Kotimaa

Ajatko 20000 km vuodessa? Laskelmat julki: näin paljon autoilusi kallistuu ensi vuonna

rac

Julkaistu:

Verotus
Polttoaine- ja ajoneuvoveron korotukset nostavat autoilun kustannuksia ensi vuonna.
Eduskunta sai tällä viikolla käsittelyynsä hallituksen esityksen, jossa käsitellään polttoaineverojen korotusta. Moottoribensiinin verotus on tarkoitus nousta 2,12 senttiä per litra ja dieselin taas 2,41 senttiä per litra.

Reilu kahden sentin korotus hinnassa suoraan vaikuttaisi vaihtelevasti autoilun kustannuksiin riippuen paljonko ajat vuodessa.

Karkeasti laskelmoituna noin 7 litraa sadalla kilometrillä kuluttavan auton polttoainekustannukset ajettaessa 20 000 kilometriä vuodessa kasvaisivat noin 30 euroa. Dieselissä korotus on muutaman euron bensiiniä korkeampi.

Esimerkki laskelmissa on käytetty hyödyksi polttoaineiden hintojen keskiarvoja syyskuun lopulla. Polttoaineveron korotukset on laskettu suoraan nykyisen polttoaineen hinnan päälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyJos upotus ei näy, katso se tästä.

5 000 kilometriä vuodessa autoilevalla esimerkkitapauksessa korotus tarkoittaisi bensiinikäyttöisellä ajoneuvolla 7,4 euron kasvua ja dieselillä taas 8,45 euron.

20 000 kilometrin kohdalla nousu on 30 euron luokkaa. Bensiinissä 29,7 euroa ja dieselissä 33,6 euroa.

40 000 kilometriä ajavilla korotus kustantaisi bensiiniä käyttävälle noin 60 euroa ja dieseliä käyttävälle taas liki 70 euroa.

Huomioi, että polttoaineiden hintojen kehitystä ei ole otettu huomioon.

Veronmaksajain keskusliiton johtava lakimies Juha Koponen sanoo verouudistusten olevan pääasiallisesti hyviä.

– Kysymys on siitä, mihin on verouudistusten painopiste kohdistettu. Jos työvoiman verotusta lievennetään, niin silloin tällaisista muista asioista korotukset on nähty meidän puolesta ihan hyvinä, hän toteaa.

Polttoaineveron lisäksi myös ajoneuvovero tulee nousemaan ensi vuonna noin 36,5 euroa. Ajoneuvovero kiristyi myös edellisenä vuotena aiempaan nähden. Ajoneuvovero määräytyy autokohtaisesti hiilidioksidipäästöjen mukaan.

Polttoainevero taas koostuu energiasisältöverosta, hiilidioksidiverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Polttoainevero määrätään sentteinä, joten sen prosentuaalinen osuus kuluttajahinnasta vaihtelee kuluttajahinnan muuttuessa.

Huoltoasemilla myytävissä bensiini- tai dieselpolttoaineissa on veroa sen mukaisesti, minkä verran ne sisältävät varsinaista moottoribensiiniä tai dieselöljyä ja minkä verran erilaisia biokomponentteja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt