Alpo Rusi väittää kirjassaan: Kekkonen oli aktiivinen sotilasyhteistyössä Neuvostoliiton kanssa 1972 - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Alpo Rusi väittää kirjassaan: Kekkonen oli aktiivinen sotilasyhteistyössä Neuvostoliiton kanssa 1972

Alpo Rusin uutuuskirja tulkitsee uudelleen presidentti Urho Kekkosen roolia Neuvostoliiton ja Suomen mahdollisessa sotilasyhteistyössä 1970-luvulla.

Alpo Rusi (kuva vasemmalla) esittää tuoreessa kirjassaan väitteitä presidentti Urho Kekkosen osuudesta Suomen ja Neuvostoliiton sotilasyhteistyössä.­

5.10.2016 10:30

Tohtori, suurlähettiläs Alpo Rusi on julkaissut kirjan Yhdessä ja erikseen – Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikka tienhaarassa (Docendo).

Rusin kirjan huomiota herättävin väite koskee presidentti Urho Kekkosen osuutta Suomen ja Neuvostoliiton sotilasyhteistyössä.

Kuten tunnettua, Kekkonen ja puolustusvoimien komentaja Lauri Sutela tyrmäsivät vuosina 1974 ja 1978 Neuvostoliiton ehdotukset Suomen ja Neuvostoliiton sotilasyhteistyöstä.

Rusin mukaan Kekkonen olisi itse määrännyt aloittamaan salaiset keskustelut sotilasyhteistyöstä Neuvostoliiton kanssa jo vuonna 1972.

Rusi viittaa kirjassaan ruotsalaisen Jan Leijonhielmin selvitykseen.

– Suomen osalta Leijonhielm on saanut luotettavalta lähteeltä tiedon, että Säpon arkistossa on tietoja, joiden mukaan Kekkonen olisi itse määrännyt salaisesti Neuvostoliiton sotilasedustajien kanssa käytäväksi keskusteluja, joiden pohjalta puna-armeija voisi käyttää Lappia vapaasti joko hyökkäyksessä tai puolustuksessa Ruotsia eli Natoa vastaan, Rusi kirjoittaa kirjassaan.

– Tätä tukee Neuvostoliiton vuoden 1972 alussa puolustusasiamiehen, kommodori V.A. Andruškevitšin tasolla tehty salainen ehdotus, ”jonka tavoitteena oli puolustusvastuun siirtäminen Pohjois-Suomessa Suomelta Neuvostoliitolle”, kuten ehdotuksen vastaanottanut yleisesikuntapäällikkö kenraalimajuri Paavo Junttila asian muotoili, Rusi jatkoi kirjassaan.

Rusi ei lähdeviitteissään kerro Leijonhielmin selvityksestä, eikä Säpon arkistotietoja sen enempää selvitetä. Lähdeviitteenä aiemmassa kirjan kappaleessa on Leijonhielmin artikkeli Svenska Dagbladetissa.

Neuvostoliiton puolustusministeri Dimitri Ustinov (kuvassa keskellä) vieraili Kultarannassa presidentti Urho Kekkosen vieraana 1978. Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Stepanov Ustinovin takana oikealla, puolustusvoimien komentaja Lauri Sutela Kekkosen taustalla.­

Vuoden 1972 tapahtumat Kekkosen ja Sutelan elämäkerroissa

Andruškevitšin ehdotusta on käsitelty aiemmin esimerkiksi Matti Lukkarin kirjoittamassa elämäkerrassa Lauri Sutela, Puolustusvoimain komentaja sekä Juhani Suomen Kekkos-elämäkerran osassa Liennytyksen akanvirrassa, Urho Kekkonen 1972–1976.

Neuvostoliiton sotilasasiamies Andruškevitš oli tammikuussa 1972 esittänyt illallisilla suomalaiskenraaleille kartan, jossa oli punakynällä vedetty viiva Suomen halki Kuhmon pohjoispuolelta Pohjanlahdelle. Sutelan elämäkerrassa kerrotaan, kuinka Andruškevitšin mukaan Neuvostoliitto voisi auttaa YYA-sopimuksen mukaisesti viivan pohjoispuolen puolustamisessa.

Kekkonen oli puolestaan pohtinut Andruškevitšin ehdotusta sotilasyhteistyöstä päiväkirjoissaan 1972 keskusteltuaan puolustusvoimien komentajan Kaarlo Leinosen kanssa.

Rusi kertaa kirjassaan, mitä Kekkonen on päiväkirjoissaan vuonna 1972 kirjoittanut.

– Leinonen luonani. Kertoi, että NL sotilasasiamies Andruškevitš oli omissa nimissään ehdottanut S-NL välillä yhteistyötä. Meidän upseerimme hätääntyneitä. Sanoin, että voivat selvittää minkälainen yhteistyö NL:n strategiaa arvioiden voisi tulla kysymykseen ja mikä on tähän suomalainen kanta, Kekkonen kirjoitti tammikuussa 1972.

– NL voi pyytää Suomelta YYA-neuvotteluja. Sen torjumiseksi kernrl. Junttila olkoon yhteydessä NL:n sotilasiamieheen Andruškevitšiin ja aloittakoon keskustelut yhteisistä valmisteluista ennen YYA-sopimusta. Siis puolueettomuus säilytetään, mutta miten ulkopuolella Suomen rajojen valmistaudutaan YYA-sopimuksessa mainittuun hyökkäykseen, Kekkonen merkitsi päiväkirjaansa huhtikuussa 1972.

”Ei neuvotteluja torjunut, vaan oli ollut aktiivinen”

Rusi yhdistää Sutelan ja Kekkosen elämäkerrat Leijonhielmin näkemyksiin ja päätyy johtopäätökseen, että tieto sotilasyhteistyöneuvotteluista vuoti Ruotsiin, ja Kekkonen saattoi syyllistyä jopa "maanpetokselliseen menettelyyn".

– Leijonhielmin tietojen valossa on todennäköistä, että ensinnäkin tieto neuvotteluista – joista Suomessa Kekkosen lisäksi tiesi niiden käynnistyttyä vain kolme kenraalia – oli vuotanut Varsovan liiton kautta Ruotsille.

– Toisekseen Kekkonen oli mahdollisesti syyllistynyt maanpetokselliseen menettelyyn, otettuaan suuren riskin neuvottelujen käynnistämisessä joko suoraan tai epäsuorasti. Hän ei ainakaan neuvotteluja torjunut, kuten julkisestikin tiedossa olleiden tietojen mukaan heinäkuussa 1978, vaan itse asiassa oli ollut aktiivinen, että neuvotteluja ryhdytään 1972 käymään, Rusi kirjoitti kirjassaan.

– Kekkonen oli siis laittanut jo tammikuussa Leinosen asialle tapaamaan Neuvostoliiton asiamiestä. Suomi ja Neuvostoliitto kävivät seuraavat kaksi vuotta salaisia keskusteluja sotilaallisesta yhteistyöstä, joiden sisältö on ollut pääosin tiedossa jo vuodesta 1998, mutta täsmällistä tietoa aloitteen taustasta ei ole ollut käytettävissä, Rusi toteaa kirjassaan.

Neuvostoliiton puolustusministeri Dimitri Ustinov Kultarannassa 1978. Puolustusvoimien komentaja Lauri Sutela ja Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Stepanov oikealla.­

Sutela ja Kekkonen torppasivat Neuvostoliiton ehdotukset

Neuvostoliitto ehdotti Suomelle sotilasyhteistyötä pitkin 1970-lukua, mutta ehdotukset siis torjuttiin.

Puolustusvoimien komentajaksi valittu Sutela sai keväällä 1974 saunakutsun Neuvostoliiton suurlähettiläältä Vladimir Stepanovilta. Stepanov sanoi Sutelalle, että neuvonpito YYA-sopimuksen soveltamisesta pitäisi alkaa uudelleen. Sutela ei pitänyt neuvonpitoa tarpeellisena.

Kesällä 1978 Neuvostoliiton puolustusministeri Dmitri Ustinov oli Suomen-vierailullaan ja ehdotti Kekkoselle Kultarannan saunassa Suomen ja Neuvostoliiton yhteisiä sotaharjoituksia. Kekkonen sivuutti ja torjui ehdotukset ja vei Ustinovin saunomaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?