Tutkija: Tämän vuoksi ”roiskeläppä” on ajaton klassikko – legendaarinen pizza täyttää 35 vuotta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tutkija: Tämän vuoksi ”roiskeläppä” on ajaton klassikko – legendaarinen pizza täyttää 35 vuotta

Saarioisen ”roiskeläppäpizzat” tulivat markkinoille 35 vuotta sitten.

Saarioisen ”roiskeläppäpizzat” tulivat markkinoille 35 vuotta sitten.

Julkaistu: 4.9.2016 15:44

Asiantuntija kertoo, että pitsan suosiolla voi olla taloustieteellinen syy.

Jotkut elintarvikkeet ovat olleet yllättävän pitkään markkinoilla. Esimerkiksi Saarioisten pizza täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Suosioon liittyy myös Saarioisten jauhelihapizzan hellittelynimi ”roiskeläppä”. Valmispizzojen suosio on suhteellisen vakaa Suomessa. Ilmiö alkoi jo vuonna 1981. Silloin markkinoille tulivat Saarioisten 200 gramman pitsat, joiden täytteinä olivat jauheliha, kinkku ja sieni. Täytteistä suosituin on ollut yleensä jauheliha.

Mikropizzoja valmistavat Suomessa Saarioisten lisäksi muun muassa Atria ja Riitan Herkku. Kamppailu eineshyllyn herruudesta käy kiivaana. Mikropizzat ovat löytäneet tiensä suomalaisten sydämiin.

Ilta-Sanomat kysyi kansantaloustieteen asiantuntijalta, mitkä seikat voivat vaikuttaa ylipäätään tuotteen suosioon ja siihen, miksi kuluttaja valitsee tuotteet.

Voisiko Saarioisten pizzan suosiossa osasyy olla siinä, että pitsan ostaja saa tulotasoonsa nähden siitä maksimaalista hyötyä ja vastinetta rahalle?

– Kyllä tässä voi olla yksi syy valintaan. Kyse on niin sanotusta rajahyötyteoriasta. Kuluttaja pyrkii valitsemaan rationaalisesti eli kuluttaja vertailee hintoja, Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä pohtii.

– Tietysti valintaan vaikuttavat myös psykologiset tekijät ja tottumukset. Jos alkaa kiireessä tai väsyneenä valita samoja tuotteita, sopii miettiä, ovatko valinnat terveyden kannalta hyviä, hän painottaa.

Jos alkaa kiireessä tai väsyneenä valita samoja tuotteita, sopii miettiä, ovatko valinnat terveyden kannalta hyviä

Pirttilän mukaan Saarioisten pizzan tapaisia pitkään markkinoilla olleita tuotteita on rajahyödyn näkökulmasta muitakin.

– Mieleen tulevat Elovena kaurapuuro ja Juhla Mokka kahvi. Niidenkin valinnassa kuluttaja saattaa miettiä rajahyötyä eli maksimaalista hyötyä itselle. Toisaalta esimerkiksi nämä kaksi ovat tuttuja brändejä, hän painottaa.

Myös Atria valmistaa mikropizzoja. Kuvassa mikrovalmis metvurstipizza.

Myös Atria valmistaa mikropizzoja. Kuvassa mikrovalmis metvurstipizza.

Einesruokakeskustelu kiinnostaa

Saarioisten pitsa ja muut einesruoat ovat olleet mukana einesruokakeskustelussa. Ilta-Sanomat kertoi ravintoasiantuntijoihin viitaten 23.8., että valmis- ja einesruokia voi huoletta syödä silloin tällöin, jos kiinnittää hieman huomiota ruokien suolapitoisuuteen, rasvan laatuun ja ainesosaluetteloon. Myös kuidun määrä kannattaa tarkastaa.

Millaisia kokemuksia sinulla on herkkuhetkistä Saarioisten pitsan tai muiden suosikkiesi parissa. Osallistu keskusteluun!

Saarioinen toi jauhelihapizzan markkinoille 35 vuotta sitten

Saarioinen toi jauhelihapizzan markkinoille 35 vuotta sitten

Tuoreimmat osastosta