Anne Berner raskaasta ministeripestistään: Omat pojat tulivat hakemaan itkevänä Kesärannasta

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on ollut Finavian takia sellaisessa pyörityksessä, että itku on tullut monesti eikä Berner halua liikkua kaupungilla yksin. Eroa on vaadittu, mutta siihen ei Bernerin mielestä ole syytä. – Joskus on raskasta, kun asioita ei käsitellä asioina kuten yrityselämässä.

Vallila Interiorin pääomistajana ja entisenä toimitusjohtajana Anne Berner on tottunut liikemaailman pelisääntöihin.

1.10.2016 7:50 | Päivitetty 1.10.2016 18:49

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner istuu yllättävän rauhallisena työhuoneessaan. Tosin hymy ei helpolla irtoa, mutta ottaessaan karjalanpiirakan hän naurahtaa.

– Saan tästä voimaa, hän huomauttaa.

Ministeriä on pyöritetty Finavian johdannaiskauppojen takia mediassa niin, ettei hän ole vastaavaa elämässään kokenut.

 Nukun yöni vaihtelevasti. Käyn mielessäni asioita ja joskus saan nollattua itseni. Olen itselleni ankarin ihminen.

– Nukun yöni vaihtelevasti. Käyn mielessäni asioita ja joskus saan nollattua itseni. Olen itselleni ankarin ihminen. Jos läpäisen ankaran testini, jossa kyseenalaistan ja tuomitsen itseni, saan nukuttua.

Berner myöntää, että toisinaan adrenaliinia on niin paljon veressä, ettei uni ole helpolla tullut.

– Adrenaliinia tulee siitä, kun joutuu puolustautumaan, hän sanoo viitaten Finavia-kohuun ja median pyöritykseen.

MINISTERI tunnustaa käyneensä Finavia-tapauksen läpi monet kerrat. Hän sanoo olevansa yhä sitä mieltä, ettei ollut vaihtoehtoisia toimia ja että valtion omistajuuden ja omistamisen näkökulmasta on ollut välttämätöntä vaatia yhtiöltä lisäselvityksiä.

– On välttämätöntä myös vaatia yhtiön hallitukselta, että se itse tekee lisäselvityksiä tehtyään erimielisen päätöksen, joka oli lisäksi ristiriitainen aiempaan päätökseen nähden, hän sanoo.

Nimen omaan Finavia on pyörinyt iltaisin ja öisin Bernerin mielessä.

– En nukkuisi öitäni, jos olisin ummistanut silmäni siltä ristiriitaiselta ja erimieliseltä päätökseltä ja ajatellut, että on helpompi antaa asian vain mennä ja antaa yhtiön toimia kevyin perustein sekä nostaa siviilikanteita, hän maalailee.

Totta kai Berner on lukenut itseään kritisoivia artikkeleita. Jopa ministerin eroa on vaadittu.

–Minua sattuu eniten tuska, jonka näen poikieni silmissä.

Berner on kuunnellut niin arvostelijoita kuin mediaakin tarkalla korvalla, mutta ei suostu eroamaan tai muuttamaan mielipidettään.

– Ihmisten on helppo kritisoida, kun he eivät tunne asiaa. Tunnen asian hyvin ja tiedän paljon sellaista, mitä muut eivät tiedä. Politiikkaan kuuluu, että otetaan kantaa ja lausutaan mielipiteitä ennen kuin koko asia on tiedossa.

– Jotkut tekevät johtopäätöksiä lehtikirjoitusten perusteella perehtymättä asioihin. Itse en sellaista tekisi, hän kuittaa.

On väitetty myös, että Bernerillä olisi kytköksiä tilintarkastustoimisto Deloitteen. Ministeri on kiistänyt, että Deloitte-yhteys olisi vaikuttanut Finavian ja yrityksen tekemään sopimukseen, jossa luovuttiin vahingonkorvauskanteista Deloittea kohtaan.

Työhuoneessaan hän sanoo, että ei ole kenenkään kaveri ja näkee yrityksen ihmisiä vain hallituksen kokouksissa kuten näkee paljon muitakin ihmisiä eri kokouksissa. Berner vakuuttaa, ettei ole tuntenut Teppo Rantasta ennen kuin hänet kutsuttiin Lasten ja nuorten säätiön hallitukseen. Rantanen on Deloitten entinen toimitusjohtaja ja toimii Lasten ja nuorten säätiön hallituksen puheenjohtajana.

– Vallila Interiorin tilintarkastaja Joakim Rehn ei ole toiminut Deloitten tilintarkastajana vaan varatilintarkastajana eikä saanut palkkiota. Media siteeraa toisiaan ilman että faktat ehditään tarkistaa välissä, hän pudistaa päätään.

Eihän ministeri voi nyt olla täysin virheetön, vai?

– Totuus ei tulessa pala. Luotan, että oikeudenmukaisuus ja totuus kantaa, hän miettii vakavasti.

ANNE BERNER on ollut nyt ministerinä puolitoista vuotta. Ministerin eteen on tullut monia muutoksia ja paljon uuden oppimista, mutta Berner innostuu haasteista. Lähipiiri tietää hänen haluavan haastaa itsensä joskus jopa äärirajoille.

– Aika on ollut kova, hän kuittaa ja jatkaa:

– Olen yrittänyt nähdä hallitusohjelman aidosti toimeenpantavana. Jos yrityselämässä on strategia ja toimintasuunnitelma, se toimeenpannaan. Politiikassa toimeenpano on sujunut yllättävän hyvin joissakin asioissa viestintäpolitiikan lainsäädännön äärellä, kuten digitalisaatiossa, joka ei ole yleisesti kiinnostava.

–Olen itselleni ankarin ihminen. Jos läpäisen ankaran testini, saan nukuttua.

Bernerin mielestä alueet, joissa on poliittisia intohimoja, ovat haasteellisempia. Silti hän uskoo toteutumismahdollisuuksiin, mutta hän on oppinut sen vaativan toisentyyppistä lähestymistä.

– Joskus on raskasta, kun asioita ei käsitellä asioina kuten yrityselämässä. Niitä käsitellään henkilön ja hänen ominaisuuksiensa kautta. Sellainen lähestymistapa on ollut minulle vaikea käsitellä. En ole aina osannut toimia siten, että olisin henkilöni kautta pystynyt riittävästi kommunikoimaan asioita.

Kun Berner lähti keskustan ehdokkaaksi, moni ihmetteli. Kokoomus olisi nimittäin ollut monen mielestä Bernerille parempi vaihtoehto. Hän sanoo keskustan olevan se ainoa ja oikea puolue, koska se toimii toisten hyväksi ja tekee rohkeita uudistuksia.

– Olen aina sanonut olevani yhden kauden käytettävissä. Minulla ei ole koskaan ollut luovuttamisen tai hällä väliä -tunnetta. Se maailma on minulle täysin tuntematon, hän sanoo ja uumoilee runsaan kahden vuoden kuluttua tekevänsä jotain yhteiskunnallisesti merkittävää työtä.

BERNER kasvatettiin sisarustensa kanssa siihen, ettei perheessä ketään jätetä ja viimeinen paita annetaan sitä tarvitsevalle. Ketään ei myöskään tule tuomita tai kritisoida toisen tai kolmannen käden tietojen perusteella.

– Arvomaailmaani kuuluu se, että Suomi on oikeusvaltio ja ihminen on syytön kunnes toisin todetaan ja tukea annetaan kunnes toisin nähdään.

Kun Berner itse tarvitsee tukea, hän saa sitä kotona. Aviomies, jonka kanssa hän on ollut naimisissa 24 vuotta, sekä kolme poikaa ovat hänelle aina läsnä. Työssä häntä tukee pääministeri Juha Sipilä.

Jämäkäksi ja sanansa pitäväksi naiseksi kutsutulla Bernerilläkin on pehmeämpi puoli. Hän kertoo, että hänen poikansa on tullut hakemaan hänet Kesärannasta, koska hän on ollut surullinen ja itkenyt.

– He ovat tulleet monta kertaa hakemaan minut Kesärannasta, kun minulla on ollut itkuinen hetki. Toivon tämän työn olevan kaiken sen arvoista, että saamme muutoksia aikaan. Toivon pystyväni tekemään Suomen hyväksi työtä, joka mahdollistaa sen, että Suomi hyötyy muutoksista moniksi vuosiksi eteenpäin, hän miettii.

 Minua sattuu eniten se tuska, minkä näen poikieni silmissä heidän nähdessä ja aistiessa minua kohdellun kaltoin.

PERHE on kärsinyt, koska vaimolla ja äidillä on ollut paha mieli.

– Minua sattuu eniten se tuska, minkä näen poikieni silmissä heidän nähdessä ja aistiessa minua kohdellun kaltoin, Berner sanoo 20-, 21- ja 22-vuotiaista pojistaan.

Hän kertoo poikiensa antavan hänelle voimaa ja lähtevät jopa kauppaan mukaan.

– En halua liikkua yksin, kun haukutaan aamusta yöhön. Näen itseni tavalla, jollaisena luulen muidenkin näkevän minut. Eihän se kuitenkaan niin ole. Silti en halua liikkua yksin vaan kuntosalillekin menen mieheni Pekan kanssa, hän sanoo ja myöntää, että hänen on helpompi olla, kun mies tai pojat ovat hänen mukanaan.

Berner myöntää itkeneensä monta kertaa ministeripestinsä aikana.

– Itkeminen on mahdollisuus purkaa tunnetta ja antaa keholle luvan puhdistautua, hän järkeilee ministeri-itkuistaan.

Hän kiittääkin perhettään ja tiivistä perheyhteisöään tuesta ja ymmärryksestä. Koti on se paikka, jossa pystyy purkamaan itsensä ja tunteensa. Ne suurimmat surut ja itkut löytyvät kuitenkin henkilökohtaisesta elämästä.

– Äitini kuolema 30 vuotta sitten oli kova pala ja itken ajoittain edelleen hänen kaipuutaan. Vanhimman poikani sairaus oli raskasta etenkin, kun hänellä itsellään oli pienenä niin vaikeaa, hän sanoo.

Juttua muokattu 18.46: Poistettu virheellinen viittaus professori Jukka Kekkosen haastatteluun Ylessä.

Tästä on kyse Finavia-kohussa

VALTION lentoasemayhtiö Finavia koki 34 miljoonan euron tappiot johdannaissopimuksilla, jotka se teki pankkien kanssa vuosina 2009–2011. Finavia pyrki suojautumaan lainojen korkojen nousua vastaan. Korot kuitenkin laskivat ja suojauksista kertyi yhtiölle jättilasku maksettavaksi. Johdannaisia Finavialle tarjonneet pankit saivat Finanssivalvonnalta puhtaat paperit sotkusta. Katsottiin, että Finavian piti ymmärtää mitä teki.

Finavian hallitus päätti 2015 nostaa vahingonkorvauskanteet vuosien 2010–2011 hallitusta ja johtoa vastaan. Hallitus kuitenkin perui päätöksen oltuaan asiasta yhteydessä liikenneministeri Berneriin. Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi joulukuun 2015 alussa protestiksi sille, että Berner ja liikenneministeriö puuttuivat "hyvän hallinnon vastaisesti" johdannaissotkujen selvittämiseen.

Valtiontalouden tarkastusvirasto julkisti laillisuustarkastuksensa tulokset asiasta kesällä ja antoi Bernerille moitteet epäasiallisesta puuttumisesta Finavian hallituksen toimintaan. Eduskunnan tarkastusvaliokunta alkoi tutkia asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?