”Sotilaallisesta tyhjiöstä” tuli kuuma peruna Ahvenanmaalla: ”Ei paranna Itämeren turvallisuustilannetta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Sotilaallisesta tyhjiöstä” tuli kuuma peruna Ahvenanmaalla: ”Ei paranna Itämeren turvallisuustilannetta”

Puolustusministerin avausta saariryhmän sotilaallisesta asemasta ei otettu ilolla vastaan Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaan demilitarisointi sai alkunsa Oolannin sodasta 1854–56. Bomarsundin linnoituksen rauniot muistuttavat tästä Krimin sodan sivujuonteesta.­

20.10.2016 12:24

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) avasi viikonloppuna täysin yllättäen keskustelun Ahvenanmaan sotilaspoliittisesta asemasta. Hän puuttui tulenarkaan aiheeseen sanoessaan, että demilitarisoituna Ahvenanmaa muodostaa sotilaallisen tyhjiön.

Vettä myllyyn lisäsi hiljattain myös historian tutkija Jukka Tarkka. Hän arvioi, että jos Itämerellä puhkeaa aseellinen kriisi, kaikki alueella toimivat sotavoimat yrittävät ehtiä ensimmäisenä Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström (r) ihmettelee puolustusministerin avausta.­

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström (r) on jyrkkä, kun IS kysyy häneltä puolustusministerin keskustelunavauksesta.

– Demilitarisoinnin kyseenalaistaminen ei paranna Itämeren turvallisuustilannetta, Löfström jyrähtää.

Löfström sanoo myös yllättyneensä ministerin kommenteista ja ihmettelevänsä, miksi hän nosti asian esille ja mihin hän pyrki sillä.

Muitakin opposition kansanedustajia säntäsi välittömästi arvostelemaan lausuntoja.

 ”Tämä ei ollenkaan muuta Ahvenanmaan asemaa.”

Ahvenanmaan maaherra Peter Lindbäck muistuttaa, että Ahvenanmaan demilitarisoitu asema ei ole miltään osin ahvenanmaalaisten keksimä, vaan nimenomaan kansainvälisten sopimusten määrittelemä asia.

Samaa sanoo Ahvenanmaan maakuntapäivien puhemies Johan Ehn. Hän tai kansanedustaja Löfström eivät usko, että demilitarisoinnin purkaminen – eli sopimusrikkomus – olisi ratkaisu mihinkään ongelmaan.

Maakuntapäivien puhemies Johan Ehn ei usko, että ahvenanmaalaiset ovat peloissaan tilanteesta.­

Pitäisikö ahvenanmaalaisten olla huolissaan tapahtuneesta?

– Ei tarvitse. Ei. Tämä ei ollenkaan muuta Ahvenanmaan asemaa. Mutta yleisellä tasolla varmaankin kaikki suomalaiset kokevat, että tilanne on juuri nyt kärjistynyt Itämeren alueella, Peter Lindbäck uskoo.

Myöskään puhemies Ehn ei usko, että ahvenanmaalaiset yleisesti ovat peloissaan tilanteesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tiistaisessa lausunnossaan, että keskustelu täytyy aloittaa ahvenanmaalaisten kanssa, sillä asia koskee ensisijaisesti heitä.

– Ahvenanmaalaiset huomaavat varmasti hyvin herkästi, jos havaitsevat ympäristössään jotain outoa. Itse en ole kuullut mistään sen suuntaisesta, presidentti Niinistö sanoi.

Sekä Lindbäck että Ehn ovat iloisia keskusteluyhteydestä Helsingin ja Maarianhaminan välillä. Puhemies Ehn ei yllättynyt presidentti Niinistön lausunnosta.

– Tasavallan presidentin kommentti seuraa samaa linjaa, mikä meillä on ollut jo vuosia, puhemies Ehn sanoo.

Hän kertoo, että ahvenanmaalaiset keskustelevat jatkossakin mielellään turvallisuusasioista, mutta haluaa sen sijaan tehdä selvän eron puolustuspolitiikkaan – siitä keskusteleminen kuuluu Ehnin mukaan vain Suomelle, ei Ahvenanmaalle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja presidentti Niinistö korostivat viikolla, että kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea, eikä demilitarisoinnin purkaminen olisi edes mahdollista yksipuolisesti.

IS:n haastattelemat Ahvenanmaan asioista vastaavat poliitikot kiittelivät erityisesti presidentti Niinistön lausuntoa.

– Vahva kannanotto, jota Ahvenanmaalla kuunnellaan varmasti, kansanedustaja Löfström uskoo.

”Ei politiikkaa tänne”

Kampaamon Maarianhaminan keskustassa omistava Tina Teckenberg-Boman ei ole perehtynyt ministeri Niinistön lausuntoihin Ahvenanmaan sotilaallisesta tyhjiöstä. Hän kuitenkin myöntää, että asia mietityttää.

–Voi kai kaikista asioista aina keskustella, Teckenberg-Boman sanoo.

Tina Teckenberg-Bomanin kampaamossa ei puhuta politiikkaa.­

–Yleensä sellaisista asioista ei tosin puhuta täällä, ei politiikkaa tänne, Teckenberg-Boman sanoo ja nauraa.

Kävelykadulla vastaan tulee lasta ulkoiluttava maarianhaminalainen Jaana Salminen. Hän on lukenut aiheesta artikkelin, muttei ole kuullut kenenkään käyneen aiheesta sen kummempia keskusteluja.

–Toisaalta olen ollut lähinnä lapsen kanssa kotona, Salminen naurahtaa.

Moni IS:n tavoittama paikallinen ei ollut kuullutkaan Ahvenanmaata koskeneesta kohusta, tai oli kiinnostuneempi esimerkiksi tulevasta jalkapallon mahdollisesta Suomen mestaruudesta, joka on hilkulla tulla IFK Mariehamnille ensi sunnuntaina.

Jan Karlman haluaa keskittyä politiikan sijaan mieluummin työntekoon.­

Eräs vuosia sitten manner-Suomesta Maarianhaminaan muuttanut asukas sanoi IS:lle, että hän on itse pohtinut sopimuksen olevan todella vanha. Hän on miettinyt, pitäisikö sitä uudistaa enemmän kuin nyt on tehty.

Kukaan IS:n haastattelema paikallinen ei halunnut ainakaan nimellään arvostella nykyistä saarten puolustuspoliittista asemaa. Toisaalta monia asia ei kosketa niin paljon, että omaa, tiukkaa mielipidettä edes olisi.

–Asia on niin kuin se on, ei se ole kovin merkittävää minulle, koko ikänsä Ahvenanmaalla asunut Jan Karlman sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?