Sipilä Ahvenanmaalla: Valtiojohto tiesi Buk-ohjuksiin liittyvästä oikeusapupyynnöstä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sipilä Ahvenanmaalla: Valtiojohto tiesi Buk-ohjuksiin liittyvästä oikeusapupyynnöstä

Julkaistu: 28.9.2016 13:22

Hollantilaisten johtama kansainvälinen rikostutkijaryhmä julkistaa tänään Suomen aikaa kello 14 pidettävässä tiedotustilaisuudessa johtopäätöksensä Ukrainan ilmatilassa kaksi vuotta sitten alasammutun malesialaisen matkustajakoneen tapauksesta.

Hollantilasilehti De Telegraaf kertoi jo eilen, että osa rikostutkintaan liittyvistä salaisista ohjuskokeista on tehty Suomen Buk-järjestelmällä. Lehden mukaan kokeissa selvisi, että koneen pudottaminen tapahtui odotusten mukaisesti Buk-ohjuksella.

Hollantilaistoimittaja kertoi eilen Ylelle, että lähteiden mukaan asiaa pidettiin salassa Venäjän takia. Suomella on tuntemusta Buk-ilmatorjuntajärjestelmästä. Järjestelmällä kuitattiin 1996 Neuvostoliiton velkoja.

Pääministeri Juha Sipilä oli Ahvenanmaalla käynnissä olevassa Pohjoismaiden pääministerien tapaamisessa vaitonainen Suomen roolista tutkinnassa.

Pääministeri Sipilä, miten arvelette Venäjän reagoivan siihen, että Suomi on ollut antamassa virka-apua malesialaisen matkustajakoneenn alas ampumista koskevassa tutkinnassa?

– Tämä liittyy kaksi vuotta sitten alasammuttuun koneeseen, jossa 300 ihmistä kuoli. Hollannista on tullut keskusrikospoliisin kautta Suomeen oikeusapupyyntö. Suomi on siihen vastannut, mutta se mitä pyyntö on koskenut, se ei ole avunantajan tehtävä kommentoida sitä, Sipilä sanoi IS:lle.

Kuka virka-avunpyynnön hyväksyi?

– Keskusrikospoliisi antaa sitten tähän liittyvät kommentit.

Mutta kai valtiojohto tiesi virka-apupyynnöstä?

– Kyllä. Valtiojohto on ollut kaikesta tähän liittyvästä tietoinen.

Ketkä kaikki valtiojohdossa ovat olleet tietoisia?

– Niin kuin sanoin, se on meidän viranomaisten asia kommentoida sitä. Eikä ole korrektia, että lähden poliittisena päättäjänä sitä kommentoimaan oikeusavunantajan asemassa.

Sipilä kertoi, ettei hän tunne raportin sisältöä edeltä käsin.

– En tiedä edes raportin johtopäätöstä etukäteen.

Raportin sisällöstä etukäteen tietoa saanut brittilehti Guardian kertoo, etteivät tutkijat ole löytäneet henkilöä, joka vastasi ohjuksen laukaisemisesta.

Diplomaattilähteiden mukaan raportti kuitenkin viittaa Venäjän-mielisten kapinallisten tai Venäjän osallisuuteen. Diplomaattipiirien käsityksestä lehdelle kertoi asiantuntija Robert van de Roer.

Malesialaisen matkustajakoneen pudottanut ohjus ammuttiin raportista julkisuuteen vuotaneiden tietojen perusteella pellolta ja ohjusjärjestelmä siirrettiin seuraavana aamuna takaisin Venäjän puolelle.

Alue, jolta ohjus ammuttiin, oli Itä-Ukrainan separatistien hallinnassa. Guardianin lähteiden mukaan ohjusjärjestelmä oli siirretty Venäjältä vain hetki ennen matkustajakoneen ampumista.

Yllä olevalla arkistovideolla näkyy aiempien tutkimusten perusteella tehtyjä johtopäätöksiä siitä, kuinka ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen.