Kommentti: Sdp pillastui Orpon avustajan loikasta lääkärifirmaan – omatkaan jauhot eivät täysin puhtaat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sdp pillastui Orpon avustajan loikasta lääkärifirmaan – omatkaan jauhot eivät täysin puhtaat

Sdp tuomitsee Petteri Orpon erityisavustajan Joonas Turusen loikan Mehiläiseen, vaikkei sen omatkaan jauhot ole täysin puhtaat. Myös Sdp:stä on vaihdettu yksityisen palvelukseen. Lisäksi henkilöliikenne Sdp:n ja ay-Hakaniemen välillä on vilkasta ja jatkuvaa, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutistuottaja Mika Koskinen.

29.9.2016 12:16

Samalla sekunnilla, kun tieto kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustajan Joonas Turusen siirtymisestä terveysyhtiö Mehiläisen kehityspäälliköksi kiiri maailmalle, pääoppositiopuolue Sdp käynnisti näkyvän poliittisen kampanjan tuomitakseen Turusen siirtymisen politiikan ytimestä Mehiläiseen terveysbisneksen ytimeen.

Tiedotusvastuu Sdp:ssä annettiin kansanedustaja Maarit Feldt-Rannalle, joka on Sdp:n eduskuntaryhmän kokeneinta kaartia.

– Kokoomuksen ministeriryhmän, valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ykkösavustajan siirtyminen terveysyritys Mehiläisen kehityspäälliköksi koettelee vakavalla tavalla politiikan moraalia. Turusen vastuulle tulee terveys- ja sairaalapalvelujen ulkoistuksiin liittyvät asiat. Samaan aikaan Sipilän hallitus on valmistelemassa ennennäkemätöntä julkisten palveluiden yksityistämistä ja pakkoyhtiöittämistä sote-uudistuksen yhteydessä, Feldt-Ranta kirjoitti.

Ongelma on tiedostettu

Poliitikkojen, heidän läheisimpien avustajiensa ja virkamiesten siirtyminen yksityiselle sektorille aiheuttaa Suomessa lähes poikkeuksetta suurta paheksuntaa. Näin käy varsinkin silloin, kun syntyy aiheellinen epäilys, että lähtijän mukana yritykseen siirtyy sellaista valtiotyönantajalle kuuluvaa arvokasta tietoa, joka hyödyttää kohtuuttomasti yritystä ja joka on veronmaksajien edun vastaista. Ongelma on tiedostettu ja asia on eduskunnan käsittelyssä.

Feldt-Ranta sanoo tiedotteessaan, että Turunen on ollut asemassa, jossa hän on suoraan päässyt vaikuttamaan hallituksen sote-ratkaisuihin.

– Jatkossa hän voi käyttää tätä tietopääomaa hyödykseen Mehiläisen voitontavoitteluun. Hallitus kaavailee sote-palveluista miljardibisnestä, joten kyse on merkityksellisestä asiasta.

Sitä, onko Turunen suoraan päässyt vaikuttamaan hallituksen sote-ratkaisuihin, voi vahvasti epäillä. Selvää sen sijaan on, että hän tuntee sote-kuviot ja sote-ihmiset kuin omat taskunsa. Ei häntä muuten olisi Mehiläiseen palkattu.

Avustajia ay-järjestöjen edustajista

Turusen loikkaa saa ja pitääkin arvostella. Samalla keskustelua voisi laajentaa liike-elämän ulkopuolelle. Kun Sdp oli viimeksi hallituksessa, demariministerien avustajakunta koostui suurelta osin ay-järjestöjen edustajista. Ja sinne he myös palasivat, joko suoraan hallituksesta tai sitten, kun puolue päätyi oppositioon. Näissä työpaikanvaihdoksissa kriittistä tietoa on siirtynyt hallituksesta Hakaniemeen ja päinvastoin. Tämä on hyvä muistaa tilanteessa, jossa Sdp nyt moralisoi Turusen sote-loikkaa ja tietojen vuotamista ulos valtiotyönantajalta bisnekseen.

Eikä demareiden jauhot ole muutenkaan ihan niin puhtaat kuin joku ehkä luulee. Myös Sdp:stä on siirrytty aika ajoin liike-elämän puolelle kriittiset tiedot takataskussa. Mainittakoon esimerkkinä eduskunnasta 2007 pudonneen Jouni Backmanin siirtyminen TietoEnatoriin (nykyinen Tieto) edistämään yrityksen liiketoimintaa julkisen hallinnon tietoteknisessä kehittämisessä. Helsingin Sanomien haastattelussa 2007 Backman, entinen sisäministeri, kommentoi tehtävän sopivan hänelle ”kuin nakutettu” ja että hän siirtyy nyt ”aidan toiselle puolelle”.

Julkinen puoli ei ole pysynyt kehityksen kelkassa

Sdp suhtautuu erittäin kielteisesti sote-uudistukseen sisältyvään kansalaisten valinnanvapauteen ja erityisesti siihen, että yksityiset firmat pääsevät jatkossa kilpailemaan asiakkaista samalta viivalta Sdp:n ja ay-liikkeen erityissuojelua nauttineiden julkisten palveluntuottajien kanssa. Sdp:n Turusen työpaikanvaihdokseen kohdistama syvä paheksunta on nähtävä myös tätä taustaa vasten.

Sdp:n sote-retoriikka, jota Feldt-Rannankin tiedote oli taas tulvillaan on sinänsä oma lukunsa. Se on usein puhdasta populismia ja hämärtämistä ja sen logiikka ontuu. Sdp:lle ei tunnetusti käy se, että yksityinen palveluntarjoaja, esimerkiksi Mehiläinen, järjestää toimintansa niin tehokkaasti, että yritys pystyy tekemään voittoa terveyspalveluilla. Ei, koska pelissä liikkuu veronmaksajien rahaa.

Sen sijaan puolueelle on vuosikymmenet käynyt se, että samaa veronmaksajien rahaa palaa turhaan miljarditolkulla vuosittain vain siksi, että julkinen puoli ei ole pystynyt kehityksen kelkassa ja tehostamaan omaa toimintaansa järkevällä tavalla. Tuhlauksen lisäksi kansalaiset saavat usein kärsiä terveyskeskusten ja sairaaloiden pitkistä jonoista ja huonosta palvelusta. Mutta tätä kaikkeahan pitää puolustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?