Kotimaa

Kuula lensi sisään 580 metrin päästä – Viaporin pamaus Helsingissä 110 vuotta sitten vaikutti maailmanhistoriaan

Julkaistu:

Historia
Jos Kuninkaansaaren ruutikellarin ovi ei olisi ollut auki 1. elokuuta 1906, olisi maailmanhistoria voinut saada tyystin eri suunnan.
Historian suunta voi olla pienestä kiinni. Kuten sellaisesta, unohtaako joku sulkea oven perässään, kuten kävi Viaporin kapinoidessa heinä-elokuun taitteessa 1906.

Jos joku huolimaton ei olisi jättänyt ruutivaraston panssariovea apposelleen, ei tsaarin uskollisen upseerin tykin­ammus olisi päätynyt sisälle ruutikellariin yli puolen kilometrin päästä.

Eikä olisi tapahtunut koko Helsinkiä ravistellutta katastrofia, jossa pari rekka-autollista ruutia silmänräpäyksessä räjähti.

Ja ehkäpä Viaporin kapinallisten uhkarohkea yritys olisi onnistunut ja käynnistänyt vallankumouksen Venäjällä jo syksyllä 1906. Kapinaa tukeneen Helsingin punakaartin päällikön Johan Kockin ei olisi tarvinnut paeta Yhdysvaltoihin, onnistuneen kapinan vanavedessä äärimmäiset ainekset olisivat saanet vallan Suomen työväenliikkeessä, Suomi olisi liittynyt tsaarinvallan raunioille syntyneeseen työläisvaltioon eikä Leninin olisi tarvinnut joulukuussa 1917 kirjoittaa nimeään Suomen itsenäisyysjulistukseen, maailmansotaa ei olisi syttynyt ja...MUTTA antaa tapahtumien ja Viaporin kapina -kirjan kirjoittaneen sotahistorioitsijan Jarmo Niemisen kertoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Venäjällä kuohui kesällä 1906. Oikeastaan vuoden 1917 vallankumouksen yksi esinäytös näyteltiin Viaporissa, Nieminen aloittaa.

Seisomme Viaporin linnoitusjärjestelmään kuuluneen Santahaminan lounaiskärjessä Kiviarkun niemellä, joka oli kapinan yksi keskeinen näyttämö.

Tsaari oli lakkauttanut duuman heinäkuussa 1906. Vallankumoukselliset bolshevikit aikoivat käyttää syntyneen tilanteen hyväksi ja aloittaa aseellisen vallankaappauksen, josta oli sovittu edellisvuonna puoluekokouksessa. Suomalaisilla sosialisteilla oli oma roolinsa vallankumouksen tukemisessa.


Kapinamieli levisi sotavoimiin, erityisesti Itämeren laivaston matruuseihin. Viaporin kapinan piti olla lähtölaukaus koko Venäjän yli leviävälle vallankumoukselle, jossa tsaari syöstään vallasta. Suomalaisen punakaartin oli tarkoitus tukea panoksellaan vallankaappausta.

– Kun Pietari olisi kapinallisilla, Viapori olisi annettu punakaartille, joka sieltä käsin pitäisi Helsingin kurissa.

Helsingin punakaarti ja Sosialidemokraattisen puolueen äärimmäisyysainekset olivat kapinan valmistelussa mukana heinäkuun puolivälistä asti.

– Helsingin työväestön uskottiin liittyvän kapinaan mukaan ja aseet saataisiin Viaporista. Niiden avulla sitten kukistettaisiin porvariston suojeluskunnat.ENTISENÄ ammattisotilaana Nieminen tuntee Helsingin sotilassaaret, Viaporin kapinan näyttämön. Hän on sovittanut vanhojen venäläisten karttojen, harvinaisten valokuvien ja arkistojen tiedot Viaporin merilinnoituksen saarille.

Maisemat ovat muuttuneet. 1900-luvun alussa ampuma-alat oli raivattu, mutta nyt luonto on vallannut vanhat sotilassaaret, jotka on annettu Metsähallitukselle. Vallisaari oli tämän kesän turistien hittikohde. Santahamina on yhä sotilaiden hallussa. Sen pohjoispään Kiviarkkuniemi oli kapinan kukistumisen ehkä tärkein paikka. Siellä oli kourallinen tsaarille uskollisia upseereja.

– Täältä ammuttiin iltapäivällä 1. elokuuta kahdella tykillä kuusi laukausta, joista viimeinen osui ruutikellariin. Todennäköinen tuliasema oli tässä, Nieminen osoittaa suojaisaa painautumaa kanervikossa.

Vastapäätä komeilee Kuninkaansaari, jonka rantaviivan räjähdys piirsi siinä määrin uusiksi, että jäljet näkyvät yhä.

Mutta ennen tuota kapinallisille hirveää tuhoa kylvänyttä räjähdystä oli paljon ehtinyt mennä pieleen. Oikeastaan kaikki alkoi mennä väärin jo kolme päivää aiemmin.

Viaporin miinamiehet olivat puhuneet varomattomasti lähestyvästä verilöylystä. Tieto kiiri ohranan eli Venäjän salaisen poliisin kautta linnoituksen komendantin, kenraalimajuri Vladimir von Laimingin korviin. Hän määräsi miinamiehet laskemaan miinoja Viaporiin johtaville väylille.

Se ei sopinut miinamiehille. He kieltäytyivät, koska väylät oli pidettävä auki kapinaan yhtyviä taistelulaivoja varten. Upseerien ja miehistön välit kärjistyivät räjähdyspisteeseen. Myöhään 30. heinäkuuta Kuninkaansaaressa nousi salkoon punainen lippu Maata ja Vapautta -tekstillä kapinan alkamisen merkiksi.

Mutta von Laiming saattoi olla kapinan alkamisesta mielissään.

– Näyttää siltä, että hän tahallaan kärjisti välejä miehistön kanssa. Hän sai näin kapinan alkamaan Viaporissa pari viikkoa etuajassa ja veti maton kapinallisten alta. Tallinnan ja Kronstaditin linnakkeet ja suomalaiset tukijat eivät ehtineet kunnolla mukaan, Nieminen sanoo.

Tosiaan näyttää siltä, että kapina yllätti suomalaiset kapinamiehet. Laukausten alkaessa kajahdella Viaporista kapinan valmistelutoimikunnan jäsenet olivat vasta hiomassa tukisuunnitelmiaan Helsingin Työväentalolla.

Punakaartin johtaja Johan Kock julisti yleislakon kapinan tueksi, vaikka tiesi riskit. Mutta tukea oli pakko osoittaa kapinalle, koska hän oli sitä luvannut.

”Kirjoitin kuolemantuomioni”, hänen kerrotaan sanoneen.


ILLAN hämyssä punakaartilaisia kokoontui Eläintarhan puistoon osallistumaan kapinallisten puolelle. Kapinan pääorganisoija oli Venäjän Sosiaalidemokraattisen Työväenpuolueen Sotilasjärjestön suomenmaalainen taistelukeskuksen johtaja Eero Haapalainen. Kevättalvella 1917 sisällissodan riehuessa sama mies oli punakaartin ylipäällikkö. Hän pakeni sodan loppuvaiheessa Neuvosto-Venäjälle.

Kapinahankkeessa oli myös muita keskeisiä suomalaisia tulevia kommunisteja, kuten niin ikään Neuvostoliittoon sittemmin siirtynyt Yrjö Sirola.

– Yöllä arviolta 150 punaista kuljetettiin Hietalahdesta laivalla Kuninkaansaareen. Heitä oli tarkoitus käyttää suojaamaan kapinallisten selustaa hallituksen joukkoja vastaan, Nieminen sanoo.

Myöhemmin kuulusteluissa kapinaan yhtyneet suomalaiset punaiset ilmoittivat olevansa tietämättömiä, miksi olivat Viaporiin menossa. He olivat laatineet yhteisen kuulustelukertomuksen virren muotoon. Kertomusta opeteltiin laulamalla virttä vankilan pihalla.

Turun hovioikeus ei pitänyt uskottavana punaisten heittäytymistä tietämättömiksi. Lopulta 68 suomalaista punaista sai tuomion. Suuri voitto oli, että heidät tuomittiin suomalaisessa oikeudessa. Venäjän laki olisi todennäköisesti rangaissut heitä kovemmin. Keskeiset kapinaan osalliset venäläiset saivat kuolemantuomion.KUNINKAANSAAREN räjähdys oli hirvittävä, se vavisutti koko Helsinkiä. Niin suurta määrää ruutia ei tiettävästi ole vahingossa räjähtänyt koskaan Suomessa. Aikalaislehdet kirjoittivat, että Viaporista kantautuvan sotamelskeen ikkunalaudoille houkuttamia lapsia tippui vielä Kallion kaupunginosassa, kun ikkunat menivät räjähdyksen painevaikutuksesta sirpaleiksi. Todennäköisesti kuitenkin sisäpuolelle.

50 000 kiloa eli parin rekka-autollisen verran ruutia oli sijoitettu väliaikaiseen varastoon Viaporin merilinnoituksen sähkömiinakentän voimalaitosrakennukseen. Vertailun vuoksi: Lapuan patruunatehtaassa räjähti 1976 noin 700 kiloa ruutia. Tosin Viaporin ruuti oli mustaa ruutia, jonka räjähdysvoima on heikompi kuin Lapualla syttyneen nitroselluoosaruudin.

Sähkömiina oli aikansa moderneimpia aseita ja Viapori oli Venäjän nykyaikaisimpia linnoituksia. Miinakenttä aktivoitiin sähkövirralla ja sitä tuotettiin voimalaitosrakennuksen polttomoottorigeneraattoreilla. Generaattorihuoneen seinät ja katto ovat puolitoista metriä paksua betonia. Seinässä oli pieni panssaroitu ovi. Auki jäänyt ovi oli pieni pistemaali, mutta ei mahdoton osua.

– Siirrettävä kenttätykki oli tarkka ase ja tuolta 580 metrin päästä osuu kyllä tällaiseen, Nieminen näyttää Kuninkaansaareen räjähdyksen jälkeen 1907 rakennetun identtisen voimalaitosbunkkerin ovea.

Ilmeisesti kuudes, hieman kello 17 :n jälkeen Santahaminasta ammuttu laukaus meni sisään ruutivarastoon. Kuka ratkaisevan kranaatin ampui? Sitä ei tarkkaan tiedetä. Eversti Nikolai Semenkevitš määräsi uskolliset upseerit ajamaan tykit asemaan, mutta ampujan nimi on pyyhkiytynyt historiasta. Lähes suljetun betonirakennuksen sisällä ruuti paloi paineessa kuin jättimäisessä kranaatissa. Se lisäsi räjähdyksen voimaa.

– Suomalaiset punaiset olivat ruokailemassa kasarmissa, kun räjähti. Ei tiedetä, kuinka monta heitä kuoli. Selvinneet pakenivat verissä päin Vallisaareen.

Räjähdysromua löytyy yhä Kuninkaansaaren rannasta paikalta, jossa voimalaitoshuone aikanaan sijaitsi.

Osa suomalaisista punaisista yritti pelastautua veneillä tai uimalla mantereelle. Moni hukkui.

Joka tapauksessa räjähdys horjutti kapinallisten rivejä niin paljon, että tsaarille uskolliset joukot pääsivät niskan päälle. Lisäksi apuun tullut tsaarille uskollinen laivastoeskaaderi moukaroi Viaporin kapinallisia sadoilla kuuden ja 12 tuuman tykeillä. Niemisen mukaan tykkituli oli tehokasta. Se oli myös tarkkaa, sillä sitä johdettiin Viaporista aikansa suuren uutuuden kipinälennättimen avulla. Kapinassa kuolleiden määrää ei tunneta. Luvut vaihtelevat muutamasta sadasta tuhanteen uhriin.VIAPORIN kapinan loppumelskeissä 2. elokuuta tapahtui Hakaniemessä punaisten ja valkoisten kaartien yhteenotto kuin enteillen vuoden 1918 traagisia tapahtumia.

– Punakaartin johtaja Johan Kock oli julistanut yleislakon. Viaporista ja Katajanokalta paenneet kapinalliset ja punakaartilaiset alkoivat pysäyttää raitiovaunuliikennettä puomeilla ja kivittämällä Hakaniemessä. Ylioppilaiden aseistautunut suojeluskunta asettui tätä vastaan, Nieminen kertoo.

Hakaniemen ammuskelu oli ensimmäinen Punakaartin ja Suojeluskunnan yhteenotto Suomessa. Seitsemän valkoista kaatui ja punaiselta puolelta kuoli kaksi, kymmeniä haavoittui.

– Sosialidemokraattinen puolue sanoutui irti väkivallasta, mutta työväenliikkeelle osallistuminen bolsevikkien kapinaan oli kiusallinen asia, josta haluttiin vaieta, Nieminen sanoo.

Sdp:n vasemmistosiipi, joka sittemin eriytyi Suomen kommunistiseksi puolueeksi, piti sotilaalliseen väkivaltaan perustuvaa toimintaa oikeutettuna. Viaporin kapinan yhteydessä esiintyneet nimet olivat keskeisesti mukana 1918 sisällissodan punaisella puolella. Moskovaan vuoden 1918 jälkeen siirtynyt Sdp:n kapinanaikainen puoluesihteeri Yrjö Sirola ruoti 1934 Petroskoissa julkaistussa kirjassa kapinan epäonnistumiseen johtaneita syitä. Hänen mukaansa yksi keskeinen syy oli punakapinallisten huono johto ja se, että suojeluskuntia ja poliisia ei saatu eliminoitua.KIIPEÄMME Vallisaaren Aleksanterin patteriksi kutsutulle näköalatasanteelle. Meri kimaltelee syyskesän auringossa. Muuttomatkaa taittavat linnut keräävät nousevissa ilmavirtauksissa korkeutta Suomenlahden ylitystä varten.

– Hyvällä säällä täältä näkee Tallinnaan asti, Nieminen sanoo.

Tänne Aleksanterin patterin ammuskellareihin neljä päivää kestänyt Viaporin kapina päättyi 110 vuotta sitten.

– Kapinaan osallistuneet odottivat näissä kellareissa vangittuna oikeudenkäyntiä.

Vaan entäpä jos yksi kranaatti ei olisi osunut ruutikellarin ovesta sisään ja kapina olisi onnistunut? Ketä silloin olisi selleissä säilytetty, minkä suunnan historia olisi ottanut?

Sitä vaihtoehtoa voimme vain arvailla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt