Toimi näin, jos kohtaat pelottavan pellen – ”Tahallinen pelottelu yleisellä paikalla on rikos”

Pelottelumielessä pelleiksi pukeutuneet voivat syyllistyä rikokseen, poliisi muistuttaa.

21.10.2016 10:46

Ympäri Suomea on tehty useita havaintoja pelleistä. Yhteensä havaintoja on tehty 18 paikkakunnalla: Kokkolassa, Raisiossa, Ulvilassa, Pirkkalassa, Porissa, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Nurmijärvellä, Kotkassa, Turussa, Raumalla, Riihimäellä, Savonlinnassa, Kerimäellä, Leppävirralla, Pieksämäellä ja viimeisimpänä Oulussa.

Poliisi kehottaa soittamaan pellehavainnosta hätäkeskukseen, numeroon 112.

Poliisin mukaan pellenaamioissa pelottelevat voivat syyllistyä rikokseen.

– Muistutamme, että tahallinen pelottelu yleisellä paikalla on rikos. On siis aika lopettaa tällainen pelleily, ennen kuin se kunnolla alkaakaan, Oulun poliisi toteaa tiedotteessa.

Järjestyslaissa yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikolla on kielletty. Käytännössä pykälää voi rikkoa metelöimällä, toistuvilla uhkaavilla eleillä, pelkoa herättävällä käyttäytymisellä tai esimerkiksi heittämällä esineitä.

Poliisi suhtautuu vakavasti

Myös Helsingin poliisista neuvotaan soittamaan hätäkeskukseen, jos vastaan tulee pelleksi pukeutunut henkilö. Helsingin poliisi julkaisi tiedotteen sen jälkeen, kun poliisille oli ilmoitettu kaksi ilmoitusta pelottelutarkoituksessa kaupungilla liikkuneista pelleistä.

Rikoskomisario Heikki Sandberg sanoi, että Helsingin poliisi ottaa jatkossa pelleiksi pukeutuneet pelottelijat kiinni.

– Poliisi suhtautuu tällaiseen rikosilmiöön vakavasti. Poliisi ottaa jatkossa tällaiset pelleksi pukeutuneet pelottelijat kiinni ja rikoksesta voidaan langettaa useita päiväsakkoja. Vakavammissa tapauksissa saatetaan puhua jo esimerkiksi laittomasta uhkauksesta tai jopa vakavammista rikosnimikkeistä, jolloin kyseeseen voi tulla jo vankeusrangaistus, Sandberg sanoi tiedotteessa.

Tuusulassa poliisi sai ilmoituksen moottorisahan kanssa liikkuneesta pellestä. Sandberg muistuttaa, ettei vakavia vahingoittamiseen tarkoitettuja tai siihen soveltuvia esineitä saa pitää hallussaan yleisellä paikalla.

– Tällaisia esineitä ovat muun muassa teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet, sekä patukat, ketjut, jouset, vaijerit, kaapelit, pesäpallomailat ja muut näihin rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet.

ISTV jalkautui torstaina Tuusulaan, jossa on tehty pellehavaintoja. Katso, mitä asukkaat olivat mieltä kiusaaja-pelleistä.

Näin sanoo järjestyslain 3. pykälä

”Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty:

1) metelöimällä ja muulla vastaavalla tavalla;

2) toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä;

3) ampumalla, heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla.

Edellä 1 momentissa tarkoitettu toiminta on kielletty myös muualla kuin yleisellä paikalla, jos toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?