Kansanedustajien kärkijoukko allekirjoitti rasismi rikoslakiin -aloitteen – auttaisi puuttumaan uusnatsien toimintaan

Kansanedustajien kärkijoukko allekirjoitti lakialoitteen, jolla halutaan piste järjestäytyneelle rasistiselle toiminnalle.

22.9.2016 17:44

Yhdeksän kansanedustajan kärkijoukko allekirjoitti tänään eduskunnassa Huominen ilman pelkoa – rasismi rikoslakiin -lakialoitteen. Aloite pyrkii tuomaan lainsäädäntöön keinoja, joilla voitaisiin puuttua tehokkaasti järjestäytyneeseen rasistiseen toimintaan.

Vihreistä lakialoitteen allekirjoittivat kansanedustajat Ozan Yanar ja Outi Alanko-Kahiluoto. Yanarin mukaan lakialoite antaisi läpi mennessään lainsäädäntöön tukevampaa selkänojaa puuttua esimerkiksi viime päivinä otsikoissa olleen Suomen Vastarintaliikkeen kaltaisiin toimijoihin.

– Rasismista vapaa Suomi on meidän kaikkien etu. Kyse on siitä, että rasistiset järjestäytyneet ryhmät eivät siedä mitään muuta ajattelutapaa kuin omansa. Uusnatsit eivät hyväksy vasemmistolaisia, oikeistolaisia tai keskustalaisia. Se pitää pitää mielessä, kun käydään järjestäytyneen rasismin kimppuun.

Perussuomalaisista lakialoitteen allekirjoitti kansanedustaja Tiina Elovaara.

– Päättäjien on taattava yleinen turvallisuus ja yhteiskuntarauha. Lainmuutos voisi antaa viranomaisille välineitä estää Asema-aukion kaltaiset tapahtumat, Elovaara sanoo.

Elovaara katsoo Yanarin tapaan, että oikeusoppineiden kanssa yhteistyössä valmisteltu lakialoite selkeyttäisi olemassa olevaa lainsäädäntöä. Se ei kuitenkaan heikentäisi sanavapautta vaan asiallinen yhteiskuntakritiikki ja maahanmuuttokriittinen keskustelu olisivat edelleen mahdollisia.

Perussuomalaisten euroedustaja Jussi Halla-aho katsoi tänään, että Helsingin Asema-aukiolla pahoinpidellyn ja myöhemmin sairaalassa kuolleen Jimi Karttusen tapausta on käytetty hyväksi ”hyökkäyksissä perussuomalaisia ja demokraattisesti toimivia ihmisiä kohtaan”. Suomen Vastarintaliikkeeseen kuuluva Jesse Torniainen on vangittu tapaukseen liittyen pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäiltynä.

Huominen ilman pelkoa -lakialoite pantiin liikkeelle jo ennen Asema-aukion tapahtumia. Kampanjan vetoomuksen kansanedustajille on allekirjoittanut toistaiseksi 30 000 suomalaista. Järjestynyt rasismi on tavoitteena saattaa rikoslakiin yli sadan kansanedustajan allekirjoittamalla lakialoitteella. Allekirjoituksia kerätään lokakuun loppuun.

Jos allekirjoituksia kertyy tarvittava määrä, etenee lakialoite eduskunnan käsittelyyn.

Perussuomalaisten Tiina Elovaara allekirjoitti Huominen ilman pelkoa - järjestäytynyt rasismi rikoslakiin -lakialoitteen ennen eduskunnan kyselytuntia torstaina. Elovaaran takana keskustan Annika Saarikko (vas.), Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajat Saara Ilvessalo ja Jaakko Mustakallio, vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet sekä vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Kampanjan perustajat Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo haluavat saattaa Suomen lain vastaamaan kansainvälisiä velvoitteita järjestyneen rasismin osalta. Samalla se haluaa herättää keskustelua rasismista ja osoittaa, ettei enemmistö suomalaisista hyväksy sitä.

Lakialoitteen allekirjoittivat kansanedustajien kärkijoukossa myös Annika Saarikko (kesk), Saara-Sofia Siren (kok), Nasima Razmyar (sd), Hanna Sarkkinen (vas) Eva Biaudet (r) Sari Essayah (kd).

Biaudetin mukaan yksi tapa taistella rasismia vastaan on se, että päättäjät ottavat selkeästi pesäeron esimerkiksi uusnatseihin.

– Uusnatsit voivat helposti kuvitella, että heillä on enemmän liikkumavaraa kuin oikeasti on. Siksi se, että poliitikot ovat olleet liian pitkään liian hiljaa ja sivistyneesti on ollut omiaan antamaan heille enemmän tilaa. Tämä panee pisteen sille. Me sanomme yhdessä: Se ei ole suvaittavaa vaan rikollista toimintaa.

Razmyar halusi painottaa tilaisuudessa sitä, että lakialoitteen allekirjoittaminen on yhteiskunnallisesti erittäin vahva viesti.

– Poliitikkojen on syytä omalla toiminnallaan ja esimerkillään, että me teemme työtä, jonka nojalla ihmiset voivat luottaa siihen, että Suomi on rasimista vapaa maa.

Elovaara muistuttaa, ettei rasismia ja syrjintää pystytä poistamaan kokonaan ainoastaan lainsäädännöllä.

– Siihen tarvitsemme kohtaamista ja välittämistä oikeaan aikaan, ettei ääriajattelu vie ihmisestä voittoa. Varsinkin syystä tai toisesta ongelmiin ajautuneet nuoret miehet ovat riskiryhmää. Koulusurmat ja niiden suunnittelu on yksi muoto tässä väkivaltaan ajautuvassa ajattelussa ja toiminnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?