Malmille on haudattu monta kuuluisuutta – Matti Pellonpään haudalla on avattu Koskenkorva

Malmilla ei ole Taiteilijakukkulaa. On kauniita kujanteita ja ikivihreitä taiteilijoita.

27.8.2016 8:00

MALMIN hautausmaa on Helsingin kauneimpia puistoja, mutta sen kujanteilla väreilee myös toisenlainen ikivihreys, iskelmien ja elokuvien kauneus ja kaiho.

Sä muistatko metsätien. Hopeinen kuu. Kaiken sulle antaisin. Sininen uni. Ja moni, moni muu. Iskelmiä, jotka eivät koskaan kuole.

Aina silloin tällöin Malmilla järjestetään erikoinen Laulujen kävely. Osallistujat käyvät kuuluisilla haudoilla, lauletaan ja kuullaan tarina. Malmia parempaa paikkaa kävelylle ei varmasti ole.

YHTÄÄN väheksymättä Hietaniemen Taiteilijakukkulaa, Malmin hautausmaan kuuluisien vainajien luettelo on... Niin, se on kirkas kuin tähtitaivas, joka kesän antauduttua syksylle syttyy Malmin hautakivien ylle.

Laila Kinnunen, Olavi Virta, Tauno Palo, Tapio Rautavaara, Armi Aavikko, Tauno Palo, Ansa Ikonen... Ja niin edelleen.

Laila Kinnunen oli kuollessaan Laila Misic.

Reissumies Tapio Rautavaara lepää puolisonsa suvun haudassa.

Armi kuuluu ehdottomasti joukkoon. Sen osoitti hänen kuolemansa suomalaisissa nostama tunnehyöky. Armi oli misseistä ihastuttavin, ei vain kaunis.

Monella Suomen kansan rakastamalla viihdetaiteilijalla oli työväenluokkainen tausta. He olivat lähtöisin vaatimattomista oloista. Siksi he lepäävät Malmilla. Hietaniemen profiili oli alun perin herraskaisempi.

VUONNA 1894 perustettu Malmi oli erityisesti ensimmäisten vuosikymmentensä aikana leimallisesti työläishautausmaa. Linjahaudat olivat halvempia kuin Hietaniemen perhehaudat. Hietaniemen alkaessa täyttyä erot tasaantuivat.

 Emme tiedä, kuka pullon aina tuo. Se on jo perinne.

Malmilla voi kiertää päiväkausia kuuluisan vainajan haudalta toiselle. Lukea kaiverruksia ja miettiä, mitä tarinoita ne kertovat.

Matti Pellonpää hautakivelle tuodaan aina pullo Koskenkorvaa.

Näyttelijä Matti Pellonpään perhehaudan laatan vuosiluvut kertovat isän ja äidin kuolleen pian sen jälkeen, kun he ovat haudanneet kaksi poikaansa. Neljä vuotta, neljä kuolemaa.

Pellonpään kiveen on ristin sijasta kaiverrettu vanhan kiinalaisen filosofian jin ja jang -pallo. Jin on kukkulan varjoisa puoli, jang aurinkoinen. Kiven eteen on tuotu avonainen Koskenkorva-pullo. Kukka pullossa on kuollut vanhuuteen tai Koskenkorvan väkevyyteen.

– Emme tiedä, kuka pullon aina tuo. Se on jo perinne, kertoo Malmin ylipuutarhuri Juha Ollila kertoo.

KUJANTEET ovat saaneet nimiä puilta. Esimerkiksi Armi Aavikon hauta on lähellä serbiankuusien kujannetta.

Olavi Virta lepää samassa sukuhaudassa vanhempiensa ja poikansa Paulin kanssa.

”Ikuisuuden” tie toi alkuperäisenä sisäänkäyntinä Malmin hautausmaalle. Lehmukset luovat ikuisen hämyn.

Tauno Palon sukuhauta erottaa ympäristöstä komean ns. sokkelinsa ansiosta. Ylipuutarhuri Juha Ollila kumartuu koristemaljalle.

Alkuperäinen pääsisäänkäynti kasvaa lehmuksia. Maila Talvio risti sen Iäisyyden tieksi kirjassaan Jumalten puutarha.

Iäisyyden tien varressa on Brännasin sukuhauta, jossa lepää suomalaisen elokuvan ensirakastaja Tauno Palo. Komea hauta erottuu ympäristöstä reunakivien ja koristemaljojen ansiosta.

Ansa Ikonen ei tarnan mukaan edes halunnut tulla haudatuksi Hietaniemeen Kansallisteatterin hautapaikoille.

Palon vastanäyttelijä Ansa Ikonen näyttää opaskartan perusteella lepäävän lähellä, mutta luonnossa matka on pitempi eikä haudoilta ole näköyhteyttä.

Väliin jää kuulun ”salarakkaan” Tabe Slioorin vaatimaton perhehauta.

Tabe Slioorin kyltti sukuhaudassa.

Tabe Slioor siunattiin Turussa ja haudattiin Malmille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?