Nella, Lauha

Kotimaa

Poliitikot penseitä Nalle Wahlroosin idealle: jyrkkä ei palkka-alelle!

Julkaistu:

Politiikka
Multimiljonääri Björn Wahlroos ehdotti pienimpien palkkojen palkka-alea ja tilalle perustuloa. Poliitikot eivät syty ehdotukselle.
Liikemies Björn ”Nalle” Wahlroos kohahdutti eilen kommenteillaan Suomen Liikemiesyhdistyksen juhlaseminaarissa.

Wahlroosin mukaan se on vain kaunis ajatus, että pienituloisimmat tulisivat palkallaan toimeen. Wahlroos ehdotti minimipalkkaa pienempiä palkkoja ja tämän korvikkeeksi kansalaispalkkaa.

IS kysyi johtavilta poliitikoilta mielipidettä Wahlroosin esittämästä palkka-alesta ja kansalaispalkasta.

Puoluejohtajat eivät innostu lainkaan Wahlroosin ehdotuksesta.


Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok)

– Sosiaaliturva ei kannusta ottamaan työtä vastaan. Tuloloukut pitää purkaa, se on ensisijainen asia. Omalla työllään pitäisi tulla toimeen. Olen valmis tukemaan työtä palkkatuella, jos se auttaa ihmistä työllistymään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Vaikka palkalla toimeen tuleminen on vaikeampaa, sen pitää olla selviö, että ihminen tulee palkallaan toimeen. Mieluummin tuen työtä kuin maksan kotiin, Orpo näki.


Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps)

– Tällainen ajattelu on aivan päälaellaan. Vaikka me tekisimme ilmaiseksi töitä – jos meillä ei ole tuotteita ja palveluita, jotka kävisivät maailmalla markkinahintaan kaupaksi – se ei auta mitään.

– Tämä on liikkeenjohdollinen kysymys. Meillä pitää olla niin kyvykkäitä johtajia, että he pystyvät tuottamaan sellaista bisnestä, joka käy kaupaksi ja josta syntyy voittoa, Soini totesi.


Puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr)

– Olen siitä Wahlroosin kanssa samaa mieltä, että perusturvan uudistaminen on välttämätöntä uudessa maailmassa, jossa ei ole pitkäkestoisia työpaikkoja. Se on selvää, että nykyistä sosiaaliturvaa on muutettava, tai muuten moni jää työttömäksi tai väliinputoajaksi.

– Uskon myös, että perustulon maailmassa kaikille on taattava mielekäs palkka. Työntekijän pitää pystyä neuvottelemaan ikävistä töistä riittävän kova palkka. En pidä mielekkäänä sitä tapaa, jolla Wahlroos sanoo, että osan pitää tulla toimeen hyvin pienellä palkalla pysyvästi. En kannata sellaista Saksan tyyppistä mallia, jossa luodaan uusi palkkaköyhälistö, Niinistö sanoi.


Puheenjohtaja Antti Rinne (sd)

– Suomalaisen yhteiskunnan pitää kulkea siihen suuntaan, että teemme jatkuvasti arvokkaampia tuotteita, joita kysytään maailmalla. Esimerkiksi Koneen ja Konecranesin liikevaihdosta iso osa tulee jo palveluista, ja se on sitä digitalisaation mahdollistamaa.

– Yhteiskunnan halpuuttaminen, palkansaajien köyhdyttäminen ei ole oikea tapa. Minusta sellainen ajattelu, että sosiaaliturva olisi pysyvä osa ihmisen toimeentuloa, se ei ole oikein. Sdp lähtee siitä, että pitää olla joku syy, miksi sosiaaliturvaa maksetaan – ja siihen tarvitaan tarveharkinta. Minulle ei ole vielä minkäänlaista uskoa siihen, että perustulokokeilu olisi sellainen, jonka yhteiskunta kykenee laajamittaisesti kantamaan, Rinne näki.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  2. 2

   Rahapulassa rypevän Urheiluliiton yllätyspotkut ajoivat huippuvalmentajan ahdinkoon – ”Hyvä, kun on pystynyt syömään”

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  5. 5

   Kuusamossa timantteja lapion ulottuvilla: maaperä laajalti samanlaista kuin Etelä-Afrikassa – ”Pienten tulivuorten juuria”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

  2. 2

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  3. 3

   Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

  4. 4

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  5. 5

   Minna Kaupin mitta täyttyi ihmisten käytökseen: ”Se on idiotismia, jota en voi ymmärtää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

  3. 3

   Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

  4. 4

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  5. 5

   Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

  6. Näytä lisää