Oulun insesti-isän selitys: Poppamies neuvoi makaamaan tytön - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oulun insesti-isän selitys: Poppamies neuvoi makaamaan tytön

Julkaistu: 26.10.2016 15:02

Tyttärensä törkeästä hyväksikäytöstä syytetty isä selitti tekoaan burkinafasolaisen poppamiehen antamilla neuvoilla.

51-vuotiasta isää kuultiin Oulun käräjäoikeudessa iltapäivällä. Miehellä oli tarjota pitkä ja suomalaisissa oloissa poikkeuksellinen selitys teolleen. Hänen mukaansa tyttären makaaminen oli poppamiehen neuvoma keino rikastumiseen.

Isä tuli Suomeen jo 1980-luvulla. Uhrikseen joutuneen tyttären Marlenen hän toi kotimaastaan Norsunluurannikolta Suomeen vuonna 1995 mennessään täällä naimisiin suomalaisen naisen kanssa.

Syytetyn isän oma edesmennyt isä – siis uhrin isoisä – oli kotoisin Burkina Fasosta.

– Kun tulin Suomeen, kaikki halusivat olla rikkaita ja hyvässä asemassa, saada niin paljon rahaa, että pystyy ostamaan mitä haluaa. Mutta tämä rikkaus ei tule ihmisverestä, syytetty aloitti selostuksensa.

"On kaksi tietä"

Mies kertoi olleensa käymässä Norsunluurannikolla ja puhuneensa ihmisten kanssa siitä, miten hän voisi tulla rikkaaksi. Hän sai neuvon mennä Burkina Fasoon, jossa neuvoja saisi.

Näin hän teki. Burkina Fasossa sanottiin, että ei ole ongelma, mutta neuvoista halutaan varmaankin rahaa.

– Tapasin tällaisen herran, joka sanoi, että hän voi tehdä minusta rikkaan. Luotin häneen. Siitä se alkoi.

Poliisin lisätutkintakuulustelussa isä oli käyttänyt tästä "herrasta" termejä poppamies ja parantaja. Isä oli kertonut halunneensa rikastua, mutta selitti, ettei itsensä tähden, vaan koska tahtoi lastensa parasta.

Poppamiehellä oli isän mukaan tarjota kaksi vaihtoehtoa.

– Hän kertoi, että on kaksi tietä. Toinen on, että henkilön, joka annetaan, täytyy kuolla. Sanoin, että en halua, en halua verta käsilleni. Hän sanoi, että on toinenkin tie tai väylä, se ei ole kovin monimutkainen. Riittää, että makaa tämän henkilön kanssa.

Isä kertoi sanoneensa, että tämä onnistuu, hän valitsee tämän.

– (Poppamies) antoi jutun, jonka kanssa tulin Suomeen. Minun piti pestä tyttö tällä jutulla. Minä tein sen, annoin tyttärelleni, jotta hän pesee itsensä sillä. Sitten makasin hänen kanssaan.

Poliisin lisätutkinnassa isä oli kuvaillut "juttua" lääkkeeksi, joka jauhettiin jostain lehdistä ja sekoitettiin veteen.

Rikkautta ei tullut

Isä selitti oikeudelle, että tyttären makaamisesta huolimatta vaurastumista ei tapahtunut. Hän soitteli poppamiehelle, mutta hermostui lopulta ja katkaisi parantajasuhteen.

Isän asianajaja Kari Eriksson kysyi, että miten luottamus säilyi, kun kaikki kesti useita vuosia.

– Jos yrittää väkisin pakottaa aikaa, niin se ei tapahdu. Siksi suostuin odottamaan, isä vastasi.

Hän sanoi katuvansa tekojaan ja vakuutti, ettei tekisi samaa enää uudestaan, jos tänä päivänä kehotettaisiin.

Mies valitteli myös sitä, että hän oli sanojensa mukaan Norjassa ennen kiinniottoaan sairastunut vakavasti ja ollut 21 päivää koomassa, jonka jälkeen hänellä on ollut vaikeuksia muistinsa kanssa.

Marlenen avustaja Jorma Herttuainen huomautti, että isä on tuomittu lähestymiskieltoon myös kahta muuta, Norjassa asuvaa lastansa vastaan. Isän mielestä hänellä ja näillä lapsilla ei ole mitään ongelmia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?