Kotimaa

Vangittu Jesse Torniainen kiistää osuutensa Asema-aukion väkivallantekoon – Tutkinnanjohtaja: ”Tässä ei yllätä mikään”

rac

Julkaistu:

Todennäköisin syin vangittu epäilty ei ole poliisin mukaan sanonut kuulusteluissa juuri mitään. Hän on kuitenkin kiistänyt osallisuutensa niin pahoinpitelyyn kuin törkeään kuolemantuottamukseen.
Helsingin käräjäoikeus vangitsi aamulla todennäköisin syin törkeästä kuolemantuottamuksesta ja pahoinpitelystä epäillyn Jesse Torniaisen. Poliisin mukaan epäilty potkaisi 28-vuotiasta miestä rintaan Helsingin Asema-aukiolla toissaviikon lauantaina Suomen Vastarintaliikkeen tapahtuman yhteydessä. Mies kaatui potkun voimasta taaksepäin ja löi päänsä asvalttiin. Sairaalahoidossa ollut uhri kuoli perjantai-iltana 16.9.

Artikkelin videolla tutkinnanjohtaja, komisario Teemu Kruskopf vastaa toimittajien kysymyksiin vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Vangitsemisoikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin. Ennen istuntoa Torniainen istui hiljaa puolustusasianajajansa vieressä siniseen pusakkaan, farkkuihin ja tennareihin pukeutuneena.


Tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf kertoi vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen, että epäilty kiistää osallisuutensa tekoihin.

– Häntä epäillään todennäköisin syin näistä rikoksista. Lisäksi on olemassa karttamisvaara, Kruskopf kertoi vangitsemisperusteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karttamisvaara merkitsee, että on syytä epäillä, että epäilty lähtee pakoon tai muutoin karttaa esitutkintaa tai oikeudenkäyntiä.

Poliisi käy läpi Suomen Vastarintaliikkeen toimintaa

Kruskopfin mukaan epäilty ei ole kommentoinut missään vaiheessa tutkintaa tekoja millään tavalla. Hän on kuitenkin kiistänyt niin pahoinpitelyn kuin törkeän kuolemantuottamuksenkin.

– Hän on sanonut, että hänellä ei ole osallisuutta näihin tapahtumiin, Kruskopf kuvaili.

Tapahtumien kulku on pahoinpitelyn osalta selvinnyt poliisille. Kuolemansyyntutkinnan osalta poliisi odottaa vielä oikeuslääketieteellisten tutkimusten tuloksia.

– Meidän näkökulma poliisissa on se, että epäiltyä voidaan todennäköisin syin epäillä myös kuolemantuottamuksesta.

 


Poliisi jatkaa tutkintaa kuulemalla todistajia, keräämällä aineistoa kasaan ja kuulemalla Torniaista. Syytteiden nostamisen määräpäivä on marraskuun lopulla.

– Käymme luonnollisesti läpi myös Suomen Vastarintaliikkeen toimintaa. Se on yksi tekijä taustalla ja pyrimme selvittämään sitä.

Poliisi vastasi toimittajille, ettei epäillyn vaitonaisuus yllätä häntä.

– Pitkällä rikostutkijan kokemuksella ei tässä yllätä mikään, Kruskopf tyytyi toteamaan.

Epäillyllä tunnollaan lukuisia väkivaltarikoksia

Tragedian tutkinnanjohtajan mukaan epäilyllä on ”merkittävä rooli Suomen Vastarintaliikkeen toiminnassa”.

Epäillyllä on tunnollaan lukuisia pahoinpitelyitä, joissa on tyypillisesti lyöty ja potkittu maassa makaavaa uhria. Usein uhrilla on ollut vastassa miesylivoima.

Osa uhreista on kantasuomalaisia, mutta ainakin kahdessa tapauksessa ulkomaalaistaustainen yksin liikkeellä ollut henkilö kohtasi epäonnekseen Torniaisen seurueen.

Ulkomaalaistaustaisen miehen puukotuksen oikeudenkäynnissä Torniainen selitti oikeudelle, että tämä oli osunut itse itseään veitsellään alaselkään. Uhri oli juossut hakemaan ravintolaveitsen autosta kohdattuaan Torniaisen seurueen. Perään lähteneellä Torniaisella oli kääntöveitsi.

Helsingin Kurvissa kadulle pahoinpidelty ulkomaalaistaustainen kertoi oikeudelle Torniaisen seurueen esittäytyneen ”natsisotilaiksi”. Torniainen väitti uhrin käyttäytyneen ”irstaasti” seurueensa naista kohtaan, mitä oikeus ei pitänyt uskottavan