvointi nähtiin hyvin laajasti.

Tuloksiin vaikuttivat muun muassa maiden koulutuksen taso, mahdollisuudet käyttää uutta teknologiaa ja odotettavissa oleva elinikä. Arvioinnin kohteina olivat myös kansalaisten yleiset oikeudet, valinnanvapaus ja se miten suvaitsevaisesti ihmisiin suhtaudutaan.

Social Progress Imperative järjesti järjestykseen kolmen faktorin perusteella. Kussakin faktorissa oli alaosioita. Nämä isot faktorit olivat inhimilliset perustarpeet, hyvinvoinnin perusteet ja yksilön mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä. Näitä kokonaistuloksia kuvattiin sosiaalisen kehityksen indexillä, jossa paras mahdollinen tulos oli 100.

Independet esittelee parhaiten menestyneet ja niiden sijoitukseen vaikuttavia perusteita.

19. Yhdysvallat 84.62.

Raportin mukaan Yhdysvaltojen tulos oli pettymys. Näyttää siltä, että huikea talouskehitys ei näy maan kansalaisten mahdollisuuksien parantumisena, raportti arvioi.

18. Ranska 84.79.

Vaikka Ranskaa kehuttiin suvaitsevaisuudesta, maa ei pärjää mahdollisuuksien maana.

17. Espanja 85.88.

Espanjan on matkailijoiden suosiossa ja maalla on hyvät hyvinvointipalvelut. Korkea nuorisotyöttömyys laskee maan tulosta vertailussa.

16. Belgia 86.19.

Euroopan unionin päämaja sijoittuu melko hyvin yhteiskunnallisessa kehityksessä.

15. Saksa 86.42.

Tulos on pettymys odotuksiin nähden. Tulos voi kertoa siitä, että infrastruktuuri on kovilla sinänsä vertailun kannalta hyvin päätetyn pakolaisten laajan vastaanoton vuoksi.

14. Japani 86.54.

Maa on parantanut naisten mahdollisuuksia osallistua työelämään. Toisaalta Japani kärsii yhä korkeista itsemurhaluvuista.

13. Itävalta 86.60.

Pääkaupunki Wien on arvostettu kulttuurikeskus. Maailmanpankin elintasovertailussa Itävalta pärjää myös melko hyvin.

12. Irlanti 87.94.

Irlannista voi tulla mahdollinen pääoman uusi kotipaikka Britanninan Brexitin eli EU:sta eroamisen jälkeen.

Kymmenenneksi sijoittuivat tasapisteissä Uusi -Seelanti ja Islanti.

10. Uusi-Seelanti 88.45.

Maan väestörakenteessa korostuu nuorten suuri osuus. Työllisyys on hyvällä tolalla.

10. Islanti 88.45.

Kansalaisten perustarpeet on hoidettu hyvin. Taloudellinen tialnne on mysö nousussa.

9. Iso-Britannia 88.58.

Ison-Britannian perusterveydenhuolto kerää kehuja samoin koulutustaso.

8. Alankomaat 88.65.

Kuuluu maailman suvaitsevaisimpiin maihin. Myös kansalaisten vapaudet ovat laajat.

7. Norja 88.70.

Muiden Skandinavian maiden tavoin Norjassa on hyvä terveydenhuolto. Koulutus ja pääsy tiedon lähteille saavat myös kehuja. Norjaa sanotaan EU:hun kuulumattomien maiden mallimaaksi.

6. Ruotsi 88.80.

Ruotsia kehutaan hyvästä ja terveellisestä ravinnosta, hyvästä hygieniasta ja yksilön oikeuksien toteutumisesta

5. Sveitsi 88.87.

Asuminen Sveitsissä on kallista. Toisaalta asumisen taso ja pääsy tiedon lähteille on hyvä.

4. Australia 89.13.

Maan koulutusta kehutaan loistavaksi. Yksilön oikeuksia ja suvaitsevaisuutta arvostetaan.

3. Tanska 89.39.

Sosiaalinen liikkuvuus eli mahdollisuus parantaa elintasoa on hyvä. Tosin terveystasossa maa sijoittuu heikommin kuin kärkikymmenikön muut maat.

2. Kanada 89.49.

Valtavan isossa maassa on vähän asukkaita pinta-alaan nähden. Kansalaisista huolehditaan hyvin. Terveydenhuolto on huippuluokkaa.

1. Suomi 90.09.

Kaikki uskovat, että Pohjoismaissa on maailman paras elintaso ja nyt Suomi teki sen viralliseksi. Suomi sijoittuu erittäin hyvin kaikissa tutkituissa kohdissa. Perustarpeet, koulutus, terveydenhoito, yksilön vapauksien toteutuminen saavat kehuja. Mutta jos muutat Suomeen, varaudu siihen, että pukeudut hyvin sillä talvet ovat todella kylmiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?