Lapsiasiavaltuutettu huolestui: ”Nuorten valmius laittomien keinojen käyttöön selvässä kasvussa”

Lapsiasiavaltuutettu on huolestunut kouluissa leviävästä ääriajattelusta.

Tuomas Kurttilan mukaan Suomessa nuoret maahanmuuttajakriittiset koululaiset suhtautuvat väkivallan käyttöön kaikkein vähiten kielteisesti verrattuna muihin oppilasryhmiin.

21.9.2016 7:09

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii tiedotteessaan Suomen hallitukselta ja eduskunnalta päätöksiä, joilla lisätään nuorisotyöntekijöitä kouluihin, vahvistetaan opettajien kykyä demokratiakasvatukseen sekä palautetaan laajempana niin sanottu koulupoliisitoiminta.

Kurttilan mukaan syy tähän on se, että suomalaisnuorten keskuudessa leviää ääriajattelua.

– Suomalaisten nuorten valmius laittomien keinojen käyttöön on ollut selvässä kasvussa. Tämä on ollut tiedossa useita vuosia. Kehitys on ollut sama suuressa osassa Eurooppaa, mutta Suomessa laittomien keinojen käytön kasvu on ollut muihin Pohjoismaihin verrattuna selkeästi suurempaa, Kurttila toteaa viitaten suomalaisnuorten kansalaispätevyyteen ja yhteiskunnallisiin asenteisiin liittyvään tutkimustietoon.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila toivoo päätöksentekijöiden ottavan tosissaan tiedon, että Suomessa nuoret maahanmuuttajakriittiset koululaiset suhtautuvat väkivallan käyttöön kaikkein vähiten kielteisesti verrattuna muihin oppilasryhmiin sekä Suomessa että Euroopassa.

– Näiden nuorten ajatuksia ei kohdata ja haasteta koulussa. Kotien tehtäväksi tätä ei pidä yksistään jättää. Suomessa päätöksentekijät tekevät virheen, mikäli he eivät uskalla kohdata nuorten keskuudessa olevaa ääriajattelua. Nyt valtiovallan toimet kohdistuvat jälkijättöiseen reagointiin.

Kurttilan mukaan päätöksentekijät eivät ole valmiita ymmärtämään, ettei laittomaan toimintaan valmiiden nuorten selittävänä tekijänä ole niinkään kotitausta tai syrjäytyminen, vaan oleellinen tekijä liittyy oppilaiden kiinnittymiseen kouluun.

– Laittomiin keinoihin valmiit nuoret eivät luota kouluun, heidän suhteensa opettajiin on huono ja he eivät koe voivansa vaikuttaa koulun sääntöihin. Demokratian ja oikeusvaltion sekä perus- ja ihmisoikeuksien syvällisen ymmärtämisen ympäristö on koulu sekä ajatuksellisena paikkana että toiminnallisena ympäristönä.

Kurttila korostaa, että ääriajatukset on kohdattava lasten ja nuorten maailmassa ennen kuin niistä rakentuu aikuisten maailmassa liikkeitä ja verkostoja.

– Tässä Suomi on myöhässä vuosia, Kurttila toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?