Video: Zombit valtasivat Linnanmäen – tältä elävät raadot näyttävät maailmanpyörässä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video: Zombit valtasivat Linnanmäen – tältä elävät raadot näyttävät maailmanpyörässä

Linnanmäen huvipuisto avasi kauhuteemaviikon iik!weekin lauantaina näyttävästi kymmenien zombien paraatilla.

3.9.2016 23:19

Hyinen tihkusade, ankean harmaa taivas ja kylmänkalsea ilma voisivat tavallisesti suorastaan pilata huvipuistopäivän, mutta kun kyseessä on Linnanmäen iik!weekin kauhuteemaviikon avajaiset, synkeä syyssää luo suorastaan tunnelmaa.

Teemaviikko avattiin lauantaina syyssäässä kymmenien elävien kuolleiden näyttävällä paraatilla. Kulkueessa oli nähtävissä useita tarinoita.

Linnanmäen iik!weekin avanneeseen paraatiin osallistui noin sata zombia.

Morsiamen häät olivat menneet pahasti pieleen, Liisan seikkailut Ihmemaassa eivät päättyneet iltapäiväteehen eikä edes Teletappikummulla vältytty zombiapokalypsiltä. Yksi sotilas näytti yrittäneen suojautumista infektiota vastaan, mutta eihän sekään niin kovin vahvasti mennyt.

Zombit kuljeskelivat pitkin huvipuistoa. Lopulta zombit pakkautuivat ärisemään Linnanmäen Rinkeli-maailmanpyörään. Laitteeseen tuli kuitenkin pieni tekninen häiriö, jonka vuoksi ihan kaikki zombit eivät päässeet kyytiin. Vika johtui sadesäästä eikä aiheuttanut vaaratilannetta.

Zombit pääsivät Linnanmäen Rinkeli-maailmanpyörään. Osa porukasta jäi kuitenkin ulkopuolelle, sillä laitteeseen tuli vaaraton tekninen vika.

Kaikki ovat tervetulleita kulkueisiin

Ilta-Sanomien toimittaja pisti meediokykynsä koetukselle ja loi yhteyden muutamaan Linnanmäellä vaeltaneeseen zombiin.

Valentina Kuula on ollut useissa zombikulkueissa mukana.

24-vuotias helsinkiläinen Valentina Kuula on ollut tuttu näky, kun kuolleet ovat kulkeneet kaduilla elävien keskuudessa. Kuula on ollut mukana useissa ZombieWalkeissa. Tällä kertaa hänellä oli yllään muun muassa korsetti ja vaaleanpunainen tyllihame.

– Halusin, että asu on huvipuistoteemaan sopiva. Siksi tässä on vähän sirkusmaisia piirteitä mukana. Kun ihminen ei kuole puremaan, vaan itse tautiin, zombien kehossa tapahtuu hajoamista, Kuula kuvailee zombiruumistaan.

Valentina Kuula halusi, että zombiasukokonaisuudessa yhdistyvät huvipuisto- ja kauhuteema.

Kuula kehottaa, että mikäli ihmisten sisäinen zombi herää henkiin, kulkueisiin ovat tervetulleita kaikki yksinäisetkin zombit, jos kiinnostusta on ensinkään.

– Olemme kaikki vähän hassuja, Kuula hymyilee.

”Kerrankin sai luvan!”

Helsinkiläiset Tomi Rantanen, 20, Satu Bogdanoff, 23, ja Jenni Vitikka, 20 olivat ensimmäistä kertaa zombiparaatissa. Kolmikko on Laajasalon elokuvalinjanopiskelijoita. Rantanen kuvailee olevansa kauhu- ja zombielokuvafriikki.

– Kerrankin sai luvan liikkua kadulla tämän näköisenä. Harvoin näin tulee mentyä normaalisti kaupungille, Rantanen sanoo.

Zombiparaati oli Tomi Rantaselle, Satu Bogdanoffille ja Jenni Vitikalle hyvä ja mielenkiintoinen kokemus.

Rantasella ammottaa rinnassaan valtava reikä. Hän kertoo sen edustavan rujosta ulkomuodostaan huolimatta romantiikkaa.

– Rakkaudessa taisi käydä huonosti. Sitä sanotaan, että ”antaisin sydämeni sinulle”. Tässä se on toteutettu ihan kirjaimellisesti.

Vitikka sanoo olevansa varma, että hänet tullaan näkemään vielä joskus jossain elokuvassa zombina.

– Joku yritti kuristaa minut ja puri posken auki. Se oli varmaan vihainen exä, Vitikka sanoo ja näyttää jälkiä kaulassaan ja poskessaan.

– Joo purtiin pahemman kerran. Ja me olemme heränneet kostamaan, Bogdanoff naurahtaa.

Teemaviikko järjestetään ensimmäistä kertaa

Zombiparaatin toteuttamisesta vastasi Inside Job Agency, joka on järjestänyt ZombieWalk-tapahtumia Helsingissä jo 12 vuoden ajan.

Zombit olivat todella panostaneet paraatiinsa.

Näyttävä esiintyminen ja zombeiluun panostaminen on toivottavaa, mutta zombit eivät saa koskea sivullisia tai aiheuttaa harmia ihmisille tai liikenteelle. Aseet, aidot tai jäljennökset, ovat zombeilta kiellettyjä.

– Saimme heidän verkostonsa kautta kasaan näyttävän joukon alan harrastajia, jotka kokoontuivat Linnanmäelle näyttämään pelottavia puoliaan. Se oli näyttävä kokonaisuus. Sovimme monen upean zombien kanssa, että he tulevat pitkin viikkoa tänne zombeilemaan ihmisten iloksi, Linnanmäen teemaviikon projektivastaava Satu Järvelä sanoo.

Zombit suostuvat mielellään muun muassa yhteiskuviin. Jos kysyy oikein kauniisti, hyvällä tuurilla zombi saattaa suostua lähtemään seuraksi vaikka johonkin laitteeseen.

Ilta-Sanomien toimittaja Antti Halonen sai Linnanmäen Kahvikuppikaruselliin hyytävän viehättävää seuraa.

Järvelä sanoo, että kauhuteemainen iik!week järjestetään nyt ensimmäisen kerran yleisön pyynnöstä. Teemaviikot ovat olleet monissa huvipuistoissa suosittuja etenkin pimenevinä syysiltoina.

– Halusimme luoda syyskuulle uuden tapahtuman, joka ei perinteisesti ole kauhean vilkasta huvipuistokautta. Lokakuussa on Valokarnevaali, joka on vakiinnuttanut paikkansa. Toivottavasti iik!weekistä tulee sen veroinen piristäjä syksyyn.

Laa-Laa parka.

Zombien lisäksi iik!week näkyy Linnanmäellä muun muassa useina teemalaitteina ja koristeluina. Teemaviikon vetonaulana on Kauhujen kammio, jossa teatterielementtien lisäksi selkäpiitä karmivaa tunnelmaa luovat elävät näyttelijät. Teemaviikko päättyy sunnuntaina 11. päivä syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?