Ex-poliisiylijohtaja Ylelle: Vastaanottokeskuksissa alettu järjestäytyä – sisäministeriö vaikenee ilmiöstä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ex-poliisiylijohtaja Ylelle: Vastaanottokeskuksissa alettu järjestäytyä – sisäministeriö vaikenee ilmiöstä

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo, että sisäministeriön virkamiesjohto silottelee tilannetta vastaanottokeskuksissa.

Julkaistu: 7.9.2016 20:43

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo Ylelle, että tilanne on otollinen järjestäytyneelle rikollisuudelle.

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on huolissaan siitä, että vastaanottokeskuksen tietyn tyyppiset asukkaat ovat alkaneet järjestäytyä. Asioiden johtaminen keskittyy tiukasti tietyille johtohahmoille.

– Kun nämä henkilöt saavat kielteisen päätöksen ja häviävät vastaanottokeskuksista maan alle, tilanne on äärimmäisen arvaamaton, Paatero sanoo Ylelle.

Mikko Paatero jäi poliisiylijohtajan tehtävistä eläkkeelle viime vuonna.

Paateron mukaan järjestäytyneen rikollisuuden rekrytointi saattaa hyötyä tilanteesta. Tietyn tyyppiset turvapaikanhakijat voivat luoda kokonaan uusia järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiä.

Tilannetta hankaloittaa vielä se, että monilla turvapaikanhakijoilla on asekoulutus. Paateron mukaan niitä on enemmän kuin viranomaiset ovat antaneet ymmärtää.

– Osalla heistä on varmasti ihan oikeat turvapaikanhakemisperusteet, mutta osa on lähtenyt erilaisia tilanteita pakoon. Ja sitä emme tiedä, miten he sitten suhtautuvat, jos saavat Suomesta kielteisen päätöksen, Paatero sanoo Ylelle.

Paateron mukaan tilanteesta on annettu siloteltu ja liian myönteinen kuva. Paateron mukaan poliisi pyrkii kertomaan oikeat tiedot. Silottelun takana on hänen mukaansa ollut lähinnä sisäministeriön virkamiesjohto.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kiistää väitteet Twitterissä. Hänen mukaansa vastaanottokeskuksissa ei ole merkkejä järjestäytyneestä toiminnasta. Hänen mukaansa keskuksissa on kuitenkin edelleen paljon poliisitehtäviä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen puolestaan toteaa STT:lle pitävänsä todennäköisenä, että vastaanottokeskuksissa tapahtuu järjestäytymistä ja sisäistä hierarkiaa. Sen sijaan poliisilla ei myöskään Kilpeläisen mukaan ole tietoa siitä, että järjestäytyminen voisi muodostua Paateron kuvaileman kaltaiseksi turvallisuusuhkaksi.

Kilpeläisen mukaan kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat joutuisivat rikollisjärjestöissä todennäköisemmin uhrin asemaan.

Juttua muokattu kello 22.39: Lisätty sisäministeriön kansliapäällikön ja Poliisihallituksen poliisitarkastajan kommentit.