Asema-aukiolla syttyivät kynttilät 28-vuotiaana kuolleen Jimin muistoksi: ”Tämä koskettaa kaikkia suomalaisia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asema-aukiolla syttyivät kynttilät 28-vuotiaana kuolleen Jimin muistoksi: ”Tämä koskettaa kaikkia suomalaisia”

Helsingin Asema-aukiolla syttyivät lauantai-iltana kynttilät perjantaina menehtyneen Jimi Karttusen, 28, muistoksi.

17.9.2016 22:59

Karttunen oli viikko sitten lauantaina Asema-aukiolla samaan aikaan, kun uusnatsihenkisiä tunnuksia käyttävä Vastarintaliike järjesti siellä katutapahtuman, jossa liehuivat liikkeen liput.

Poliisi tutkii nyt pahoinpitelynä tilannetta, jota Vastarintaliike oli omilla Facebook-sivuillaan luonnehtinut ”pikaiseksi kurinpalautukseksi”.

– Emme ota tässä vaiheessa kantaa siihen, onko kyseessä syy-seuraus -suhde, komisario Pekka Seppälä kommentoi lauantaina Ilta-Sanomille viikko epäillyn pahoinpitelyn jälkeen tapahtuneeseen kuolemaan viitaten.

Uhrin isän mukaan Vastarintaliikettä arvostellutta Jimi Karttusta työnnettiin ja hän löi kaatuessaan päänsä. Hänet vietiin tajuttomana Töölön sairaalaan, mistä hän pääsi pois torstaina. Perjantaina hän sai kuitenkin aivoverenvuodon ja menehtyi kello 22 Meilahden sairaalassa.

Pia Tolvanen (vas.), Sumi Moreno ja Hanna Ruax pysähtyivät hiljentymään Asema-aukiolle.

Asema-aukiolla parveili lauantai-iltana kymmeniä järkyttyneitä ihmisiä.

– Luin hänen isänsä päivityksen Facebookista, kertoo Hanna Ruax.

– Tulin niin järkyttyneeksi, surulliseksi ja vihaiseksi, että päätin, että jotain on tehtävä. Leikkasin joogamatosta sydämen ja hain roskakatoksesta pahveja.

Vaaleanpunaisen sydämen ympärillä paloivat kynttilät. Pahveissa luki ajatuksia, kuten Rakkautta ja rohkeutta ja Me emme suostu pelkäämään.

– Miksi Suomi sallii tällaista, kysyi Ruaxin seurassa ollut Pia Tolvanen. Kolmantena mukana oli Sumi Moreno.

Muistopaikalle pysähtyi koko ajan uusia ihmisiä kysymään, mitä oli tapahtunut. Kolmikko kertoi, ja moni jäi hiljentymään.

– Suomessa pitää olla oikeus mielipiteeseen ilman, että kuolee, Ruax sanoi.

– Viha synnyttää vihaa. Provosoidaan, kunnes tapahtuu jotain kauheaa. Nyt on nuori ihminen kuollut. Tämä koskettaa kaikkia suomalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?