Nyt se selvisi: valtio maksaa Anneli Auerille Suomen rikoshistorian suurimmat korvaukset

Anneli Auer haki korvauksia sen jälkeen, kun oikeus totesi hänen istuneen syyttömänä vankilassa miehensä Jukka S. Lahden murhasta.

8.9.2016 5:05

Ulvilan vuoden 2006 murhamysteeriin liittyvässä kokonaisuudessa tapahtui keskiviikkona jälleen eräänlainen käänne, kun Valtiokonttori päätti Anneli Auerin saamasta kärsimyskorvauksesta.

Auer haki korvauksia sen jälkeen, kun oikeus totesi hänen istuneen syyttömänä vankilassa miehensä Jukka S. Lahden murhasta.

Anneli Aueria haastateltiin heinäkuussa Porin SuomiAreenassa. Tuolloin hän kertoi käsityksensä Ulvilan murhaajasta. Katso video yllä.

Auer pyysi jokaiselta menetetyltä vuorokaudelta 2 500 euron korvauksia, kun Valtiokonttorin vakiintunut korvaussummassa on viime vuosina ollut 120 euroa. Auer perusteli tavanomaista korkeampaa summaa muun muassa asian saamalla runsaalla julkisuudella.

– Anneli Auer -jutun saama poikkeuksellinen julkisuus ja poliisin sekä syyttäjien valitsema niin sanottu ”avoin ja syyllistävä tiedottaminen” ovat aiheuttaneet sen, että Anneli Auer on esitetty mediassa syyllisenä, Auerin jättämässä korvausvaatimuksessa todetaan.

Tämän lisäksi Auerin hakemuksessa sanottiin, että tutkinnanjohtaja olisi tiedottanut julkisuuteen, että Auer olisi tunnustanut murhan. Tämä ei tosiasiassa kuitenkaan pitänyt paikkaansa.

Valtiokonttori huomauttaa päätöksessään, ettei laaja uutisointi liittynyt nimenomaisesti Auerin vapaudenmenetykseen, josta hän haki korvauksia, vaan koko rikosprosessiin. Tästä syystä laajaa julkisuutta ei voida ottaa ”kaikessa kokonaisuudessaan” huomioon kärsimyskorvausta arvioitaessa.

Päätöksestä ei kuitenkaan ilmene, miltä osin julkisuus lopulta vaikutti maksettavaan korvaukseen.

Valtiokonttori myönsi Auerille lopulta 800 euron kärsimyskorvauksen jokaiselta menetetyltä vuorokaudelta.

Summa ylittää Bodomin kolmoismurhasta epäillyn Nils Gustafssonin saaman korvauksen. Hän sai vapaudenmenetyksestään päiväkohtaista korvausta yli 700 euroa. Hän oli syyttömänä vapauttaan vailla kaksi kuukautta vuonna 2004.

Ennennäkemättömän suuri summa

Valtiokonttori katsoi Auerin istuneen miehensä murha-asiaan liittyen syyttömänä 611 vuorokautta. Kärsimyskorvaussumma nousi siten 488 800 euroon, joka on täysin ennennäkemätön ja suurin koskaan maksettu summa Suomen rikoshistoriassa.

Valtiokonttori perustelee tavanomaista korkeampaa summaa julkisuuden lisäksi vapaudenmenetysajan pituudella, epäillyn teon törkeydellä sekä rangaistuksen pituudella, jonka Auer olisi saanut, jos hän olisi ollut syyllinen.

Auer pyysi myös tulojenmenetyksistä 400 000 euroa sekä maksetuista vuokrista 40 000 euroa. Valtiokonttori myönsi Auerille kuitenkin 57 000 euroa ansiomenetyksistä. Maksetuista vuokrista Auer ei saa korvausta.

– Se, että vangittu ei voi käyttää vuokraamaansa asuntoa, on luonnostaan sellainen olosuhde ja seikka, joka kuuluu vapaudenmenetyksestä maksettavaan kärsimyskorvaukseen, Valtiokonttori perusteli.

Auer saa siis kärsimys- ja ansiomenetyskorvauksia yhteensä 545 800 euroa, kun hän pyysi yli kolmen miljoonan euron korvauksia.

Auer voi nostaa vielä kanteen käräjäoikeuteen

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää Auerin saamaa korvaussummaa merkittävänä.

– Ilmeisesti tämä on suurin, mitä on koskaan maksettu päiväkorvauksena. Varsin merkittävästä summasta on kysymys, Tolvanen sanoo.

Asia ei ole kuitenkaan vielä välttämättä tässä, sillä Auer voi halutessaan nostaa päätöksestä kanteen käräjäoikeuteen. Mahdollinen kanne on nostettava kolmen kuukauden sisällä.

– Alustavan päämiehen kanssa käydyn keskustelun perusteella asia viedään käräjille, mutta lopullisesti keskustelemme asiasta ensi viikolla, Auerin asianajaja Juha Manner kommentoi asiaa keskiviikkona.

Ulvilan mysteerimurha

Anneli Auerin mies Jukka S. Lahti murhattiin perheen omakotitalossa Ulvilassa vuoden 2006 joulukuussa. Auer on ainut, jota on syytetty oikeudessa miehensä murhasta.

Korkein oikeus päätti viime vuoden joulukuussa, ettei se myönnä syyttäjille valituslupaa. Päätös tarkoitti sitä, että Vaasan hovioikeuden antama tuomio jäi lainvoimaiseksi. Hovioikeus totesi Auerin syyttömäksi.

Jukka S. Lahden murhaaja on siis edelleen karkuteillä. Auer kertoi heinäkuussa julkisuuteen, että hänellä olisi käsitys tekijästä.

Auer toimitti korvaushakemuksen vapaudenmenetysajasta Valtiokonttoriin tämän vuoden toukokuussa. Auer vaati 3,02 miljoonan euron kärsimys- ja ansiomenetyskorvauksia.

Valtiokonttori päätti keskiviikkona, että se myöntää Auerille 545 800 euron korvaukset. Kärsimyssumman osuus on 488 800 euroa ja tulojen menetysten osuus 57 000 euroa.

Oikeus on todennut Auerin syylliseksi lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin, joista hän sai 7,5 vuoden tuomion. Auer on kärsinyt vankeusrangaistuksen ja tuomio on lainvoimainen. Hän on hakenut kuitenkin korkeimmalta oikeudelta tuomion purkua, koska hän kiistää syyllisyytensä. Siitä ei ole tietoa, koska korkein oikeus antaa asiassa ratkaisun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?