Daily Maililta kovaa spekulointia: Onko Suomi seuraava Ukraina? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Daily Maililta kovaa spekulointia: Onko Suomi seuraava Ukraina?

Brittilehti Daily Mail on huolissaan siitä, miten Suomen käy, kun naapurina on Vladimir Putinin johtama aggressiivinen ja arvaamaton Venäjä.

­

20.10.2016 22:49

Brittilehti Daily Mail spekuloi artikkelissaan, voisiko Suomesta tulla seuraava Ukraina. Lehden mukaan Suomessa pelätään aggressioita Venäjän taholta sen jälkeen, kun Suomen itsenäisyyden kyseenalaistavaa propagandaa on esiintynyt enemmän. Daily Mail kertoo verkkosivuillaan, että itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta ensi vuonna. Lehti on perehtynyt Suomen historiaan ja tapahtumiin Suomen lähiympäristössä viime vuosina.

Daily Mail muistuttaa, että Venäjän ulkopolitiikka muuttui rajusti vuonna 2014. Venäjä miehitti tuolloin Ukrainalle kuuluvan Krimin ja rikkoi samalla kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan koskemattomuutta. Lehden mukaan Suomessa pelätään, että maalle käy Krimin tavoin. Artikkeli pohjautuu Reutersin uutiseen, jossa on haastateltu Suomen valtioneuvoston viestintäjohtajaa Markku Mantilaa. Daily Mailin artikkelissa on Reutersin uutisen pohjalta tulkittu suomalaisten Venäjän-pelkoa. Myöskin Itämeri on lipsahtanut Balkanin mereksi (vrt. Baltic Sea) ja ilmatilaa loukanneet koneet ovat nimetty vääräntyyppisiksi.

Ilmavoimien ottama kuva venäläisestä SU-27 -hävittäjästä, joka loukkasi Suomen ilmatilaa Suomenlahdella 6. lokakuuta 2016. Kyseisenä päivänä venäläinen SU-27 -hävittäjä tunkeutui Suomen ilmatilaan kahdesti.­

1. Ilmatilaloukkaukset

Daily Mail tähdentää, että Suomen ja Venäjän välinen raja on noin 1 340 kilometriä pitkä. Lehti nostaa esiin Venäjän ilmatilaloukkaukset, joista tuoreimmat tapahtuivat 6.10, kun venäläinen Suhoi Su-27 -hävittäjä tunkeutui Suomen ilmatilaan kahdesti. Kaiken huipuksi Venäjä vahvisti siirtäneensä Kaliningradiin ohjuksia. Daily Mail kysyy, voiko Suomesta tulla seuraava Ukraina.

Alla olevalla videolla näkyy samantyyppisiä Su27-hävittäjiä kuin ne, joilla Suomen ilmatilaa loukattiin kuun alussa.

2. Informaatiosotaa ja pelottelua

Lehti lainaa lisäksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin entisen neuvonantajan Andrei Illarionovin haastattelua Svenska Dagbladetissa. Illarionov väitti haastattelussa, että osa Georgiasta, Valko-Venäjä, Baltian maat ja Suomi kuuluvat alueisiin, joihin Putin katsoo Venäjällä olevan omistusoikeus.

Daily Mail toteaa, että valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantilan mukaan Venäjä käy informaatiosotaa Suomea vastaan. Venäjä pyrkii luomaan aggressiivisella vaikuttamisellaan epäluottamusta kansan ja maan johtajien välille. Samoin Venäjän yrityksenä on saada kansalaiset epäileväisiksi EU:ta kohtaan ja varoittamaan Suomea liittymästä Natoon.

3. Suomen aiesopimus puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa

Lehti kertoo, että tästä huolimatta Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä. Julistus ei sisällä maiden välisiä puolustussitoumuksia. Asiakirjan allekirjoittivat puolustusministeri Jussi Niinistö ja Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work Finlandia-talossa.

Mannerheimin muistolaatta on joutunut Pietarissa ilkivallan kohteeksi.­

4. Mannerheimin muistolaatta vandalismin kohteena

Daily Mail myös kertoo, miten Suomen marsalkan Carl Gustaf Emil Mannerheimin muistolaatta Pietarissa on tuhrittu ja sitä on hakattu jopa kirveellä. Ilta-Sanomat on kertonut aiemmin, että Mannerheimin muistolaattaa tullaan siirtämään Pietarissa toiseen paikkaan. Laatta paljastettiin Zaharjevskaja-kadulla kesäkuussa 2016.

Uutista päivitetty 21.10 kello 9.15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?