Turvapaikanhakijat kyselyssä: ”Sisällä on turvallista, ulkona odinit uhkana” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Turvapaikanhakijat kyselyssä: ”Sisällä on turvallista, ulkona odinit uhkana”

Maahanmuuttovirasto toteutti kesällä asiakaskyselyn vastaanottokeskuksissa. Turvapaikanhakijoita pyydettiin arvioimaan esimerkiksi turvallisuuden tunnetta, omaa roolia asiakkaana ja miten henkilöstö heitä kohtelee.

Valtaosa kyselyyn vastanneista turvapaikanhakijoista kokee olonsa turvalliseksi vastaanottokeskuksessa.

24.10.2016 10:34

Valtaosa Maahanmuuttoviraston kyselyyn vastanneista turvapaikanhakijoista kokee olonsa turvalliseksi vastaanottokeskuksessa, mutta osaa turhauttaa tekemisen puute ja joidenkin keskusten sijainti kaukana kaupunkien keskuksista.

– Meillä on ryhmäkodissa turvallinen olo, eikä tarvitse huolehtia mistään, alaikäisyksiköstä arvioitiin.

Joissakin vastaanottokeskuksissa huolta on herättänyt keskuksen ulkopuolella liikkumiseen liittyvä turvattomuus.

– Sisällä on turvallista, ulkona odinit uhkana. Kaupat ovat kaukana, vaikea mennä kun ei ole turvallista, eräs vastaaja arvioi.

Kyselyyn vastanneet kertovat, että heitä kohdellaan vastaanottokeskuksissa enimmäkseen hyvin. Joissakin keskuksissa hakijat ovat kuitenkin kokeneet, ettei kaikkia asiakkaita kohdella tasa-arvoisesti.

Naiset toivovat enemmän naisille suunnattua toimintaa ja naistulkkeja esimerkiksi terveydenhoitajan tapaamisiin. Lisäksi kaikkien vastaajien kesken ansiotyö- ja koulutusmahdollisuuksien puute tuli vastauksissa esiin.

Yksin tulleiden alaikäisten keskuksissa painottuivat harrastuksiin ja koulunkäyntiin liittyvät huolet.

– En ole vielä käynyt urheiluharrastuksessa. Toivoisin, että saisin jonkun harrastuksen, eräs alaikäinen vastaaja toivoi.

Tänä vuonna toteutetun kyselyn laajuus on poikkeuksellinen, sillä vastaanottokeskuksia on Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kyselyyn vastasi noin 3 140 turvapaikanhakijaa 81 vastaanottokeskuksesta. Myös yksintulleiden alaikäisten vastaanottoyksiköt olivat mukana kyselyssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?