Historioitsijan hurja tulkinta: Oliko Mannerheim koko sodan ajan ”pienessä sievässä”? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Historioitsijan hurja tulkinta: Oliko Mannerheim koko sodan ajan ”pienessä sievässä”?

Mannerheim naukkasi päivittäin useita viinaryyppyjä, punaviiniä ja konjakkia ja viskiä. Sotahistorijoitsijan mukaan hän hoiti tällä tavoin epävarmuuttaan.

Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim lääkitsi epävarmuuttaan alkoholiryypyillä, arvioi sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola uudessa kirjassaan.

5.10.2016 11:13

Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim lääkitsi epävarmuuttaan alkoholiryypyillä, arvioi sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola uudessa kirjassaan Mannerheim (Tammi).

Turtola kiinnittää huomiota Mannerheimin nykystandardeilla mittavaan alkoholinkäyttöön. Mannerheim oli maineikas tavastaan nauttia lounaalla yhden ja päivällisellä kaksi isoa ryyppyä. Päivällisellä saattoi kulua myös punaviiniä ja konjakkia. Iltaisin marsalkka nautti viskigrogeja.

Mannerheim nauttii ryypyn lounaan yhteydessä SA-arkiston kuvassa.

”Huomattavaa on, että juominen tähän tahtiin jatkui päivästä päivään, viikosta viikkoon, kuukaudesta kuukauteen ja vuodesta toiseen”, Turtola kirjoittaa.

Hänen mielestään jokainen saa tykönään päätellä oliko kyse alkoholismista. Joka tapauksessa päämajassa marsalkka oli koko ajan ”pienessä”. Turtola arvelee alkoholinkäytön osin johtuneen marsalkkaa kalvaneesta epävarmuudesta.

Tapa käyttää väkevää alkoholia päivittäin oli kuitenkin peräisin jo nuoruudesta Venäjän ratsuväessä. Moni venäläisupseeri kuoli alkoholismiin, mutta Mannerheim ei sen tyyppistä juopottelua harrastanut. Nuoruudessaan hän kyllä saattoi olla juotuaan äkkipikainen.

Turtola arvelee, että nuoruudessa alkoholinkäyttöön saattoi liittyä ”yksinäisyyteen, orpouteen ja köyhyyden tuomaan alemmuudentuntoon”. Mannerheimin isä teki vararikon ja jätti tämän äidin, joka pian kuoli. Aateliston edustajaksi tuleva marsalkka oli hetken hyvin varaton.

Lue lisää Mannerheimin elämästä toiminnasta marsalkkana tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?