Jere, eli J.C. Walker, ja muut Suomi-cowboyt kokoontuvat metsän kätkössä Lopella: ”Olen oma itseni, vaikka minulla onkin eri nimi”

Cowboy-elämällä on kannattajansa Suomessakin. Jere Hellström on ampumaradalla J.C. Walker. – Olen oma itseni, vaikka minulla onkin eri nimi, Hellström sanoo.

15.10.2016 10:31

Eletään 1980-luvun alkua. Kalifornialainen trap-haulikkoammunnasta ja westerneistä innostunut sotaveteraani Harper Creigh istuskelee kotonaan sohvalla. Televisiosta tulee lännenelokuva.

Jossain kohtaa filmiä, kesken raivokkaan paukuttelun, Creigh saa loistoidean. Hän päättää yhdistää molemmat lempiharrastuksensa yhdeksi lajiksi. Creighin visiossa osallistujat voivat elävöittää vanhaa länttä ja kisailla ampumataidoillaan, kuten hänen katsomissaan elokuvissa.

Stage eli ammuntapaikka koostuu turvallisuusvastaavasta, metallisista tauluista ja aikaa ottavasta toimitsijasta.

Mutta yksi asia on selvää: aseista ja ampumisesta tulee uuden lajin myötä paljon hauskempaa. Pelkän ampumaradalla tapahtuvan totisen pahvinpuhkomisen sijaan voi simuloida leffoista ja oikeasta historiasta tuttuja tilanteita, joissa on draaman aineksia.

Tärkeimmät osatekijät uudessa lajissa hahmottuvat pian. Ne ovat autenttiset asut, alias ja stage. Alias tarkoittaa, että ampuja ottaa itselleen lännenhenkisen nimen, jota hän käyttää ammuntoihin osallistuessaan. Stage puolestaan on ampumatehtävä, jossa ammutaan terästauluja ja johon liittyy usein tarinallisuutta, esimerkiksi kuvaus elokuvista tutusta kapakkatappelusta tai kaksintaistelusta.

Maalitaulut muistuttavat usein jotakin vanhan lännen kuvastosta tuttua hahmoa, esimerkiksi biisonia. Kun ampuja kuulee itseään kutsuttavan vaikkapa Deadeye Dawniksi, hän on astunut ratkaisevan askeleen lähemmäksi eläytymisprosessissa.

ISTUESSAAN hirsituvan narisevalla jakkaralla Big Jake eli Jouko Tolvanen näyttää täysveriseltä lännenmieheltä. Hänen äänessään on ripaus ylpeyttä, kun hän esittelee rinnassaan olevan esineen, joka muistuttaa seriffintähteä. Lopella järjestettävät Cowboy Action Shootingin SM-kilpailut ovat loppusuoralla.

Kilpailu, nimeltään North Star Trail, tuo mieleen karjankuljetusreitit ja historiallisen muuttoliikkeen Pohjois-Amerikan itärannikolta länteen. Suurin osa lännen valloittajista 1800-luvun jälkipuoliskolla oli maahanmuuttajia Euroopasta ja Kanadasta. Yhdysvaltain sisällissodan päättymisen jälkeisinä vuosina Pohjois-Amerikan tasangoilla työskenteli 40 000 karjapaimenta, joista kolmannes taustaltaan afrikkalaisia.

Tolvanen on saanut yhdysvaltalaisen kattojärjestön johtokunnalta Regulator Batch -nimikkeen tshekkiläisen alajaoston ehdotuksesta.

Kasvoilla on hiukan sänkeä ja Tolvasen puheääni miehekkäällä tavalla remakka. Big Jake on tehtävänimikkeeltään Territorial Governor.

Hän huolehtii suomalaisen cowboy-ammuntakilpailuja järjestävän Classic Old Western Society of Finlandin suhteista yhdysvaltalaiseen katto-organisaatioon. Tolvanen esittelee rinnassaan olevaa kunniamerkkiä. Sen on kattojärjestö myöntänyt. Takana seinällä on metsästetyn eläimen pääkallo, josta kohoaa vaikuttava pari sarvia.

Suomalaisyhdistys perustettiin vuonna 1999 edistämään vanhasta lännestä kiinnostuneiden asiaa. COWS:in järjestämissä kisoissa noudatetaan emojärjestön sääntöjä. Henkilöiden välisiä kiistoja esimerkiksi ei hyväksytä. Aloitusasento ammunnoissa on Cowboy Port Arms -asento. Siinä seistään suorana aseen perä vyötärön tasalla tai sen alapuolella, piipunsuu olkapäiden tasolla.

Tolvanen kertaa nopeasti, mitä tarvitsee tullakseen cowboy-ampujaksi. Turvallisuus on tärkeää, hän muistuttaa. Paripäiväisen koulutuksen lisäksi katsotaan, onko henkilö sovelias. Virallisesti ei ole suosittelijoita, mutta tosiasia on, että ampujat tulevat usein seuraan tuttujen suosittelijoiden kautta.

Tolvanen kertoo harrastaneensa cowboy-ammuntaa kohta viisitoista vuotta ja tietävänsä mistä puhuu. Uudet ampujat tiedetään usein entuudestaan luotettaviksi henkilöiksi. Ja pian Tolvanen tekee juuri sitä mitä ei aikonut tehdä: puhuu nyky-Suomen aseilmapiiristä. Ei ole helppo saada cowboy-ammuntaa varten kaksipiippuista haulikkoa, revolveria ja kivääriä, hän sanoo.

Jo ennen lännenelokuvia Bill Codyn villin lännen sirkus matkasi Yhdysvalloista Eurooppaan. Cody kutsui itseään Buffalo Billiksi ja tasankojen tähystäjäksi. Bill Codyn asut hapsutakkeineen samoin kuin elkeet olivat yleisön silmissä autenttisia. Sirkukseen kuului 97 intiaania, 180 hevosta, 18 puhvelia, 4 aasia ja 2 kaurista.

Lontoossa 1887 Codyn lännensirkuksesta tuli jättimenestys, jota kuningatar Viktoria tuli katsomaan. Prinsessa piti erityisesti sirkuksen mestariampujana tunnetusta Anne Oakleysta, joka ampui sikareita miesten suupielistä.

Vanhassa lännessä käytettävät aseet olivat yksitoimisia: ennen jokaista laukausta pyssy oli viritettävä hanasta vetämällä. Myöhemmin, tekniikan kehittyessä, siirryttiin kaksitoimisiin revolvereihin, jotka laukeavat myös pelkkää liipaisinta painamalla.

Sitä perintöä vaalimaan perustettiin vuonna 1987 Kaliforniassa Single Action Shooting Society Harper Creighin kuningasidean jälkimainingeissa. Sen tehtäväksi kirjattiin edistää ennen 1900-lukua kehitettyjen aseiden perinnettä ja cowboy-elämäntyyliä.

Takaisin Lopelle. Ampumaradan päärakennuksessa on jo tungosta.

Parikymmentä miestä ja kolme naista on viikonlopun ajan viettänyt cowboy-elämää ja osallistunut samalla cowboy-ammunnan SM-kilpailuihin.

Ampumapaikka sijaitsee metsän kätkössä, eikä tapahtumaan ole opasteita. Tästä ei selvästikään ole kaavailtu yleisötapahtumaa.

Osanottajat ovat kaikki pukeutuneet Villin lännen tyyliin. Tunnelma heidän välillään on lämmin. He onnittelevat toisiaan hyvistä tuloksista ammunnassa näyttävillä karhuhaleilla. Tiheä hongikko huojuu rauhallisena ympärillä.

Useimmat eivät kuitenkaan tunne kilpakumppaniensa oikeita nimiä. Lajia kolmetoista vuotta harrastanut J.C. Walker ei vuosienkaan jälkeen ole varma kaikkien tovereidensa nimistä.

Viralliselta nimeltään hän on Jere Hellström. Hän polttaa sikaria lierihattu päässään, samalla kun revolverit paukkuvat metsikössä.

Kyse on käytännöstä, virallisia nimiä ei juuri käytetä kokoontumisissa.

– En puhuisi roolista. Olen oma itseni, vaikka minulla onkin eri nimi, Hellström sanoo.

Hellström löysi lajin ystävänsä kautta, joka kävi matkalla Yhdysvalloissa. Hän muistuttaa, että reilu käytös ja Spirit of the Game ovat tärkeitä.

Seura järjestää jäsenilleen myös periodileirejä, joilla vanhan lännen historiaa elävöitetään, Hellström kertoo.

AUTON takakontista sojottaa piippuja. Amerikkalaisvalmisteisen auton ikkunaan on teipattu etelävaltioiden lippu, ja teksti CONFEDERATE PARKING ONLY ALL OTHERS GO BACK NORTH. Naisella on päässään hattu, jossa lukee She Beaver. Hänellä on hame ja iso vyönsolki, jossa on etelävaltioiden lippu, ja jalassa punaisen ja valkoisen sävyillä koristellut mustat bootsit. Hänen vierellään istuu mies, jonka stetsonissa lukee The Beaver.

Siirrymme sisälle taloon. Big Jake ilmoittaa hirsituvassa juhlallisesti, että She Beaver -hattuinen nainen, Deadwood Dixie, on voittanut parhaan asun palkinnon.

Nelikymppinen nainen on harrastanut villin lännen ammuntaa nyt viitisentoista vuotta. Deadwood Dixie innostui vanhasta lännestä Louis Lamouria lukemalla. Elokuvista Rio Bravo on hänen mielestään erityisen vaikuttava Ricky Nelsonin vuoksi.

Kaikki alkoi siitä, kun Dixien miehellä oli aseita, jotka sopivat villin lännen ammuntaan. Molemmat päättivät liittyä seuraan ja kävivät vaadittavat turvakurssit.

– Käytän kyllä arkenakin buutseja ja ruudullista flanellipaitaa. Mutta on monia, jotka pukeutuvat siviilielämässäkin autenttisiin Villin lännen asuihin, Dixie sanoo.

PAM PAM, kling. Sienen näköiset metallilevyt kilahtelevat. Aseiden lukot napsahtelevat. Hylsyt lentävät. Ilma on täynnä savua. Sen sijaan että ammuttaisiin toista kohti, kuten elokuvissa, Top Gun Shoot Offissa kisataan ajasta.

Kaksintaistelua on valvomassa turvallisuusvastaava, toimitsija ottaa aikaa. Se, joka saa metallilevyt nopeimmin kaatumaan, voittaa. Drifter eli Kari Nikula on selvinnyt kahdeksan parhaan joukkoon ja valmistautuu nyt kaksintaisteluun Cold Hand Leon kanssa.

Drifter ottaa takkiinsa. Voittaja on selvinnyt. Suomen nopein villin lännen ampuja on Cold Hand Leo.

Nikula on SASS Finlandin puheenjohtaja ja tunnetaan myös nimellä Man From North. Nikulan mukaan Cowboy Action Shooting ei ole pelkkää hupailua vaan elämäntapa.

– Täytyy olla kantriin kajahtanut, Nikula sanoo.

Nikula on aina pitänyt lännenelokuvista. Viisitoista vuotta sitten Nikulan asekauppiasystävä pyysi tämän mukaan cowboy-ammuntoihin ja Nikula innostui.

– Emme hirveästi toitota olemassaolostamme. Aina kun aseista on kysymys, täytyy olla varovainen julkisuuden kanssa. Mutta vapaasti saa tulla, Nikula kertoo.

Vaikka tilaisuus on periaatteessa avoin, paikalla ei ole ristin sielua. Vain eleetön lierihattuja päässään pitävä, paristakymmenestä hengestä koostuva posse, ydinporukka, joka häärii kivääreiden ja revolvereiden paukkeessa.

Ulkopuolisen silmään näky ei ole täysin autenttinen, eräällä miehellä on yllään bändipaita. Joku juo mehua nykyaikaisesta mehutetrasta.

Suuret puut huojuvat, luodit viuhuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?