Eläkeuudistus nostaa eläkeikää – taulukko kertoo, missä iässä voit päästä töistä vapaalle

Julkaistu:

Eläkeuudistus
Eläkeikä nousee tulevassa eläkeuudistuksessa asteittain.
Kohta se alkaa, eläkeiän nostaminen takaisin ylöspäin, aluksi 63 vuodesta 65 vuoteen. Reitillä on yksi sovittu välietappi, joka koittaa vuonna 2027. Tuolloin 1962 syntyneet saavuttavat eläkeiän.

(Alla olevasta taulukosta näkyy eläkeiän nostaminen vaiheittain.)

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Edellinen suurempi eläkeuudistus tehtiin vuonna 2005 eli vain reilut kymmenen vuotta sitten. Numerot olivat samat, mutta toisin päin. Tuolloin yksityisen sektorin eläkeikää laskettiin 65:stä 63:een.

Tuolloinkin tiedostettiin Suomea uhkaava eläkepommi. Ruutia kasteltiin kylvämällä uudistuksen multiin porkkana: 4,5 prosentin superkarttuma.

 

Monet jatkoivat työuraansa, mutta porkkana ei tehonnut tarpeeksi.

–Monet jatkoivat työuraansa, mutta porkkana ei tehonnut tarpeeksi, Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen tiivistää syyn suunnanmuutokseen.


VUODENVAIHTEESSA voimaantulevan uudistuksen taustalla on väestön ikääntymisen aiheuttama huoli huoltosuhteesta. Kun elinikä pitenee, pienenee työssäkäyvien määrä suhteessa työelämän ulkopuolella oleviin.

Työurien pidentämisen tavoitteena on turvata työeläkejärjestelmän rahoitus eli taata myös tulevaisuuden eläkeläisille kohtuullinen eläke ilman työeläkemaksujen korottamista taivaisiin.

Entä eläkeiän tulevaisuus? Kuinka pitkään mennään 65 vuodella?


KEVAN eläkejohtaja Korhosen mukaan eläkeiälle ennustetaan jatkossakin lievää nousua. Mutta muuttuvia tekijöitä on niin paljon, ettei vielä ole aika lyödä mitään lukkoon. Esimerkiksi työttömyyden hellittäminen helpottaisi painetta.

 

Nyt yhä useammat nauttivat eläkkeestä jopa 30 vuotta. Kyse on sukupolvien välisestä tasa-arvosta.

Väestön ikääntyminen ei sen sijaan näytä hellittävän. Kun nykyisenkaltaista eläkejärjestelmää ryhdyttiin 1960-luvulla rakentamaan, oli vastasyntyneen suomalaisen elinajanodote alle 70 vuotta. Nyt se on jo yli 82 vuotta. Ennusteen mukaan vuonna 2080 vastasyntyneiden uskotaan elävän keskimäärin jo yli yhdeksänkymppisiksi.

–60-luvulla ajateltiin, että ollaan 40 vuotta töissä ja sitten kymmenen eläkkeellä. Nyt yhä useammat nauttivat eläkkeestä jopa 30 vuotta. Kyse on sukupolvien välisestä tasa-arvosta, Korhonen katsoo.

Käytännössä yhä useampi 65-vuotias on hyväkuntoinen. Korhonen kannustaakin kykeneviä jatkamaan töissä.

 

Jos toimintakyky on säilynyt, niin miksei sitten tekisi töitä ja nauttisi siitä?

–Jos toimintakyky on säilynyt, niin miksei sitten tekisi töitä ja nauttisi siitä?

Korhonen on itse syntynyt 1965. Juuri tämä vuosikerta on nyt seuraava, joka ei tiedä vielä omaa eläkeikäänsä.

–Vielä pitää jännittää. Ehkä mulle tulee kuukausi tai kaksi lisää? Tai sitten eläkeikä on vielä minullakin 65.

Eläkkeet uusiksi: Nämä asiat muuttuvat, nämä pysyvät ennallaan

1. Myöhemmin eläkkeelle

Eläkeikä nousee vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneillä kolme kuukautta per syntymävuosi (katso taulukko). Julkisen sektorin ammatilliset eläkeiät nousevat kolme kuukautta kerrallaan (nousu kuitenkin korkeintaan yleiseen alimpaan vanhuuseläkeikään asti). Jos julkisen sektorin työntekijällä on sovittu henkilökohtainen eläkeikä, se ei uudistuksessa muutu.

2. Kerryttämistä vielä 70-vuotiaana

Työntekoa voi jatkaa niin kauan kuin haluaa. Eläkkeen kertyminen kuitenkin loppuu vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä 68-vuotiaana, vuosina 1958–1961 syntyneillä 69-vuotiaana ja vuosina 1962–1964 syntyneillä 70-vuotiaana. Tätä nuorempien karttuman loppumisikää ei tiedetä vielä.

3. Jo 17-vuotiaat eläkettä tienaamaan

Eläkettä alkaa kertyä tehdystä työstä, kun henkilö täyttää 17 vuotta aiemman 18 vuoden sijaan. Vuonna 2000 ja sen jälkeen syntyneet kartuttavat eläkepottiaan jo 17-vuotiaana tekemistään töistä. Nyt työeläkettä on karttunut 18 ikävuoden jälkeen, ja ennen vuotta 2005 eläkettä alkoi kasaantua vasta 23 vuotta täyttäneille.

4. Superkarttuma poistuu

Aiemmin 63-vuotiailla oli työuraa jatkamalla mahdollisuus kasvattaa eläkettään 4,5 prosentin karttumalla. Jatkossa eläkkeeseen saa 0,4 prosentin korotuksen per kuukausi, jos jatkaa työntekoa alimman eläkeiän jälkeen. Kaksi vuotta ekstraa tuo esimerkiksi tuhannen euron eläkkeeseen 96 euron korotuksen.

5. Osa-aikaeläke poistuu

Tilalle tulee osittainen varhennettu vanhuuseläke. Osan siihen mennessä kertyneestä eläkkeestä voi ottaa maksuun jo etukäteen, jos on täyttänyt 61 vuotta.

6. Uutuutena työuraeläke

Uutuus on suunnattu vähintään 63-vuotiaille, joilla on takanaan vähintään 38 vuoden raskas työura. Ensimmäiset työuraeläkkeet voidaan myöntää aikaisintaan 1.2.2018, koska työuraeläkettä ei voida myöntää alimman vanhuuseläkeiän täyttäneelle.

Nämä pysyvät ennallaan:

1. Jo kertyneisiin eläkkeisiin ei tule muutoksia.

2. Vanhuuseläkkeelle jo jääneiden eläkkeisiin ei   tule muutoksia.

3. Julkisen sektorin henkilökohtaiset eläkeiät   säilyvät ennallaan

Henkilökohtainen eläkeikä voi olla 1959 tai sitä ennen syntyneillä henkilöillä ja se on 63 ja 65 vuoden välillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt