Kommentti: Anne Berner ei ole ihan riippa (vielä) - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Anne Berner ei ole ihan riippa (vielä)

Onnistuminen liikennekaaren kanssa saattoi pelastaa ministeri Bernerin kuilun laidalta. Ei se vieläkään ole kaukana, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

1.10.2016 7:58

LOTTOVOITTO puolueelle kuin puolueelle. Karismaattinen, taitava, tuore tuulahdus jostain politiikan ulkopuolelta. Haihtuvaista sitten on mainen kunnia. Tai ei. Ollako vai eikö olla? Ministeri? Anne Berner.

Eduskuntavaalien alla keskusta ja kokoomus kinasivat liikenainen Bernerin suosiosta. Lastensairaalahankkeen kärkinainen antoi ymmärtää olevansa käytettävissä politiikassa. Ottajia oli, ja hiukan yllättäen keskusta voitti tarjouskilvan. Käytökseltään aristokraattisella Bernerillä on yhteys ajatuspaja Liberaan, joka menee monessa talousasiassa oikealle valtavirtakokoomuksesta. Keskusta taas on tavallisten tallaajien puolue, jossa liberaalia talousäärioikeistolaisuutta vierastetaan.

Bernerillä ja toisella yritysjohtajapoliitikolla Juha Sipilällä kuitenkin nyt vain synkkasi. Ja Bernerille sattumalta lankesi heti kansanedustajaksi tullessaan ministerisalkku. Keskustan taisteluarpiset veteraanit puristelivat taskussa nyrkkiä, kun oma hallitusvuoro meni ohi.

Bernerin tyyli esiintyä julkisuudessa on, sanotaan nyt kauniisti, ”epäsuomalaisen ujostelematon” – sanotaan suoraan että itseriittoinen. Sekään ei keskustan peruspeikkoja miellytä. Tupaillassa ei kuningatarleikkeihin ole totuttu.

LIIKENNE- ja viestintäministeri Berner teki kuitenkin kunnon työnäytteen, kun liikennekaari nytkähti eteenpäin. Se oli sitä, millä Berner itseään mainostaa: liikkeenjohtoa politiikassa. Itse hankittua poliittista pääomaa, jolla ostetaan aikaa.

Liikennekaari on mittava kaikenlaista joukkoliikennettä koskeva uudistus. Se taksijuttu, josta viimeksi kiikasti on vain pikkujuttu siinä. Kokonaisuus on sellaista, että Libera kiittää ja ottaa mielellään sulan hattuun. Vastarannankiiskien mielestä mennään taas isot rahakkaat kaupungit edellä.

Ihan selvä, että heitä keskustassa riittää. Maaseudun liikenne on löysässä hirressä, vaikka maassa on maalaisliittolainen pääministeri. Ei hyvä, jos vielä sattuu asumaan maalla.

Jotkut kyllä epäilevät Sipilänkin pienen sisäisen keskustalaisen aitoutta. Mutta saavat epäillä itsekseen niin kauan kuin keskusta pysyy nykylukemissa suurimpana puolueena. Toki vääjäämättä parhaimmastakin puoluejohtajasta ja pääministeristä tulee joskus riippa puolueelleen. Nykymaailmassa vielä tulee aika äkkiäkin, kun kasvot kuluvat kännykänruudussa. Kun Sipilästä tulee keskustalle riippa, Berneristä tulee Sipilälle riippa. Bernerillä näet on jo oma riippansa kaulassa. Ihan itse hankittu.

ULKONA pilkahtaa aurinko, kahvi kiehuu pannussa, ihan mikä tahansa tekosyy. Ei nyt hei taas aleta setvimään Finavia-jupakan yksityiskohtia. Niistä on kuulkaa rautalangasta faktabokseja väännetty ja väännetään vielä. Todetaan vain syyt ja poliittiset seuraukset.

Voi olla, että Berner vain kokemattomuuttaan kuvitteli, että valtionyhtiön kanssa voi toimia niin kuin oman yhtiön, eli mielensä mukaan. Sitä liikkeenjohtoa, nyt ilman aplodeja.

Ainakaan vielä ei missään ole osoitettu, että Bernerillä olisi ollut joku oma hyöty tavoiteltavana. Ruotsissa tosin on lähtenyt ministereitä vähemmästäkin, men vi är inte där nu.

Berner kuitenkin on vahingossa tehnyt itsestään potentiaalisen lyömäaseen niille keskustalaisille, jotka haluavat kumauttaa Sipilän linjaa. Riippaa kun kunnolla heiluttaa, niin kyllä se kantajansa nenään osuu. Berner pois ja tilaa tulisi jollekin ihan vanhanaikaiselle normaalille keskustaministerille. Ja normaalimmalle keskustajohtoiselle hallitukselle. Tuntuuko tämä hyvältä vai huonolta, se riippuu ihan siitä, kuinka Libera kukin on.

Bernerillä on aina se hyvä juttu, että kun huonosti käy, hän voi vain todeta, että ei tämä politiikka nyt ihan minun juttuni ollut. Ja palata aristokraattisesti keinahdellen liike-elämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?