Kiireellinen hälytystehtävä vastaanottokeskukseen – turvapaikanhakija pahoinpiteli poliisin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kiireellinen hälytystehtävä vastaanottokeskukseen – turvapaikanhakija pahoinpiteli poliisin

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut Suomesta turvapaikkaa hakeneen irakilaismiehen puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä pahoinpitelystä.

27.10.2016 16:09

Rikokset tapahtuivat Mikkelissä tämän vuoden syyskuussa.

Poliisipartio sai kiireellisen hälytystehtävän Suonsaaren vastaanottokeskukseen, koska siellä oli tappelu käynnissä. Vastaanottokeskuksen sisälle saapuneen poliisikaksikon mukaan vuonna 1973 syntynyt irakilaismies oli aggressiivinen. Oli epäilys, että mies oli tappelun pääpukari. Turvapaikkaa Suomesta hakenut mies suostui lähtemään poliisien kanssa rakennuksesta ulos.

Mies vietiin poliisiauton luo, ja hänelle tehtiin turvatarkastus. Mies laitettiin poliisimaijan sisälle, mutta hän oli edelleen aggressiivinen. Tilanteen rauhoittamiseksi toinen poliiseista antoi miehelle tupakan. Myös poliisiauton takaovi jätettiin auki.

Hetken kuluttua paikalle saapui miehen vaimo, ja mies tuli väkisin poliisiautosta ulos. Poliisikaksikko otti miehen haltuunsa, mutta vaimon väliintulon takia mies pääsi irtautumaan. Tämän jälkeen ylikonstaapeli yritti ottaa miehestä niin sanotun turvavyöotteen. Tarkoituksena oli saada mies maahan.

Irakilaismies väänsi kuitenkin ylikonstaapelin vasemman käden nimettömästä, joka meni sijoiltaan ja murtui. Mies meni menojaan, ja ylikonstaapeli lähti vielä perään. Tuolloin hän huomasi sormensa olevan sijoiltaan.

Paikalle tuli toinen poliisipartio, joka sai miehen lopulta kiinni vastaanottokeskuksen sisätiloista. Miehen huoneesta löydettiin myöhemmin veitsiä, pesäpallomaila ja teroitettu suksisauva. Irakilaismiehellä oli poliisin mukaan sotilastausta.

Sormensa murtanut poliisi ei kyennyt kenttätyöhön noin seitsemään viikkoon. Irakilaismies joutuu maksamaan ylikonstaapelille 2 200 euron kärsimyskorvaukset, minkä lisäksi mies tuomittiin puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä pahoinpitelystä.

Oikeuden papereista käy ilmi, että miehen oli määrä lähteä tänään torstaiaamulla turvapaikanhakijoiden paluukuljetuslennolla takaisin Irakiin. Oikeus antoi asiassa tuomion keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?