IS:n mielipidekysely paljastaa: Hallituksen suosio pysyy yhä alhaalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS:n mielipidekysely paljastaa: Hallituksen suosio pysyy yhä alhaalla

IS-tutkimus: Juha Sipilän hallituksen suosio notkahti viime syksynä hurjasti, eikä nousua ole näkyvissä vieläkään.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suosio on edelleen laskenut, mutta se ei enää ole yhtä dramaattista kuin vuosi sitten. Tuolloin hallituksen suosio notkahti vain kahdessa ja puolessa kuukaudessa peräti 12 prosenttiyksikköä. Kuvassa myös kokoomuksen Petteri Orpo (vas.) ja perussuomalaisten Timo Soini.

3.9.2016 4:26

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän (kesk) hallitus ei ole pystynyt siivittämään suosiotaan nousuun viimeisen vuoden toimillaan. Taloustutkimuksen Ilta-Sanomille tekemässä kyselyssä hallitukseen erittäin tai melko tyytyväisiä on nyt vain 43 prosenttia vastaajista.

Hallituksen suosio on edelleen laskenut, mutta se ei enää ole yhtä dramaattista kuin vuosi sitten. Tuolloin hallituksen suosio notkahti vain kahdessa ja puolessa kuukaudessa peräti 12 prosenttiyksikköä.

Ensimmäisessä Ylen tilaamassa kyselyssä viime kesänä hallitukseen tyytyväisiä oli jopa 59 prosenttia. Syksyllä IS:n tilaamassa kyselyssä tyytyväisten määrä oli romahtanut jo 47 prosenttiin.

Samalla myös tyytymättömien osuus kasvoi merkittävästi 34 prosentista 50 prosenttiin.

 Kokonaisuutena tyytyväisyys on hienoisesti alempi kuin vuosi sitten.

Nyt melko tai erittäin tyytymättömiä on 49 prosenttia, mutta laskua tasaa se, että kaikista tyytymättömimpien osuus on pienentynyt viidellä prosentilla. Toisaalta myös erittäin tyytyväisten osuus on pienentynyt yhdeksästä prosentista kolmeen prosenttiin.

”Porukka kasaantuu keskelle”

– Kokonaisuutena tyytyväisyys on hienoisesti alempi kuin vuosi sitten. Tyytyväisten osuus on selvästi vähempi, mutta tätä kompensoi, että kaikkein tyytymättömämpien osuus on myös pienentynyt. Porukka kasautuu keskelle, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen sanoo.

Merkille pantavaa on myös se, että edellisellä kerralla kantaansa ei osannut ilmaista kolme prosenttia vastaajista. Nyt heidän määränsä on noussut kahdeksaan prosenttiin.

Luvuissa ei vielä näy hallituksen torstai-iltana esittelemän budjettiesityksen vaikutus suosioon.

”Toimenpiteitä ehditty sulatella”

Pajunen selittää lukuja ihmisten tottumisella hallituksen kipeisiin ratkaisuihin. Vaivalloisen väännön jälkeen kilpailukykysopimuksesta päästiin yhteisymmärrykseen ja hallituksen sen korvikkeeksi kaavailemat pakkolait kuopattiin.

– Luvuissa on kysymys aika pienistä asioista, mutta hallitus menee pikkuhiljaa uomiinsa. Kun hallitus aloitti, niin ryhdyttiin puhumaan toimenpiteistä ja nyt niitä on ehditty jo sulatella, Pajunen arvioi.

Tyytyväisimpiä hallituksen toimintaan ovat keskustalaiset, sitten kokoomuslaiset. Puheenjohtajan vaihdos ja sitä seurannut ministeriruletti ei ainakaan vielä näy tuoreimmissa luvuissa merkittävästi.

Hallituspuolueista kaikista tyytymättömimpiä Sipilän hallituksen toimintaan ovat perussuomalaisten kannattajat.

– Se on loogista, koska perussuomalaisten kannatus on laskenut. Perussuomalaisten kannattajia on myös siirtynyt niihin, jotka eivät ilmaise puoluekantaansa.

Sdp:n kannattajien tyytyväisyys kasvanut

Huomionarvoista on, että sosiaalidemokraatteja äänestävistä selvästi aiempaa suurempi määrä on jollain tavalla tyytyväinen hallituksen toimintaan.

 Muutos on jopa hivenen yllättävä.

Erittäin tyytyväisiä hallituksen toimiin on sdp:n äänestäjistä vain prosentti, mutta melko tyytyväisiä jopa yli 33 prosenttia. Pajunen huomauttaa, että edellisessä kyselyssä erittäin tyytyväisiä ei ollut lainkaan, mutta melko tyytyväisiä oli 15 prosenttia.

– Muutos on jopa hivenen yllättävä.

Se ei ole hyvä uutinen hallituksen kovaäänisimpiin kriitikoihin kuuluvalle Antti Rinteelle. Sdp:n puheenjohtajan vaihtaminen on jo muutenkin ollut yksi loppukesän kuumia puheenaiheita. Rinne itse on luvannut kertoa marraskuussa, onko hän vielä käytettävissä jatkokaudelle.

Pajusen mukaan kiinnostavaa on myös se, että puoluekannattomat ovat profiililtaan kyselyn tuloksissa hyvin samankaltaisia Sdp:n kannattajien kanssa.

– Siellä tyytyväisten kanta on 34 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?