Oulun insesti-isä manipuloi ja painosti – Miksi terveysviranomaiset jättivät tytön vuosiksi pulaan?

Julkaistu:

Tytärtään järkyttävällä tavalla kaltoin kohdellut Seydou Kouanda tuomittiin kahdeksan vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

OULUN käräjäoikeuden mukaan hyväksikäyttö on ollut uhrille erittäin vahingollista. Asianomistajalle, nyt 26-vuotiaalle Marlenelle on aiheutunut teoista psyykkisiä vaurioita. Lapsen ja isän välistä luottamussuhdetta on käytetty väärin hyväksi.

– Hyväksikäytön tekomuoto on ollut törkeä, tekokertoja ollut lukuisia ja ne ovat ajoittuneet koko asianomistajan lapsesta aikuiseksi varttumisen ajalle, oikeus totesi ratkaisussaan.

Oikeuden mukaan teon moitittavuutta lisää se, että tytär tuli useita kertoja raskaaksi ja synnytti yhden vastaajan siittämän lapsen.

Tapahtumavyyhti alkoi, kun Marlene oli 9-vuotias ja päättyi tämän ollessa 17-vuotias. Tänä aikana lapsi oli koko ajan kouluterveydenhuollon, perheneuvolan ja sosiaalitoimen kanssa tekemisissä. Isä vastusti raskaudenkeskeytyksissä lastensuojeluilmoituksia eikä halunnut tehdä rikosilmoitusta väitetyistä poikaystävistä.

Vasta lastensuojeluviranomaiset tekivät asiasta poliisille tutkimuspyynnön vuonna 2010.OIKEUDESSA esitetty lääkärinlausunto kertoo, että isän teot jättivät rajuja jälkiä lapseen. Poliisitutkintaa varten tehdyssä lääkärinlausunnossa, jossa Marlenen lapsuuden sairauskertomuksia käytiin läpi, nämä oireet nousevat esiin.

– Miksei näin jälkeenpäin sairauskertomusta lukiessa erittäin huolestuttavina nousevat merkit vakavasta kaltoinkohtelusta johtaneet insestitutkintaan jo varhaisemmassa vaiheessa, kysyy lausunnon tehnyt psykiatrian erikoislääkäri.

7-vuotiaana Marlene oli lastenpsykiatrisessa hoidossa päiväkodissa ilmenneiden aggressiokohtausten ja itsetuhoisuuden takia. Häntä tutkittiin perheneuvolassa ja hän kävi toimintaterapiassa.

11-vuotiaana hän kertoi kouluterveydenhoitajalle harrastaneensa seksiä ja pelkäävänsä raskautta. Muutamia kuukausia myöhemmin hänet todettiin raskaaksi. Helmikuussa 2002 terveyskeskuslääkäri ja terveyskeskuksen vastaava lääkäri keskustelivat, pitääkö raskaudesta ilmoittaa sosiaalitoimelle. Asia jätettiin ratkaistavaksi gynekologisen poliklinikkakäyntiin. Lausunnosta ei käy ilmi, onko ilmoitusta tehty.


GYNEKOLOGISELLA vuode­osastolla 11-vuotiaan kanssa oli ensimmäisen raskaudenkeskeytyksen aikaan keskusteltu pitkään. Lääkäri epäili vakavaa masennusta ja mielenterveyshäiriötä.

Perheneuvolassa tyttö, isä ja äitipuoli ovat olleet ainakin vuosina 2002–2005. Toteutuneita käyntejä on lausunnon mukaan ollut 62 kappaletta.

13-vuotiaana tyttöä hoidettiin psykiatrian klinikalla. Hänellä todettiin muun muassa traumaperäinen stressihäiriö. Isän ja tyttären lisäksi tapaamisissa oli mukana sosiaalitoimi.


UHRI oli myös psykiatrisessa osastohoidossa. Sosiaalitoimi oli tiiviisti perheen tukena. Myös tuomitun vaimo, Marlenen äitipuoli oli sairas. Marlene joutui tästä syystä kantamaan vastuuta pienemmistä sisaruksistaan. Tuolloin toistamiseen raskaana olleesta Marlenesta tehtiin lastensuojeluilmoitus, ilmenee lääkärinlausunnosta.

Vyyhti paljastui kuitenkin vasta, kun tytär itse kertoi insestistä 20-vuotiaana. Tuolloin lastensuojeluviranomaiset tekivät asiasta tutkintapyynnön poliisille. Tytär perui kuitenkin puheensa kokemansa paineen, jaksamisensa ja lapsensa huostaanottouhan takia.


MARLENEN synnytyksen jälkeen voitiin todeta, että raskaustestien ja raskausviikkojen välillä oli ristiriitoja, joiden pohjalta isän ja Marlenen kertomus raskauden alkamisesta ei voinut pitää paikkaansa.

– Viranomaisten tiedot eivät yhdistyneet tässä kohtaa, koska sairauskertomukset olivat eri arkistossa, lausunnossa todetaan.

Isä on ollut tyttären hoidossa koko ajan mukana. Hän oli myös hoitamassa tyttärensä lasta tämän synnyttyä.

Oikeudessa kuultiin todistajaa, joka asui reilun kuukauden Marlenen perheessä. Hän kertoi nähneensä kolme kertaa isän makaavan tyttären kanssa.

Todistaja joutui selittämään oikeudelle, miksei hän ilmoittanut asiasta esimerkiksi viranomaisille.

– En ollut varma, oliko se tuntemani tyttö tai tämän maan laeista, oliko tämä oikein vai väärin. Siellä, mistä tulen, se on tabu, ei edes alastomana esiinnytä oman isän edessä. Olin aivan sokissa, en tiennyt mitä tehdä, kertoi nainen, joka oli itse vasta tuolloin tullut Suomeen.