HS: Näin seksuaalisesta häirinnästä epäilty suurlähettiläs kohteli naiskollegoitaan

Ulkoministeriön naistyöntekijät kertovat epäasialliseksi kokemastaan kohtelussa nimettöminä Helsingin Sanomien haastattelussa.

Suurlähettiläs Jarmo Viinasen naispuoliset kollegat kertovat epäasialliseksi kokemastaan kohtelusta HS:n haastattelussa nimettöminä.

Suomen Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen pestin päättyminen sai torstaina sinettinsä, kun presidentti Sauli Niinistö vahvisti ulkoministeriön ehdotuksen tämän kutsumisesta kotimaahan. Tapauksen taustalla on ulkoministeriön lähetystöön tekemä sisäinen tarkastus. Se tehtiin, koska Viinasta oli syytetty sopimattomasta käytöksestä.

Ministeriön mukaan tarkastuksessa ilmeni epäasiallista kohtelua. Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe sanoi Helsingin Sanomille 13. heinäkuuta, ettei tarkastusta tehdessä ole kuitenkaan tullut esiin mitään sellaista, joka vaatisi rikostutkintaa.

Nyt epäasialliseksi koetun käytöksen kohteeksi vuosien saatossa joutuneet naistyöntekijät ovat antaneet nimettöminä haastatteluja Helsingin Sanomille.

HS otti yhteyttä kuuteen ulkoministeriössä työskennelleeseen naiseen, jotka ovat kaikki kertomansa mukaan henkilökohtaisesti kokeneet Viinasen epäasiallista käytöstä. Kolme heistä on työskennellyt ulkoministeriön palveluksessa Tukholmassa, kaksi Suomessa ja yksi New Yorkissa.

Tukholman kolmesta naisesta yhden tapauksessa on HS:n mukaan kyse fyysisestä lähentelystä ja kahden muun naisen tapauksessa sopimattomiksi koetuista ehdotuksista ja puheista.

Jarmo Viinasen pesti Tukholman-suurlähettiläänä päättyy.

NEW YORKISSA Viinasen kanssa työskennellyt nainen kertoo Viinasen lähennelleen ja häirinneen työntekijöitä suullisesti.

– Minua tartuttiin vyötäröltä ja vedettiin kylkeen kiinni. Tai laitettiin kättä reidelle ja polvelle, nainen kertoo haastattelussa.

Naisen mukaan Suomen YK-lähettilään 2009–2014 toiminut Viinanen kohdisti toimensa erityisesti henkilöihin, jotka olivat häntä heikommassa asemassa.

Kaksi eri naista kertoo lisäksi HS:lle, että Viinanen lähenteli heitä fyysisesti jo aiemmin urallaan ulkoministeriössä. Toisen naisen kertomuksen mukaan Viinanen oli kahdenkeskisessä palaverissa yrittänyt suudella tätä. Naisen mukaan lähentely myös toistui.

– Millään ei ollut vaikutusta, hän jatkoi täysin sitä samaa ikään kuin odottaen, että minä vielä joskus suostun, nainen kertoo HS:lle.

Viinanen astui ulkoministeriön palvelukseen 1988.

Jarmo Viinanen on ollut ulkoministeriön palveluksessa vuodesta 1988.

Tehtävänsä pian jättävä Viinanen myöntää HS:lle kaksi tapausta, joissa naispuoliset kollegat ovat kokeneet hänen käytöksensä epäasialliseksi. Esitettyjä nimettömiä väitteitä hän pitää inhottavina ja loukkaavina.

– Koen, että meneillään on tarkoitushakuinen vaino nimeni lokaamiseksi entisestään.

Viinasen ja naisten kertomuksissa tiettyjen artikkelissa kuvattujen tapahtumien osalta on merkittäviä eroja. Voit lukea Helsingin Sanomien artikkelin täältä.

TILANNE Tukholman-suurlähetystössä tuli julki heinäkuun puolivälissä, kun Iltalehti kertoi, että Viinasta epäillään alaistensa ja lähetystön vieraiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Viinanen itse torjui väitteet aiemmin ja torjuu ne edelleen myös Helsingin Sanomien artikkelin yhteydessä.

Elokuun puolivälissä ulkoministeri Timo Soini (ps) ilmoitti tiedotteella, että Viinasen edellytykset toimia suurlähettiläänä ovat heikentyneet ja että tämä siirretään siksi takaisin Suomeen nopeutetulla aikataululla. Tämän jälkeen Viinanen kommentoi asiaa Ilta-Sanomille.

– Mielestäni en ole tehnyt mitään sellaista, joka oikeuttaisi tällaiseen päätökseen.

Torstaina presidentti Sauli Niinistö määräsi Viinasen siirtymään kotimaahan muihin ministeriön tehtäviin.

Presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini viime tiistaina Helsingissä ulkoministeriön suurlähettiläspäivillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?