Äänekosken vesikriisissä sairastuneita jo hälyttävässä määrin – ”Tilanne on elänyt yllättävästi”

Julkaistu:

Äänekosken eteläpuolisia kyliä piinaavalle vesikriisille ei näy loppua. Paikkaa, josta likavesi pääsee verkostoon, etsitään kaikin mahdollisin voimin, mutta vielä tuloksetta.
Asukkaiden oireista tulee jatkuvasti lisää tietoa. Uusia sairastuneita on nyt hälyttävässä määrin myös Honkolan kylässä nelostien tuntumassa. Jo eilen puhuttiin yli sadasta sairastuneesta.

Uusien tietojen perusteella kloorausta on laajennettu. Myös näytteidenottoalue on entistä suurempi.

Suurin osa sairastuneista on Hietamalla ja Parantalassa. Näissä kylissä asuu noin 800 ihmistä.

– Sairastuneiden rypäs auttaa meitä paikantamaan todennäköisen vuotokohdan. Etsintä kohdistuu muutaman kilometrin alueelle, Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen kertoo.

Ongelmat käynnistyivät runsaan viikon takaisesta, massiivisen alipaineen aiheuttamasta putkirikosta. Korjausta seurasi voimakas paineen nousu, joka rikkoi verkostoa. Kyse ei välttämättä ole vain yhdestä venttiilistä.

– Rikkoutuneita paikkoja voi olla useampiakin. Emme tuudittaudu siihen, että ongelma on hoidettu, jos yksi paikka löydetään.

Tärkeintä on saada verkosto paikattua mahdollisimman nopeasti. Kloorauksella voidaan peittää veden bakteerit, mutta lopulliseksi ratkaisuksi siitä ei ole.

– Jos vikaa ei löydy, joudumme jatkamaan kloorausta ties mihin asti. Mutta uskon, että vika löytyy pian. Toivottavasti jo tänään. Mutta etsintää ei voi lopettaa.

Huolena on, että ongelma leviää verkostossa entistä kauemmaksi. Käytännössä vaarassa voisivat olla Koivoston kylä sekä nelostien suosittuna taukopaikkana tunnettu Hirvaskangas.

– Tilanne on elänyt yllättävästi. Kun varmaa syytä epidemiaan ei ole tiedossa, on selvää, että keittokehotus pidetään päällä. Ettei kukaan vahingossakaan juo pilaantunutta vettä, Lappalainen sanoo.

Verkostossa on ainakin ulosteperäistä kolibakteeria, jonka analysointi näytteistä onnistuu nopeasti. Muista mahdollisista taudinaiheuttajista saadaan tietoa vasta viikkojen päästä, kun laboratoriokokeet valmistuvat.

Lappalainen kertoo, että verkostoon suunniteltiin jo ns. shokkikloorausta. Aikeesta on kuitenkin luovuttu, sillä tavanomaisellakin kloorauksella on saatu parannusta aikaan.

Juomavettä on silti syytä hakea toisaalta. Vedenjakelu on alkanut tänään aamupäivällä Hietaman koululla kello 10 ja Upatonpohjantien kentällä Parantalassa kello 11.