Näin kaikki tapahtui: häiriö aiheutti kaappaushälytyksen lennolla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin kaikki tapahtui: häiriö aiheutti kaappaushälytyksen lennolla

Malagasta Tampereelle matkalla ollut kone laskeutui Pirkkalaan hävittäjien saattelemana.

25.10.2016 21:48

ESPANJAN aurinkorannoilta Malagasta lähtenyt kone oli tilauslento, joka kuljetti festivaalikävijöitä takaisin Suomeen. Kyseessä oli Small Planet -lentoyhtiön Airbus 320 -kone. Lennon oli järjestänyt Centro Finlandia Viajes -matkatoimisto.

FugeFesteillä Fuengirolassa esiintymässä oli suomalaistähtiä kuten Katri Helena, Eppu Normaali ja Jari Sillanpää.

Ranskan yläpuolella koneen seuraan liittyi kaksi hävittäjää. Matkustajilla ei tässä kohtaa vielä ollut tietoa mistä tilanteessa on kysymys. Koneessa matkustajan ollut Ilta-Sanomissa työskentelevä Sirja Wilen-Kuisma kertoo, että lento sujui matkustamon puolella kaikin puolin normaalisti.

– Vierelle ilmestyneet hävittäjät herättivät kummastusta, mutta emme tienneet mitä tapahtuu.

Hävittäjät olivat liittyneet koneen seuraan johtuen ilmoituksesta, jonka mukaan koneessa epäiltiin olevan käynnissä kaappaustilanne. Samaan aikaan Suomessa Pirkkalan lentokentälle saapui suuri määrä poliisipartiota täydessä varustuksessa.

Lentoyhtiön mukaan hälytyksestä ilmoitti hollantilaisen Maastrichtin kaupungin lennonjohto koneen lentäessä Hollannin ilmatilassa kello 15.32 Suomen aikaa.

– Saimme ilmoituksen, jonka mukaan kyseinen lento olisi mahdollisesti kaapattu. Tästä syystä lähetimme tiedon asiasta kaikille osapuolille, mukaan lukien Tampereen lentokentälle, yhtiön tiedottaja Simonas Bartkus kertoi Ilta-Sanomille.

RANSKAN ilmavoimat sai tilanteen vuoksi nopean toiminnan hälytyksen. Ranskan ilmavoimien tiedotusosaston varajohtaja kapteeni Sandrine Laebens kertoo, että maan ilmavoimien johto määräsi kaksi Dassault Rafale -hävittäjää ilmaan saattamaan matkustajakoneen Belgian rajalle varmistaakseen, että kaikki menee hyvin.

– Tämä on Ranskassa tavallista tällaisissa tilanteissa, missä yhteys koneeseen menetetään, Laebens kertoo Ilta-Sanomille.

Laebens toteaa, että Ranskan ilmavoimat on valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Tehokeinon tarkoituksena on taata kansallisen ilmatilan suvereniteetti havainnoimalla, tunnistamalla ja puuttumalla tunkeilijoihin muutaman minuutin sisään kaikkialla Ranskassa.

– Näyttää siltä että yhteys koneeseen saatiin palautettua. Siispä tilauslento pääsi jatkamaan matkaansa ja laskeutumaan ilman ongelmia.

LASKEUDUTTUAAN Pirkkalaan kone parkkeerasi kiitoradalle odottamaan jatkoa. Matkustajilla ei vielä tässäkään vaiheessa ollut tietoa siitä, mitä tapahtuu. Puolen tunnin odottelun jälkeen koneen kapteeni kuulutti, että sisään saapuu suuri määrä poliiseja.

Poliisit tutkivat koneen nopeasti läpi, jonka jälkeen matkustajat siirrettiin tiukkaan turvatarkastukseen.

– Kävimme läpi turvatarkastuksen, jossa myös passimme kuvattiin. Poliisilla oli listat, joista kyseltiin nimiä ja sosiaaliturvatunnuksia kaikilta matkustajilta. Myös puhelinnumerot otettiin talteen, Wilen-Kuisma kuvailee tilannetta.

POLIISIN mukaan hälytys perustui häiriöön, mutta sen syystä ei voida kertoa tarkemmin. Kyseistä mekanismia voidaan käyttää oikeassakin vaaratilanteessa. Poliisin mukaan kukaan ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut vaarassa.

Lentoyhtiön mukaan on mahdollista, että kyseessä oli inhimillisestä erehdyksestä tapahtunut häiriö tai väärinkäsitys viestinnässä. Häiriön varsinaisesta syystä ei ole kuitenkaan vielä varmuutta.

Poliisi tiedotti hieman ennen puolta kahdeksaa lentokentän toiminnan palautuneen taas normaaliksi.

PIRKKALASSA asuva Tommi Saarni oli viimeisiä lentokentältä poistuneita.

– Ranskan yllä jo hävittäjät tulivat koneen vierelle. Lentoemännätkin vain ihmettelivät, että mitähän ne siinä tekevät, Saarni kertoi

Saarnin mukaan siinä vaiheessa matkustajille ei kuulutettu mitään. Saarni kertoi Ilta-Sanomille, että Pirkkalaan laskeutumisen jälkeen asia valkeni nopeasti kaikille matkustajille.

– Kun kaikki laittoivat kännykkänsä päälle, tämä kaappausuhka selvisi.

– Kyllä siinä ehti miettiä, että mitä jos koneessa on joku liipaisinherkkä kaveri, Saarni pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?