Kommentti: Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen jännite on kylmempää kuin kylmä sota

Viime päivät ovat tehneet jälleen hyytävää tuhoa lännen ja Venäjän jo ennestään tulehtuneille väleille, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Hanna Vesala.

10.10.2016 18:57

Vielä heinäkuussa näytti siltä, että Venäjän ja lännen väleissä voisi Krimin valtauksesta huolimatta olla vireillä edes orastavaa kohenemista. Presidentti Sauli Niinistö oli syyskuun puolivälissäkin varovaisen optimistinen: Nato ja Venäjä jatkoivat kesällä alkanutta keskustelua Itämeren lentoturvallisuudesta. Se oli hyvä merkki.

Viimeistään kulunut viikonloppu osoitti, ettei minkäänlaista myönteistä kehitystä todennäköisesti ole sittenkään odotettavissa. Tilanne on luisumassa monilla eri rintamilla entistä huonompaan suuntaan. Venäjä pelaa kovaa peliä Ukrainassa, Syyriassa, Välimerellä, Itämerellä ja ehkä jopa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, koska tie on sille juuri nyt auki.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama näyttää vaihtaneen nelisen kuukautta ennen työsarkansa päättymistä vapaalle. Ranskassa odotetaan ensi vuoden presidentinvaaleja, Saksassa liittopäivävaaleja, eikä Vladimir Putin ole tullut tunnetuksi miehenä, joka jättää avoimet paikat käyttämättä Venäjän vallan pönkittämiseksi.

Mutta mitä sellaista viikonloppuna tapahtui, että Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin arvio lännen ja Venäjän väleistä oli viiltävän oikeassa? Steinmeierin mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen jännite on luonut tilanteen, joka on kylmän sodan aikaakin vaarallisempi.

Pitkälti kyse on siitä, että kylmässä sodassa vallitsi tietty – joskin sinänsä pelottava – maailmanjärjestys. Nyt maailma on hakemassa uutta järjestystä, mutta vanha blokkiajattelu on globaalissakin maailmassa yhä voimissaan.

Venäläiset SU-27-hävittäjät loukkasivat Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla viime torstaina.

Venäjä haluaa meriherruutta

Aloitetaan lähialueilta.

Onko sattumaa, että Venäjä loukkasi Suomen ilmatilaa kahdesti samana päivänä, jolloin Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat puolustuksen aiesopimuksen Helsingissä? Todennäköisesti ei. On syytä olettaa, että Venäjä halusi kertoa, ettei se pitänyt siitä, että Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat pohtivat ensimmäistä kertaa kolmenkeskeisesti korkealla tasolla puolustusyhteistyötä Helsingissä.

Onko sattumaa, että Venäjä loukkasi perjantaina Viron ilmatilaa ja siirsi siviilialuksella Iskander-ohjusjärjestelmänsä Kaliningradiin. Todennäköisesti ei.

Siirto tehtiin sotaharjoitusta varten, mutta se antoi samalla muistutuksen sotilasliitto Natolle ja siihen kuuluville Baltian maille Venäjän asevoimien kyvystä. Ainakin se oli selkeä merkki siitä, että Venäjä halusi ennemminkin lisätä kuin laukaista jännitettä Itämeren alueella. Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius piti siirtoa mahdollisesti myös kansainvälisten sopimusten vastaisena ja halusi asiaan selkeyttä tulevassa Nato-Venäjä-neuvostossa.

Linkevicius viittasi sopimukseen, jossa ballistististen ohjusten kantama on rajoitettu 500 kilometriin. Iskander-ohjusjärjestemän kantaman on maksimissaan 700 kilometriä ja Kaliningradista sillä voi tavoittaa Suomen eteläosan, Baltian maat, Puolan ja Saksassa Berliiniin.

Itämerellä on nähtävissä sama, mikä on tullut esiin Mustallamerellä ja viime päivinä Välimerelläkin. On sanottu, että Venäjä aikoisi tarpeen tullessa jättää ydinkärjinkin varusteltavan ohjusjärjestelmän Kaliningradiin pysyvästi. Se olisi vastaisku lännen Aegis-ohjuspuoluejärjestelmälle, mutta toimisi myös pelotteena ja antaisi Venäjälle lisää lihaksia Itämerellä. Krimin valtauksen jälkeen Natossa pelätään, että Mustastamerestä on jo tulossa Venäjän hallitsema järvi. Välimerellä Venäjä turvaa selustaansa voimistamalla Syyrian rannikolla sijaitsevaa tukikohtaansa tanakasti.

Venäjä siirsi Iskander-ohjusjärjestelmän siviililaivalla Kalingradiin. (Arkistokuva vuodelta 2009.)

Ohjusjärjestelmän perjantainen siirto liittynee kuitenkin enemmän siihen, että Venäjä yrittää ostaa itselleen tyypilliseen tapaan voimannäytöllä enemmän liikkumavaraa neuvotteluihin Ukrainan ja Syyrian tilanteista. Venäjä lähetti Iskander-ohjusjärjestelmän Kaliningradiin suureen sotaharjoitukseen myös viime vuonna, kun tilanne Ukrainassa oli tukala.

Ukrainassa Minskin rauhansopimuksen ehtojen täyttämiselle on aikaa vuoden loppuun. Uutisia siitä, että asia etenisi, ei kuitenkaan ole tullut. Ehtojen täyttämisellä Venäjä mahdollisesti pääsisi eroon Yhdysvaltojen ja EU:n sille asettamista pakotteista, jotka rasittavat Venäjän taloutta.

Yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet katsoivat, että ohjusjärjestelmän siirtely voi myös olla tapa osoittaa Natolle Venäjän tyytymättömyyttä sotilasliittoon. Nato on tuomassa vuoden vaihteessa Baltiaan ja Puolaan niin sanottuja suojajoukkoja vastauksena Venäjän niiden läheisyyteen jo aiemmin siirtämille joukoille.

Putinin logiikka yleisemminkin Itämerellä on erikoinen, sillä Venäjä ei juuri voimannäytöllä saa haluamaansa. Paremmin toimisi edes jonkinlainen merkki halusta löytää lännen kanssa yhteisiä ratkaisuja välejä hiertäviin kysymyksiin.

Vladimir Putin käyttää kaikki tilaisuudet hyväkseen pönkittääkseen Venäjän valtaa.

Lavrov syytti russofobiasta

Viikonloppuna tuli hyvin esiin myös Venäjän tapa ryhtyä sanalliseen hyökkäykseen, kun se itse on ensin ajanut itsensä nurkkaan. Tällä kertaa sanansaattaja oli ulkoministeri Sergei Lavrov, joka syytti sunnuntaina Yhdysvaltoja Venäjän kansallisen turvallisuuden uhkaamisesta.

”Olemme todistaneet perustavaa laatua olevan muutoksen, mitä tulee aggressiiviseen russofobiaan, joka on pesiytynyt Yhdysvaltojen Venäjä-suhteiden sydämeen”, Lavrov ärisi.

Esimerkkeinä Lavrov mainitsi Naton ja siten Yhdysvaltojen lisääntyneen sotilaallisen läsnäolon Venäjän rajojen tuntumassa, ohjuskilven tuomisen Itä-Eurooppaan ja Ukrainan vuoksi Venäjään kohdistetut pakotteet. Lisää vettä myllyyn tarjosi viikonloppu.

Yhdysvaltain hallinto syytti perjantaina Venäjää ensimmäistä kertaa suoraan yrityksestä sotkea maan vaalijärjestelmää. Hakkeroinnin katsottiin olevan niin laajaa ja luonteeltaan sellaista, että käsky siihen on voinut tulla vain hyvin korkealta taholta. Venäjä vastasi kutsumalla väitteitä ”roskaksi”. Alakynteen joutunut ja Yhdysvaltojen sisäänpäin käpertymistä ajava Donald Trump on kuitenkin Venäjän ykkösvaihtoehto vaaleissa. Jos Trumpista tulisi presidentti, Putinin tie olisi Obaman presidenttikauttakin leveämmin auki.

Samana päivänä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi lehtihaastattelussa, että Venäjän ja Syyrian hallinnon mahdollisesti tekemistä sotarikoksista tulisi aloittaa tutkinta. Kerry viittasi muun muassa tietoihin Aleppon sairaaloiden pommittamisesta.

Venäjä käytti YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan ja esti tulitauon Syyrian Aleppoon. Kuvassa rypälepommien uhreja kannetaan raunioista Aleppossa.

Apu Syyriaan tyssäsi taas Venäjään

Inhimillisesti ajatellen viikonlopun surullisen luku lännen ja Venäjän sapelienkalistelussa nähtiin YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa sunnuntaina. Venäjä ensin kaatoi veto-oikeudellaan odotetusti Ranskan esityksen tulitauosta Aleppoon. Ja sitten muut äänestivät kumoon Venäjän oman ehdotuksen.

Ranska halusi estää esityksessään kaikki sotilaslennot ja ilmapommitukset Aleppon yllä, mutta se ei luonnollisestikaan käynyt Venäjälle, joka tukee Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia pommituksissa. Venäjän esityksessä sotilaslentoja Aleppon yllä ei olisi lopetettu. Tunnelma kokouksessa oli vähintäänkin kireä.

Länsi on katsonut siviilien teurastusta Syyriassa toimettomana lähinnä siksi, että Obama ei ole halunnut amerikkalaisten juuttuvan Lähi-idässä uuteen sotaan ja siksi, että Venäjä on käyttänyt veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa jo viidesti kaataakseen kaikki esitykset, joilla Syyrian konfliktin siviileille aiheuttama kärsimys olisi voitu lopettaa viimeisten viiden vuoden aikana.

Eripuran seurauksena Itä-Aleppossa motissa olevat neljännesmiljoonaa viatonta siviiliä, eivät tule lähiaikoinakaan saamaan apua, vaikka tilanne kaupungissa on katastrofaalinen.

Lavrov oli kuullut myös huhuista, joiden mukaan Yhdysvallat haluaisi mattopommittaa Syyrian hallituksen hallussa olevia lentokenttiä. Sen Lavrov varoitti olevan vaarallista peliä, koska ”Venäjä on Syyriassa sen laillisen hallituksen kutsumana”.

IHS Conflict Monitorin tuoreista tilastoista saatiin samoihin aikoihin vahvistus sille, että Venäjä käy al-Assadin rinnalla yhä rumempaa peliä siviilien hengellä. Venäjän ilmaiskuista pidettyjen tilastojen valossa se on selkeästi siirtynyt alkuperäisestä tavoitteestaan eli terroristijärjestö Isisin tuhoamisesta auttamaan al-Assadin hallintoa.

Venäjä-analyytikko Alex Kokcharov katsoi Venäjän yrittävän kääntää Syyrian sodan maan hallinnon ja Isisin kaltaisten jihadistiryhmien kahdenväliseksi taisteluksi. Se heikentäisi lännen ja sen tukeman Syyrian opposition asemaa.

Ei liene ihme, että 20. lokakuuta alkava Eurooppa-neuvosto omistaa kokouksensa pitkälti Venäjälle. Tarkoituksena on käydä periaatekeskustelu Venäjä-suhteista. Kaiken ilmassa olevan pelon, kärsimyksen ja viekkauden vuoksi olisi toivottavaa, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) voisi palata kokouksesta kotiin muunkin kuin jälleen kerran yhden ympäripyöreän kannanoton kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?