Lehti väittää: Suomessa tehtiin salaisia ohjuskokeita – Puolustusvoimat vaikenee kuin muuri

Julkaistu:

Puolustusvoimat ei kommentoi hollantilaislehden väitteitä, jonka mukaan Suomessa tehtiin ohjuskokeita, joilla yritettiin selvittää, millaisella ohjuksella malesialaiskone ammuttiin alas Itä-Ukrainan yllä yli kaksi vuotta sitten.
Suomessa on tehty salaisia ohjuskokeita sen selvittämiseksi, millaisella ohjuksella malesialaiskone ammuttiin alas Itä-Ukrainan yllä yli kaksi vuotta sitten, kertoo hollantilainen De Telegraaf.

Lehti perustaa tietonsa tutkintaa lähellä oleviin lähteisiin. Tutkijaryhmä teki lehden mukaan Suomessa useita ohjuskokeita.

Lehden mukaan kansainvälisen tutkijaryhmän JIT:n kokeiden lopputulos on se, että malesialaiskone ammuttiin alas venäläisellä Buk-ilmatorjuntaohjuksella.

JIT:n on määrä julkaista itse huomenna tietoja rikostutkinnasta.


Puolustusvoimat vaikenee asiasta kuin muuri. Tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara ei suostu kommentoimaan itse asiaa, eikä ohjuskokeita edes yleisellä tasolla.

– Emme kommentoi, emme millään tavalla tässä vaiheessa, Karhuvaara sanoo.

Suomessa Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä oli käytössä vuodesta 1996, mutta se korvattiin hiljattain norjalais-yhdysvaltalaisella NASAMS-järjestelmällä, jolla ammutaan Amraam-ilmatorjuntaohjuksia.


Samanlaisia ohjuksia käyttävät myös Ilmavoimien Hornet-hävittäjät.

Erillinen onnettomuustutkinta malesialaiskoneen kohtalosta päätyi jo viime vuonna siihen, että lentokoneen pudotti venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus.

Venäjä on kuitenkin esittänyt koneen tuhoutumisesta useita muita teorioita.

Vuoden 2014 heinäkuussa alas ammutussa Malaysia Airlinesin Boeing 777 -koneessa oli 298 ihmistä, suurin osa hollantilaisia. Kaikki saivat surmansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt