Kraaterijärven outo valoilmiö on puhuttanut jo 300 vuotta – ”Paasveden pirun” salaisuutta pohditaan uutuuskirjassa

Ainakin 300 vuotta vanha valoilmiö 230 miljoonaa vuotta vanhassa kraaterissa kaipaa selitystä.

Antti Huttunen kuvasi heinäkuun alussa Paasveden öisen kraaterin. Hän toivoo palaavansa joskus, kun syyspimeät ovat alkaneet.

29.8.2016 6:15

PIRU on täällä taas. Tai siis valo, outo valo.

Paikka on Paasveden eli Paasselän eli Paasiselän meteoriittikraateri Savonrannan kirkonkylän edustalla Saimaan Orivedellä.

Äskettäin ilmestyi Reetta Rannan ja Antti Huttusen kirja Metsien kätkemä, opas Suomen kauneimpiin kohteisiin (Gummerus).

Kirjan yhdessä luvussa vieraillaan Paasvedellä etsimässä salaperäistä valoa, josta ensimmäiset tiedot ovat jo 1700-luvulta.

– Olimme siellä heinäkuun alussa. Haluaisin palata myöhemmin syksyllä, Huttunen kertoo.

KIRJAAN liittyy Ylelle tehty tv-sarja.

– Meillä oli kuvauksissa veneenkuljettajana paikkakuntalainen mies, joka oli nähnyt valon nuoruudessaan, Huttunen kertoo.

Kirjassa kysytään, ovatko Paasselän valoilmiöt ufoja vai virvatulia vai uponneen venäläisen sotalaivan hukkuneiden merimiesten sieluja vai sittenkin jokin tuntematon bakteeritoiminta, joka on peräisin 230 miljoonaa vuotta sitten pudonneen meteoriitin ulkoavaruudesta tuomista organismeista.

Mitä mieltä Antti Huttunen on itse?– En usko ennen kuin itse näen, mutta kiinnostavaa on, että sama tarina veden päällä näkyvästä valosta toistuu muuallakin.

Huttunen mainitsee Inarinjärven ja Pyhäselän ”aavetuulastajat” sekä Norjassa Hessdalenin ”maavalot”, jotka eivät siis liiku veden, vaan kuivan maan yllä.

– Tämä ulottuvuus kiehtoo. Voiko kyseessä olla fysikaalinen ilmiö, jolle ei ole vielä löytynyt selitystä, Huttunen kysyy uteliaana.

Ainakin metaanipurkaukset on mainittu yhtenä mahdollisuutena.

NELJÄ vuotta sitten kuollut kerimäkeläinen historian ja arkeologian harrastaja Sulo Strömberg julkaisi vuonna 2006 kirjan Paasveden piruun liitetyistä tarinoista.

Hän esitteli puolenkymmentä aikalaiskertomusta. Silminnäkijöiden mukaan valkoinen tai punainen valo on yleensä Paasselän keskiosan yllä.

Se voi liikkua äkkinäisesti pitkiäkin matkoja, mutta voi olla aloillaankin.

Tällaisen paikallaan pysyvän valon näki noin vuonna 1996 Seija Rasimus.

– Se oli selkeä, kirkas valkoinen valo, välähti näkyviin ja oli siellä jonkin aikaa. Tarkemmin en muista, siitä on kulunut jo niin pitkä aika, Rasimus kertoo IS:lle.

– Sen koommin en ole sitä nähnyt.

PAIKKAKUNNALLA kauan elänyt ranta-asukas Jaakko Karvinen edustaa epäilevää koulukuntaa.

– Se ei vain käy minun järkeeni enkä ole itse nähnyt, Karvinen sanoo ja antaa ymmärtää, että ei hämmästyisi, jos joku tai jotkut liikkuisivat pimeällä järvellä tekemässä valoja.

– Se käsitys minulla on, Karvinen hymähtää.

Paasselkä on muodoltaan pyöreä ja hyvin syvä. Kraateriksi se varmistui vasta vuonna 1999.

Muoto on ilmiselvä.

Saaria ei ole.

Ufoaalto naapurissa

Huomattavasti Paasveden pirua nuorempi ilmiö on saman Saimaan Oriveden äärellä 1990-luvun alussa koettu ufohavaintojen sarja.

Wikipedian mukaan huippu saavutettiin talvella 1994, jolloin Rääkkylässä oli ufotutkijoiden leiri.

Yhteensä havaintoja oli kymmeniä ja aivan kuten naapurissa Paasvedellä, kyse oli valoista, joiden sijainti ja käytös olivat ainakin havainnoitsijan omasta mielestä kummallisia.

Valo saattoi liikkua hieman järven jään yläpuolella, syttyä ja sammua.

Samaisen Wikipedia-artikkelin mukaan jäältä löytyi jopa yksi jälki, josta saatiin näyte. Tarkimmassa silmämääräisessä havainnossa jäälle ehkä laskeutuneena olleessa kohteessa erottui valaistu sisätila ja ikkunasta toiseen kiertävä valo.

Suomi24.fi -palstalla taas kerrottiin vuonna 2009 piruhavainto Paasvedeltä. Sen oli tehnyt Savonrannan vuonna 1978 kuollut kyläseppä.

Hän ja muut häistä tulleet miehet olivat ihmetelleet öistä ”tuulastajaa”, soutaneet reippaasti lähemmäksi, jolloin tämä oli lähtenyt kuin valopallona liikkeelle ja pysähtynyt vasta satojen metrien päähän hätyyttäjistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?