Skandaali Sdp:ssä – Lindtman laatinut puhemiehistölle salaisia listoja ”sopivista puhujista”

– Selvää kai on se, että tavoitteena on ollut suosia pientä piiriä ja saada se puhumaan eduskuntaryhmän puolesta, nimettömänä pysyttelevä demariedustaja arvioi Ilta-Sanomille.

Antti Lindtmanin kerrotaan tehneen eduskunnan kyselytunneille listoja siitä, ketkä demariryhmän edustajat saavat esittää kysymyksiä.

27.10.2016 23:05

Ilta-Sanomien Sdp:n eduskuntaryhmän sisältä saamien tietojen mukaan Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on laatinut omin päin ja omin luvin muun ryhmän tietämättä pitkiä nimilistoja siitä, ketkä demarikansanedustajat saavat esittää kysymyksiä eduskunnan kyselytunnilla.

– Viime aikoina on selvinnyt, että Lindtman on toimittanut eduskunnan puhemiehistölle tällaisia pitkiä listoja, joilla on ohjattu kyselytunnin toimintaa ja myös sitä, ketkä kyselytunnilla saavat puhua, eräs demarikansanedustaja sanoi Ilta-Sanomille torstaina.

Hän ei tässä yhteydessä halua esiintyä nimellään asian arkaluonteisuuden vuoksi. Yleensä edustajat vaikenevat ryhmän sisäisistä keskusteluista.

Myös toinen nimettömänä pysyttelevä demariedustaja vahvisti Lindtmanin listakäytännön Ilta-Sanomille torstaina.

Ilta-Sanomien haastattelemien demariedustajien mukaan asiaa käsiteltiin poikkeuksellisen myrskyisässä tunnelmassa.

– Ryhmän jäsenet kysyivät Lindtmanilta, pitääkö paikkansa, että eduskuntaryhmästä on toimitettu puhemiehistölle nimilistoja edustajista, jotka voivat puhua kyselytunnilla? Hyvin tunnelatautuneen ja voimakkaan keskustelun aikana selvisi, että tällainen tieto on tosi.

Lindtman ei kommentoi

Ilta-Sanomat tavoitti Antti Lindtmanin torstai-iltana ja kysyi, pitääkö tieto hänen laatimistaan listoista paikkansa.

– Kommenttini on kaikessa lyhykäisyydessään seuraava. Minun tapanani ei ole käydä ryhmässä käytyjä keskusteluja ja ylipäätään ryhmän sisäisiä asioita julkisuudessa, Lindtman sanoi.

Kiistättekö tällaisen listakäytännön olemassaolon?– Tapanani ei ole ollut lähteä ryhmän sisäisiä asioita julkisuudessa puimaan.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan käytäntö on ollut voimassa vuoden.

– Asiasta on liikkunut huhuja, mutta moni kuuli tästä vasta tänään ensimmäistä kertaa. Eduskuntaryhmä sai siis varsin myöhään tietää, että tällainen käytäntö oli otettu käyttöön, asian paljastanut demariedustaja sanoi.

Hänen mukaansa listassa on ollut ”noin kymmenen nimeä” jokaiselle kyselytunnille

– Edustajat olivat hyvin pettyneitä siihen, että heillä ei ole ollut aitoa mahdollisuutta osallistua. Nimet ovat aina vähän vaihdelleet esimerkiksi sen mukaan, mitä asioita on ollut käsiteltävänä. Mutta selvää kai on se, että tavoitteena tässä on ollut suosia pientä piiriä ja saada se puhumaan eduskuntaryhmän puolesta.

Asiasta kertoneen edustajan mukaan Lindtman yritti lykätä asian käsittelyä tuonnemmaksi.

– Hyvin vahvasti vaadittiin, että tämä asia käsitellään tänään (torstaina), koska se oli tullut ryhmän tietoon.

”Vahva näpäytys Lindtmanille”

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan Sdp:n eduskuntaryhmä päätti yksimielisesti, että käytäntö lopetetaan välittömästi.

– Todettiin, että missään tapauksessa tämä käytäntö ei enää jatku, koska se on erittäin epäoikeudenmukainen, epätasa-arvoinen ja vastoin sosiaalidemokraattisen puolueen suurta demokratian vaalimisen kulttuuria ja myöskin sitä vapautta, johon olemme liikkeenä uskoneet. Että jokainen kansanedustaja on vapaa käyttämään puheenvuoroja kyselytunnilla, demariedustaja sanoi.

– Lisäksi päätettiin, että ryhmän jäsenet ovat tasa-arvoisessa asemassa ja vain erityisistä syistä voidaan päättää toisin, ja se voidaan tehdä eduskuntaryhmässä.

Demariedustajan mukaan ryhmäkokous ja sen tekemä päätös oli vahva näpäytys Lindtmanille.

– Hän jäi hyvin pienen, yhden käden sormiston puolustamaksi. Pitkään ryhmässä olleet eivät muista, että ryhmäjohtajalle olisi annettu tällainen näpäytys.

– Hän menetti kasvonsa ryhmän edessä, toinen edustaja kuvasi kokouksen kulkua.

Ilta-Sanomien lähteet eivät halunneet arvioida, miten tällainen käytäntö on mennyt puhemiehistössä läpi vai onko se ylipäätään mennyt läpi. Eduskunnan toinen varapuhemies Arto Satonen (kok) kommentoi asiaa torstaina seuraavaan tapaan:

– Puhemies päättää aina harkintansa mukaan. Vain ensimmäisen kysyjän osalta noudatetaan ryhmän esittämää kysyjää.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?