Kotimaa

Eläkeuudistus tulee – katso mikä muuttuu

Julkaistu:

Pitkään vireillä ollut eläkeuudistus muuttuu lihaksi vuodenvaihteessa. Suurin reformi koskee eläkeikää.

ELÄKEIÄN muutos osuu vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneisiin. 1955 syntyneiden eläkeikä nousee kolmella kuukaudella. Korotusta tulee putkessa kolme kuukautta per syntymävuosi siten, että 1962 maailmaan putkahtaneiden suomalaisten eläkeikä on 65 vuotta.

1965 ja myöhemmin syntyneiden eläköitymisen hetkeä ei vielä ole lyöty lukkoon. Se vahvistetaan aikanaan, kun eläkettä odottavat ovat täyttäneet 62 vuotta.


JULKISEN sektorin ns. ammatillisiin eläkeikiin, joita on mm. poliiseilla ja opettajilla, muutos kouraisee samalla periaatteella, kolme kuukautta per syntymävuosi. Ammatillinen eläkeikä ei kuitenkaan koskaan nouse korkeammaksi kuin oman ikäluokan alin eläkeikä.

Jos julkisen sektorin työntekijällä on sovittu henkilökohtainen eläkeikä, se ei uudistuksessa muutu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös eläkkeen kertyminen muuttuu. Tähän asti yli 63-vuotiaille palkannauttijoille maksettu superkarttuma siirtyy historiaan ja se korvataan ns. lykkäyskorotuksella. Korotusta saa, jos jää eläkkeelle alimman vanhuuseläköitymisikänsä jälkeen. Korotus on tuntuva, 0,4 prosenttia kuukaudessa eli vuoden ylimääräisellä työskentelyllä voi omaa eläkettään petrata lähes viidellä prosentilla.


ELÄKKEEN kertyminen tehostuu myös työuran toisessa päässä: vuonna 2000 ja sen jälkeen syntyneet ja kartuttavat eläkepottiaan jo 17-vuotiaana tekemistään töistä. Nyt työeläkettä on karttunut 18 ikävuoden jälkeen, ja ennen vuotta 2005 eläkettä alkoi kasaantua vasta 23 vuotta täyttäneille.

Nyt käytössä olevat osa-aikaeläkkeet siirtyvät vuodenvaihteen uudistuksessa historiaan. Ne korvataan osittain varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että 61-vuotiaana voi ottaa osan siihen mennessä karttuneesta eläkkeestään maksuun etukäteen.

Kokonaan uutta on työuraeläke. Se on tarkoitettu 63 vuotta täyttäneille, joilla on takanaan vähintään 38 vuoden raskas työura. Ensimmäiset työuraeläkkeet voidaan myöntää aikaisintaan 1.2.2018.

Eläkeuudistus ei iske takautuvasti. Tähän mennessä kertyneisiin eläkkeisiin ei kosketa, eivätkä vanhuuseläkettä jo nauttivien eläkkeet muutu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt