Euroopassa on jopa 100000 yksinäistä pakolaislasta – 30 kadonnut Suomessa viimeisen kahden vuoden aikana

Julkaistu:

Eurooppaan ilman vanhempiaan lähetettävät pakolaislapset altistuvat hyväksikäytölle ja ihmiskaupalle. Tuhansia alaikäisiä on kadonnut jäljettömiin.

VÄLIMEREN yli Eurooppaan saapuvien pakolaisten joukossa on yhä enemmän lapsia, jotka lähetetään matkaan ilman vanhempiaan.

Vaarallisesta merimatkasta selviävistä tuhannet ovat kadonneet jäljettömiin Eurooppaan päästyään, ja monien pelätään päätyneen ihmiskaupan uhreiksi.

Suomessa ongelma nousi keskusteluihin jälleen maanantaina, kun ulkoministeri Timo Soini (ps) kuvaili puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa kuulemiaan karmeita yksityiskohtia pakolaisongelmasta.

– Kaikki eivät myy kaikkea ja lähtevät. Osa ottaa mukaan pieniä tyttöjä ja pieniä poikia ja parittaa heitä, myy heitä eri kaupungeissa matkalla. Täytyy olla täysin tunnoton ihminen, Soini totesi Porissa järjestetyssä kokouksessa.

Soini sanoi tiedon perustuvan EU:n viranomaisten ja järjestöjen raportteihin. Lisäksi hän kertoi nähneensä itsekin muutaman ”tositapauksen” Roomassa.

– Tämä on laaja asia, ikävä kyllä, Soini kuvaili.

Ilta-Sanomat kysyi Soinin avustajalta eilen tarkennusta tietojen lähteisiin, mutta kiireiden vuoksi niitä ei ehditty antamaan.


KUINKA laajasta ongelmasta sitten on kysymys? Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan viime vuonna Eurooppaan saapui noin 26 000 yksin matkustavaa lasta. Yhdeksän kymmenestä lapsesta tekeekin vaarallisen matkan ilman vanhempiaan. Kaikkiaan yksinäisiä lapsipakolaisia arvioidaan olevan noin 100 000.

Sota-alueille jääneillä perheillä ei usein ole varaa kuin yhden perheenjäsenen kalliiseen matkaan, ja lapset halutaan turvaan sodan jaloista.

Tulijoiden joukossa on myös paljon sotaorpoja. Useimmat joutuvat turvautumaan matkalla salakuljettajiin ja tienaamaan rahaa heille maksaakseen.

Tänä vuonna yksin Eurooppaan tulevien lasten määrä on kasvanut hurjasti entisestään. UNICEFin kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan pelkästään Pohjois-Afrikasta Soinin mainitsemaan Italiaan saapui tämän vuoden tammi–toukokuussa yli 7 000 yksin liikkuvaa lasta. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

The Local -lehti kertoi elokuun alussa Saksan viranomaisten huostaansa ottamien pakolaislasten määrän nelinkertaistuneen parissa vuodessa yli neljäänkymmeneentuhanteen. Samaan aikaan myös jäljettömiin kadonneiden lasten määrä on kasvanut voimakkaasti: Saksan keskusrikospoliisin mukaan heinäkuussa rekisterissä oli lähes 9 000 kadonnutta lasta, lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuoden alussa.VIRANOMAISTEN mukaan Saksassa kadonneiden lasten joutumisesta ihmiskauppiaiden kynsiin ei ole konkreettisia todisteita, ja moni on saattanut lopulta päätyä sukulaistensa huostaan. Sen sijaan Italiassa lasten tiedetään päätyneen kadulle myymään itseään.

– Tulimme tänne mennäksemme kouluun, löytääksemme turvallisen paikan nukkua, päästäksemme töihin. Nyt osa meistä työskentelee torilla nälkäpalkalla, osa myy huumeita ja osa itseään, kertoi BBC:n viime vuoden syyskuussa haastattelema egyptiläinen Hamid, joka oli päätynyt Roomaan rautatieaseman kulmille.

Nigeriasta tulevista tytöistä taas monet päätyvät Italiaan prostituoiduiksi maksaakseen velkansa salakuljettajille, jotka uhkaavat muuten vahingoittaa heidän perheitään. Jopa 13-vuotiaat tytöt kauppaavat palveluksiaan Abruzzon alueella maksaakseen jopa yli 50 000 euroksi ilmoitetun velkansa.


ENNEN Välimeren ylitystä tapahtuneista ihmiskauppatauksista on kerrottu vielä enemmän. Maaliskuussa yhdysvaltalaistoimittaja väitti ostaneensa Libanonissa neljä alle 10-vuotiasta syyrialaista pakolaislasta 600 dollarilla naiselta, joka tarvitsi rahaa omaan matkaansa Kreikkaan.

Myös YK on kertonut tapauksista, joissa salakuljettajiin turvautuneet lapset ovat joutuneet tienaamaan matkarahojaan helvetillisissä oloissa.

– Jos yrität juosta, sinut ammutaan, jos lopetat työnteon, sinut hakataan. Se oli aivan kuin orjakauppaa, kertoi Gambiasta veljensä kanssa matkaan lähtenyt 16-vuotias Aimamo elämästään libyalaisella maatilalla.

UNICEFin haastattelema Aimamo kertoi kahden raskaan kuukauden jälkeen pystyneensä maksamaan salakuljettajille päästäkseen Italiaan.


MAAHANMUUTTOVIRASTON mukaan Suomeen saapui tammikuun ja heinäkuun välillä 262 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajia. Eniten tulijoita oli Afganistanista (93), Irakista (59), Syyriasta (28) ja Somaliasta (28).

Viraston mukaan Suomessa alaikäisten tulijoiden katoaminen ei ole niin suuri ongelma kuin useissa muissa EU-maissa. Toukokuussa tehdyn selvityksen mukaan vuodesta 2014 lähtien Suomessa oli kadonnut 30 maahan yksin tullutta lasta.

– Jokainen kadonnut alaikäinen on tietysti ikävä asia, sanoo viraston turvapaikkayksikön ylitarkastaja Juha Kannelmaa.

Kadonneet ovat olleet 14–17-vuotiaita ja pääosin poikia, joista osa on hakenut katoamisensa jälkeen turvapaikkaa toisesta EU-maasta. Lähdön syynä on voinut olla pelko kielteisestä turvapaikkapäätöksestä, tyytymättömyys oloihin Suomessa tai lähtö tuttavien tai sukulaisten luo toiseen maahan.

Myös Maahanmuuttoviraston mukaan alaikäiset ovat haavoittuvia hyväksikäytölle ja joissakin tapauksissa on viitteitä siitä, että toinen henkilö olisi vaikuttanut katoamiseen.

Joidenkin katoamisten taustalla on kuitenkin viitteitä siitä, että joku toinen henkilö on vaikuttanut nuoren katoamiseen. Kadonneet alaikäiset ovat haavoittuvia hyväksikäytölle. Maahanmuuttovirasto tekee jatkuvasti yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa mahdollisten rikostapausten löytämiseksi.

– Ihmiskaupan riski on aina olemassa, mutta ainakaan suuressa määrin Suomessa ei sellaista ole havaittu. Tietysti kun henkilö katoaa, niin täyttä varmuutta asioista ei ole, Kannelmaa sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt