Kotimaa

HS: Näin seksuaalisesta häirinnästä epäilty suurlähettiläs kohteli naiskollegoitaan

Julkaistu:

Ulkoministeriön naistyöntekijät kertovat epäasialliseksi kokemastaan kohtelussa nimettöminä Helsingin Sanomien haastattelussa.
Suomen Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen pestin päättyminen sai torstaina sinettinsä, kun presidentti Sauli Niinistö vahvisti ulkoministeriön ehdotuksen tämän kutsumisesta kotimaahan. Tapauksen taustalla on ulkoministeriön lähetystöön tekemä sisäinen tarkastus. Se tehtiin, koska Viinasta oli syytetty sopimattomasta käytöksestä.

Ministeriön mukaan tarkastuksessa ilmeni epäasiallista kohtelua. Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe sanoi Helsingin Sanomille 13. heinäkuuta, ettei tarkastusta tehdessä ole kuitenkaan tullut esiin mitään sellaista, joka vaatisi rikostutkintaa.

Nyt epäasialliseksi koetun käytöksen kohteeksi vuosien saatossa joutuneet naistyöntekijät ovat antaneet nimettöminä haastatteluja Helsingin Sanomille.

HS otti yhteyttä kuuteen ulkoministeriössä työskennelleeseen naiseen, jotka ovat kaikki kertomansa mukaan henkilökohtaisesti kokeneet Viinasen epäasiallista käytöstä. Kolme heistä on työskennellyt ulkoministeriön palveluksessa Tukholmassa, kaksi Suomessa ja yksi New Yorkissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tukholman kolmesta naisesta yhden tapauksessa on HS:n mukaan kyse fyysisestä lähentelystä ja kahden muun naisen tapauksessa sopimattomiksi koetuista ehdotuksista ja puheista.NEW YORKISSA Viinasen kanssa työskennellyt nainen kertoo Viinasen lähennelleen ja häirinneen työntekijöitä suullisesti.

– Minua tartuttiin vyötäröltä ja vedettiin kylkeen kiinni. Tai laitettiin kättä reidelle ja polvelle, nainen kertoo haastattelussa.

Naisen mukaan Suomen YK-lähettilään 2009–2014 toiminut Viinanen kohdisti toimensa erityisesti henkilöihin, jotka olivat häntä heikommassa asemassa.

Kaksi eri naista kertoo lisäksi HS:lle, että Viinanen lähenteli heitä fyysisesti jo aiemmin urallaan ulkoministeriössä. Toisen naisen kertomuksen mukaan Viinanen oli kahdenkeskisessä palaverissa yrittänyt suudella tätä. Naisen mukaan lähentely myös toistui.

– Millään ei ollut vaikutusta, hän jatkoi täysin sitä samaa ikään kuin odottaen, että minä vielä joskus suostun, nainen kertoo HS:lle.

Viinanen astui ulkoministeriön palvelukseen 1988.


Tehtävänsä pian jättävä Viinanen myöntää HS:lle kaksi tapausta, joissa naispuoliset kollegat ovat kokeneet hänen käytöksensä epäasialliseksi. Esitettyjä nimettömiä väitteitä hän pitää inhottavina ja loukkaavina.

– Koen, että meneillään on tarkoitushakuinen vaino nimeni lokaamiseksi entisestään.

Viinasen ja naisten kertomuksissa tiettyjen artikkelissa kuvattujen tapahtumien osalta on merkittäviä eroja. Voit lukea Helsingin Sanomien artikkelin täältä.


TILANNE Tukholman-suurlähetystössä tuli julki heinäkuun puolivälissä, kun Iltalehti kertoi, että Viinasta epäillään alaistensa ja lähetystön vieraiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Viinanen itse torjui väitteet aiemmin ja torjuu ne edelleen myös Helsingin Sanomien artikkelin yhteydessä.

Elokuun puolivälissä ulkoministeri Timo Soini (ps) ilmoitti tiedotteella, että Viinasen edellytykset toimia suurlähettiläänä ovat heikentyneet ja että tämä siirretään siksi takaisin Suomeen nopeutetulla aikataululla. Tämän jälkeen Viinanen kommentoi asiaa Ilta-Sanomille.

– Mielestäni en ole tehnyt mitään sellaista, joka oikeuttaisi tällaiseen päätökseen.

Torstaina presidentti Sauli Niinistö määräsi Viinasen siirtymään kotimaahan muihin ministeriön tehtäviin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Supersuosittu Hannes Suominen mokasi yllättäen kesken tanssinsa – tuomaristo huomasi heti, mistä kiikasti
   Tanssii tähtien kanssa
  3. Henkilöauto ja 5 hevosta osallisina liikenne­onnettomuudessa Laihialla – Kolmostie poikki
   Kotimaa
  4. Tätä et nähnyt tv:ssä: Mikko Leppilammen sutkautus sai TTK-yleisön hämmentymään – ”Nyt mä sanoin sen ääneen”
   Viihde
  5. ESPN: NFL-seura haluaa palkata ex-ulkoministeri Condoleezza Ricen päävalmentajakseen
   Muut lajit
  6. Markku Kanerva nimesi Huuhkajien aloituskokoonpanon Unkaria vastaan – neljä muutosta Kreikka-pelistä
   Huuhkajat
  7. Nainen tuskailee HS:ssä työstä kieltäytyvän puolison elättämistä: ”Pitääkö laskelmissa huomioida, että hän tarjoaa hellyyttä, seksiä ja seuraa?”
   Seksi & Parisuhde
  8. Edis Tatlin taidokas temppuilu mykisti tv-katsojat – ”On tapahtunut lajinvalintavirhe”
   Tanssii tähtien kanssa
  9. Tunti sitten
  10. Näyttelijä Kari Väänänen paljasti Ylellä: sai uskomattoman puhelun Yhdysvalloista – Steven Spielberg halusi mukaan hittielokuvaansa
   TV & elokuvat
  11. Kiira Korpi otti terävästi kantaa keskusteluun lapsien valmentamisen metodeista: ”Pitäisi olla ehdottomasti kiellettyä”
   Taitoluistelu
  12. Tätä et nähnyt tv:ssä: Jone Nikulan Hanna-vaimo kruunattiin TTK:n kulisseissa vuoden tanssinopettajaksi – asteli hakemaan palkintoa verkkareissa
   Viihde
  13. Näytä lisää