Risikko jyrähti: Nyt riitti vihapuhe – nettipoliisille lisää resursseja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Risikko jyrähti: Nyt riitti vihapuhe – nettipoliisille lisää resursseja

Nettipoliisin resurssit tarttua vihapuheeseen on arvioitava uudelleen, ja vihapuheeseen tulee tarttua entistä tehokkaammin, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok).

Risikko ryhtyi toimiin vihapuheen kitkemiseksi. Nettipoliisille puuhataan lisää resursseja, ja myös lainsäädäntöä tarkastalleen uudelleen.

22.9.2016 11:04 | Päivitetty 22.9.2016 13:26

Sisäministeri Paula Risikko on antanut torstaina poliisijohdolle tehtäväksi valmistella nopeasti käyttöön otettavia toimintamalleja, joilla voidaan puuttua entistä tehokkaammin vihapuheeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi vihapuhetta tutkivien ja ennalta ehkäisevien ryhmien entistä tiiviimpää yhteistyötä ja esimerkiksi nettipoliisin resurssien uudelleenarviointia.

Myös lainsäädännön mahdolliset muutostarpeet arvioidaan uudelleen yhdessä oikeusministeriön kanssa, Risikko kertoo torstaina lähetetyssä tiedotteessaan.

– Me emme saa turtua vihapuheeseen. Nykyisellä lainsäädännöllä näyttää olevan vaikea selvittää vihapuheen taustalla olevia tahoja ja motiiveja, ja puuttua niihin. Lainsäädäntö on myös pirstaleinen, sisäministeri Paula Risikko sanoo.

– Suurin ongelma vihapuheen kanssa on se, että pidemmällä aikavälillä se on ensiaskel väkivallan suuntaan. Vaikka väkivalta ei olisi vihapuheen levittäjän henkilökohtainen tarkoitus, vastakkainasettelun kasvattaminen johtaa helposti siihen. Vihapuheelle, väkivallalle ja rasismille on oltava nollatoleranssi.

Risikko puhui aiheesta jo Suomen Kuvalehden haastattelussa tiistaina. Lehden haastattelussa Risikko kertoo pyytäneensä nettipoliiseilta raporttia työn ongelmakohdista Helsingin Asema-aukion tapahtumien jälkeen.

Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) otti asiaan kantaa torstaina.

– Jo nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia puuttua ääriliikkeiden toimintaan. On kuitenkin selvää, että pelkästään lainsäädännölliset keinot eivät sellaisenaan riitä, vaan olennaista on myös, että yhteiskunnallinen ilmapiiri ei tarjoa kasvualustaa ääriliikkeille. Merkitystä tässä on myös esimerkiksi eriarvoistumisen ja syrjäytymisen vastaisella työllä, Lindström sanoo tiedotteessaan.

– Meillä jokaisella on velvollisuus edistää rakentavaa yhteiskunnallista ilmapiiriä. Syrjäytyminen ja syrjintä voivat edesauttaa yhteiskunnasta sivuun jäämistä, ääritapauksissa jopa radikalisoitumista. Ensin on ajatus, sitten ovat sanat ja sitten teot. On hyvä muistaa sananvapauden käyttämisen vastuu, Lindström totesi puhuessaan Sananvapauden haasteet tänään -juhlaseminaarissa Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?