Pelaatko Lottoa kestona? Osa pelatuista lottoriveistä ”harmaalla alueella”

Julkaistu: , Päivitetty:

Rahapelit
Poliisihallitus vaatii Veikkaukselta selvitystä. Loton kaavailtu uudistus saattaa sotkun takia myöhästyä.
Veikkaus tiedotti toissa viikolla, että Lotto uudistuu lokakuun puolivälissä. Tarkkoja tietoja peliyhtiö ei kuitenkaan uudistuksesta anna, vaikka pitkissä kestopeleissä on pelattu myös lokakuun uudistuvia lottokierroksia. Jos pelaaja on siis pelannut kymmenen viikon kestoloton, hän ei tiedä, millä säännöillä viimeisillä viikoilla pelataan.

Silti Veikkaus on antanut ihmisten pelata kyseessä olevien viikkojen arvontoja. Mistään pienestä sääntöuudistuksesta ei ole kyse. Veikkaus on paljastanut, että jatkossa Lotossa olisi muun muassa uusi pelattava numero.

 

Poliisihallitus on pyytänyt Veikkaukselta selvitystä asiassa.

Suomessa rahapelejä valvoo Poliisihallitukseen kuuluva arpajaishallinto. IS tavoitti arpajaishallinnon päällikön Saaramia Varvion. Hän otti asiaan jyrkän kannan: rahapelin toimeenpano edellyttää aina voimassaolevia sisäministeriön antamia pelisääntöjä. Niitä ei Veikkauksella nyt ole uudistuksen jälkeiselle ajalle, koska sisäministeriö ei ole sääntöjä vahvistanut.

Toisin sanoen Veikkaus myy Loton lähiviikkojen arvontoja laillisesti, mutta kestopelit ovat arpajaishallinnon mukaan eri asia.

– Ongelma muodostuu, jos esitetyt sääntömuutokset tulevat voimaan Veikkauksen esittämässä aikataulussa niin, että pelisäännöt muuttuvat kestopelin voimassaoloaikana. Poliisihallitus on pyytänyt Veikkaukselta selvitystä asiassa, Varvio sanoo.

Veikkauksessa ollaan eri mieltä. Peliyhtiön mielestä pelaajien informoiminen riittää.

– Meillä on keskustelut käynnissä viranomaisen kanssa. Olemme tässä uudistuksessa noudattaneet samaa toimintamallia kuin aina aiemminkin Lotossa, eli kestopelejä on voinut myydä, kunhan asiakas saa tiedon muutoksesta, Lotosta vastaava liiketoimintajohtaja Nora Vähävirta Veikkauksesta kertoo.

– Jos Poliisihallitus pysyy kannassaan, niin uhkana on, että uudistus siirtyy.


Poliisihallitus vaatii, että pelaajalla tulee olla saatavilla kaikki pelaamista koskevat säännöt ja ehdot.

– Poliisihallituksen näkemyksen mukaan kestopelejä ei lähtökohtaisesti tulisi myydä pelaajille niin, että pelit osallistuvat ei vielä voimassaolevien pelisääntöjen mukaisiin arvontoihin, Varvio sanoo.

Veikkauksen mukaan jo pelatut kestopelit eivät ”missään nimessä” ole mitättömiä sotkusta huolimatta. Pelattuja pelejä ei myöskään pysty enää Veikkauksen mukaan perumaan. Kioskissa tai kaupassa pelin ostamisen jälkeen asiakas voi halutessaan mitätöidä pelinsä puolen tunnin sisällä. Sen jälkeen peliä ei voi enää peruuttaa.

IS:n saamien tietojen mukaan esimerkiksi keväällä Naapurit-pelin muutoksen yhteydessä pelaaminen uusilla säännöillä pelattavaan peliin estettiin ennen uudistuksen voimaantuloa.

Nyt Loton kanssa niin ei toimittu. Veikkauksesta kerrotaan, että Loton uudistusten yhteydessä kestopelit ovat olleet voimassa peliuudistuksesta huolimatta. Naapurit-pelissä meneteltiin eri lailla, koska peli muuttui kuukausittaisesta pelistä viikkopeliin.

Otsikkoa muutettu kello 19.55. Poistettu sana ”laiton” ja korvattu ”harmaalla alueella”.

Veikkaus kiistää laittomuuden ja haluaa täsmentää alkuperäistä juttua: ”Asiakkaiden pelaamat Lotot ovat päteviä, sitovia ja laillisia. Jos Poliisihallitus toteaa, että Loton kestojen myynti tulee lopettaa ennen uudistusta, siirrämme uudistuksen ajankohtaa siten, että jo myydyt kestopelit osallistuvat nykymalliseen Lottoon. Asiakkaiden ei siis tarvitse olla huolissaan omien peliensä tilasta.”

Mikä uudistus?

Loton pelattuihin kuponkeihin tulostuu tiedote: ”Lottoon on suunnitteilla uudistus. 16.10. tulee uusi voittoluokka, uudet pelisäännöt sekä uusi pelattava numero. Myös tuplaus uudistuu.” Tarkempia tietoja Veikkaus ei suostu uudistuksesta antamaan, vaan sanoo odottavansa viranomaisen vahvistusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt