”Suomalaiset tulevat nielemään sen...” HS paljasti hyväntekijänä esiintyneen ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin karut viestit - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Suomalaiset tulevat nielemään sen...” HS paljasti hyväntekijänä esiintyneen ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin karut viestit

Julkaistu: 21.10.2016 7:53, Päivitetty 21.10.2016 12:41

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan ”Aleppon lelusalakuljettajana” esiintyneen Rami Adhamin toimintaan liittyy useita epäselvyyksiä.

Helsingin Sanomat on saanut käsiinsä viestejä, jotka kyseenalaistavat mediassa usein haastatellun Rami Adhamin hyväntekeväisyystoiminnan. Lehti on saanut Adhamin entiseltä apurilta muun muassa WhatsApp-viestejä, jotka antavat ymmärtää, että Adhamin tammikuinen loukkaantuminen Syyriassa oli keksitty.

– Uutiset tulevat kertomaan, että Rami Adham loukkaantui Aleppossa ja hän on vakavasti loukkaantunut, HS kertoo Adhamin viestittäneen apurilleen.

– Sen jälkeen kun loukkaannun, laitan puhelimeni pois päältä ja olen poissa Facebookista ainakin kolme päivää.

Adham myös suunnitteli HS:n mukaan, että orpolapset voisivat tulla tapaamaan häntä, kun hänellä on tukiside päässä. Toinen vaihto ehto oli, että lapset voisivat vierailla hänen luonaan Alkefahissa, kun hän antaa leluja.

– Ja noin vain Suomi rakentaa minulle patsaan Helsinkiin, ja kaikki itkevät, Adhamin kerrotaan viestittäneen.

Epäselvyyksiä orpolapsiprojektissa

Adham viittaa orpolapsilla projektiinsa Syyriassa, jossa hän teki yhteistyötä Alkefah-instituutin kanssa. Alkefah-instituutti tekee muun maussa humanitääristä työtä orpolapsien parissa. Instituutista kuitenkin kerrotaan HS:lle, etteivät he enää tee yhteistyötä Adhamin kanssa, sillä kaikki Suomessa kerätyt rahat eivät päätyneet lapsille.

HS:n saamien viestien mukaan Adham myös sanoi voivansa auttaa apuriaan hankkimaan väärennetyn henkilöllisyystodistuksen.

– Suomalaiset tulevat nielemään sen. Jos eivät, työnnetään se heille peräpuikolla.

HS kertoo varmistaneensa viestien aitouden it-asiantuntijan avulla. Arabiaksi kirjoitetut viestit on lehdelle kääntänyt arabian kielen tulkki. HS on saanut Alkefah-instituutista valokuvia järjestön leimalla ja tunnuksilla varustetuista kuiteista.

Adham kiistää Helsingin Sanomien väitteet jyrkästi. Adham sanoo HS:lle, ettei tarina loukkaantumisesta pommi-iskussa ollut keksitty. Hän myös kiistää vieneensä Aleppon orpolapsille pienemmän summan kuin oli lahjoittajille luvannut.

Myös Adham on lähettänyt HS:lle väitteitään tukevia kuitteja tältä vuodelta.

Lue Helsingin Sanomien koko juttu Adhamista tästä linkistä.

Useita tuomioita

Aiemmin STT paljasti, että Adhamilla on useita doping- ja pahoinpitelytuomioita.

IS:n hankkimasta esitutkinta-aineistosta ilmenee, että viimeksi kiinni jäädessään Adham oli palaamassa Suomeen Syyriasta pakolaisleiriltä. Tuolloin Tulli löysi häneltä vyötärölaukkuun ja alusvaatteisiin piilotettuna 148 ampullia testosteronia.

Adham kertoi ostaneensa ainetta kerralla vuodeksi, koska se oli halpaa. Aineet oli tarkoitettu omaan käyttöön.

Yllä olevalla HSTV:n videolla näkyy, mitä Rami Adham on aiemmin kertonut työstään Aleppossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?