Kotimaa

Donald Trump juhli Rauman yössä – tuli Suomeen huvijahtikaupoille 1992

Julkaistu:

Yhdysvaltain melkein-presidentti Donald Trump vietti huhtikuussa 1992 melkein vuorokauden Suomen Raumalla.
Donald Trump, newyorkilainen kiinteistösijoittaja, kävi keväällä 1992 katkeraa riitaa erorahoista ex -vaimonsa Ivana Trumpin kanssa. Piikki Ivanan lihassa oli Marla Maples, Broadwaylla tanssijan uraa luonut kaunotar. Trumpien välirikkoa setvittiin lehtien palstoilla tyyliin, jonka sävy on yllättävän tuttu parhaillaan käytävästä vaalitaistelusta.

Ehkä Trumpia tympi, että hänen henkilökohtaisia asioitaan räävittiin koko ajan julkisesti. Ehkä hän ehdotti tyttöystävälleen Marla Maplesille, että lähdetään jonnekin syrjäiseen ja rauhalliseen paikkaan vähän shoppailemaan. Ostetaan vaikka huvijahti.

Shoppailupaikaksi keksittiin Suomi ja Rauma. Rauma-Repolan Rauman-telakalla valmistettiin siihen aikaan maailman upeimmat risteilyalukset, ja telakalla oli sopivasti kaksi erityyppistä alusta nähtävänä, noin 100-metrinen Delfin-varustamolle menossa ollut ja 120-metrinen Discovery-varustamon tilaus.

Trump tunnettiin jo silloin hyvin Suomessa, ja miljardööriksi silloin tituleerattu bisnesmies toivotettiin tietysti tervetulleeksi Suomeen. Pienin varauksin kuitenkin, sillä Trumpin pieleen menneet kasinobisnekset Atlantic Cityssä tiedettiin täälläkin. Puhetta oli paljon, rahaa ehkä vähemmän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin suuri tapaus Trumpin vierailu toki oli, että häntä isännöi Rauma-Repolan meriteollisuuden toimialajohtaja Pekka Laxell.

Nyt jo eläköitynyt Laxell muistaa Trumpin vierailun hyvin. Kiinteistömoguli teki monissa liemissä keitettyyn telakkajohtajaan vaikutuksen. Positiivisen.

– Hän oli todella hyvätapainen, seurallinen ja kohtelias mies, Laxell arvioi.

– Nykyisestä Donald Trumpista sitä ei ehkä voi sanoa, Laxell pohtii, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon olevansa vain tiedotusvälineistä saamansa informaation varassa.


Tuloillan muodollisuuksien jälkeen Trump halusi tutustua Rauman yöhön, hän halusi tanssia. Isännillä meni hetkeksi sormi suuhun, sillä porilaisen Laxellin arvion mukaan ”Rauma on aika unelias paikkakunta”.

Paikaksi valikoitui lopulta Rauman sosieteetin suosima Raumanlinna, jossa oli tarjolla elävää musiikkia ja virvokkeita.

Visiitti kesti Laxellin arvion mukaan pari tuntia. Tanssittiin ja seurue nautti alkoholia ”hyvin kohtuullisesti”, jonka jälkeen Trump ja Maples saateltiin Rauma-Repolan edustustalon Johtolan tiloihin levolle.

Lue lisää Donald Trumpin Suomen-vierailusta päivän Ilta-Sanomista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt