Poliisi: tästä syystä Asema-aukion törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty ilmoittautui poliisille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi: tästä syystä Asema-aukion törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty ilmoittautui poliisille

Poliisi esittää 26-vuotiasta miestä vangittavaksi todennäköisin syin pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Epäilty Jesse Torninainen osallistui Suomen vastarintaliikkeen mielenilmaukseen lauantaina 10.9. Helsingin rautatieasemalla.

20.9.2016 14:14

Poliisi esittää 26-vuotiasta Jesse Torniaista vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Toinen pääperuste vangitsemiselle on rikollisen toiminnan jatkaminen, tapauksen tutkinnanjohtaja, komisario Teemu Kruskopf kertoo Ilta-Sanomalle.

Epäillyllä on rankka väkivaltarikostausta ja poliisin mukaan merkittävä rooli Suomen vastarintaliikkeen toiminnassa. Vangitsemisoikeudenkäynti käydään huomenaamulla Helsingin käräjäoikeudessa.

Epäilty väkivaltarikos tapahtui Helsingin Asema-aukiolla uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen tapahtuman yhteydessä lauantaina 10. syyskuuta. Väkivallan uhri, 28-vuotias Jimi Karttunen, kuoli perjantai-iltana 16.9.

Karttusen isä Kauko-Vesa Karttunen kertoi poikansa kuolemasta Facebookissa lauantaina 17.9.

Kruskopfin mukaan poliisilla on kohtuullisen hyvä käsitys tapahtumien kulusta.

– Uhri tuli Postitalon suunnalta ja pysähtyi vastarintaliikkeen lippurivistön ensimmäisen lipun kohdalle ja sylkäisi. Siinä käytiin lyhyt sanailu, jonka jälkeen uhri jatkoi matkaansa kohti rautatieasemaa, Kruskopf kuvailee.

Epäilty seisoi lippurivistön rautatieaseman puoleisessa päässä. Poliisin mukaan hän lähti juoksemaan uhria kohti noin 10 metrin päästä ja potkaisi uhria rintaan. Tämän jälkeen uhri kaatui taaksepäin ja löi päänsä asvalttiin.

– Kuolinsyy ei ole vielä selvinnyt, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan epäilemme, että pahoinpitelyllä on syy-yhteys kuolemaan. Tällä hetkellä esitutkinta lähtee siitä.

Tapahtumat Helsingin keskustassa ovat tallentuneet myös valvontakameran kuviin.

Epäilty ilmoittautui poliisille itse virkavallalle lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä.

– Hän oli saanut tietää, että häntä etsitään, jolloin hän ilmoittautui itse poliisille, Kruskopf sanoo.

Poliisi ei tässä vaiheessa kommentoi, mitä epäilty on kertonut kuulusteluissa. Uhria poliisi oli ehtinyt kuulla ennen tämän kuolemaa.

Alla olevalla videolla kerrotaan Jimi Karttusen muistotilaisuudesta Helsingin Asema-aukiolla.

Epäillyllä Jesse Torniaisella on tunnollaan lukuisia pahoinpitelyitä, joissa on tyypillisesti lyöty ja potkittu maassa makaavaa uhria. Usein uhrilla on ollut vastassa miesylivoima.

Osa uhreista on kantasuomalaisia, mutta ainakin kahdessa tapauksessa ulkomaalaistaustainen yksin liikkeellä ollut henkilö kohtasi epäonnekseen Torniaisen seurueen.

Ulkomaalaistaustaisen miehen puukotuksen oikeudenkäynnissä Torniainen selitti oikeudelle, että tämä oli osunut itse itseään veitsellään alaselkään. Uhri oli juossut hakemaan ravintolaveitsen autosta kohdattuaan Torniaisen seurueen. Perään lähteneellä Torniaisella oli kääntöveitsi.

Helsingin Kurvissa kadulle pahoinpidelty ulkomaalaistaustainen kertoi oikeudelle Torniaisen seurueen esittäytyneen ”natsisotilaiksi”. Torniainen väitti uhrin käyttäytyneen ”irstaasti” seurueensa naista kohtaan, mitä oikeus ei pitänyt uskottavana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?