Kommentti: Ei pidä hämmentyä kun Venäjä hämmentää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ei pidä hämmentyä kun Venäjä hämmentää

Sauli Niinistön lentoturvallisuusehdotuksen ympärille kehittynyt epämääräisyyden tila on yksi esimerkki Venäjän infosodankäynnin ikävimmästä muodosta, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

20.8.2016 11:05

Presidentti Mauno Koivistolta on jäänyt mieliin hänen käyttämänsä ilmaus ”ei pidä provosoitua, kun provosoidaan”.

Viime päivien suomalaisesta Venäjä-keskustelusta voisi puolestaan sanoa, että ei pidä hämmentyä, kun meitä hämmennetään.

Hämmennys-sana nousi tapetille vastikään, kun Helsingin Sanomat kirjoitti suomalaisten virkamiesten ja diplomaattien joutuneen vastaamaan hämmentyneisiin kysymyksiin Suomen Venäjä-politiikasta. Jutun mukaan hämmennystä on syntynyt esimerkiksi sen vuoksi, että Venäjä on ottanut presidentti Sauli Niinistön nimen käyttöön omassa turvallisuuspolitiikassaan ja esittänyt ”Niinistön aloitteen” nimissä valikoidulle joukolle Itämeren maita kahdenvälisiä neuvotteluja lentoturvallisuudesta, mikä on tulkittu jälleen yhdeksi Venäjän yritykseksi hajottaa lännen keskinäisiä rivejä.

Tasavallan presidentin kansliassa toimittaja Kari Huhdan kirjoitus on herättänyt mitä ilmeisimmin muutakin kuin hämmennystä, sillä presidentti Niinistö kommentoi sitä torstaina poikkeuksellisella tavalla aloittamalla kokonaan uuden Presidentin kynästä -blogin.

Blogikirjoituksessaan Niinistö vastasi Huhdan artikkelissa olleisiin väitteisiin kuitenkin vain niiltä osin, jotka koskivat Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tekijöiden keskinäistä tiedonkulkua, yhteistä päätöksentekoa sekä Suomen kumppanimaiden informointia.

Huhdan artikkelin mukaan Niinistö olisi tehnyt transponderi-ehdotuksensa presidentti Vladimir Putinille ilman, että Suomen ulko- ja puolustusministeriöt olisivat ottaneet osaa varsinaisen ehdotuksen valmisteluun. Artikkelissa kerrottiin myös, että Suomen ystävämaat olisivat kokeneet Suomen aloitteen ”tupsahtaneen” Naton nenän eteen Varsovassa.

Kirjoituksessaan Niinistö kumoaa nämä väitteet ja esittää pitkän listan todisteita siitä, kuinka Suomen johto on pitänyt lentoturvallisuutta esillä aiemminkin sekä lännen että Venäjän kanssa käydyissä keskusteluissa. Niinistö itse oli puolestaan informoinut ehdotuksestaan Natoa jo ennen Varsovan kokousta.

– Kaikille (Varsovassa) läsnä olleille valtionpäämiehille asia oli tuttu, eikä kukaan ilmaissut hämmennystä, kannatusta kylläkin, Niinistö kirjoitti.

– Aloite lentoturvallisuudesta ei ollut uusi asia, siitä on ollut paljon puhetta, eikä se ole siksi voinut hämmentää ketään. Yhteistoiminta minun ja valtioneuvoston kesken tässä, kuten muissakin asioissa, on toiminut, Niinistö napautti.

Presidentin kirjoittamat faktat pitävät varmasti paikkansa, mutta jostain syystä – liekö silkkaa diplomatiaa – Niinistö jätti kuitenkin kirjoituksessaan ottamatta mitään kantaa siihen tapaan, jolla Venäjä hyödyntää hänen aloitettaan omassa propagandassaan. Sillä ei kai voi olla niin, ettei Niinistöä itseään edes hieman hämmentäisi se tyyli, jolla Venäjä esiintyy aloitteen kanssa ulospäin?

Niinistön aloitteen ”hyväksymisen” ja omimisen ansiosta Venäjä voi nyt esiintyä Itämerellä suurena rauhankyyhkynä ja saada meidät täällä pohtimaan keskenämme, keitä sinne Moskovaan on ylipäätään kutsuttu ja mikä maa on jo saanut kutsun ja mikä ei. Tai kuinkahan siihen kutsuun pitäisi sitten vastata, jos se tulee, sillä eihän Suomen ehdotuksen ”jatkoehdotusta” voi noin vain tyrmätäkään - varsinkaan kun ei oikein edes tiedä, mitä meille on nyt ehdotettu? Ja niin - onkohan niissä venäläiskoneissa edes mitään transpondereita, jotka voitaisiin laittaa päälle?

On myös ilmeistä, että Venäjän oman käyttäytymisen ja kahdenvälisten neuvottelujen korostamisen vuoksi vaara suoranaisiin väärinkäsityksiin Suomen roolista on olemassa, ja se myös tiedostetaan Suomessa. Tästä tuorein esimerkki on Ylen julkaisema tieto, jonka mukaan puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin elokuun lopulle suunniteltua työvierailua Moskovaan lykätään.

– Juustin vierailua on lykätty, koska emme halua aiheuttaa lisää hämmennystä, jotta nämä asiat, puurot ja vellit eivät mene sekaisin, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) perusteli.

Tämä kaikki on juuri sitä hämmentämistä, jossa Venäjä on erittäin taitava.

Krimin valtauksen yhteydessä ja lukemattomissa muissa kriiseissä Venäjä on käyttänyt hyväkseen sitä, että se työllistää ja sitoo aikaa sekä ajatuksia niin läntisiltä päätöksentekijöiltä kuin läntisiltä toimittajiltakin. Tätä samaa taktiikkaa käyttävät hyväkseen myös niin sanotut trollit, jotka ohjaavat keskustelun sivuraiteille tai saavat siten jopa sinänsä samaa mieltä olevat keskustelijat riitautumaan keskenään.

Ja niin me kaikki vuoroin ihmettelemme ja ratkomme jotain Venäjän meille heittämää täkyä tai jopa suoranaista valhetta – kun taas samaan aikaan Venäjä itse tekee jossain muualla jo jotain paljon isompaa siirtoa. Venäjän kannalta tässä kaikessa on kätevää myös se, että tämän hämmennyksen tuoksinassa meidän päättäjämme, tutkijamme ja toimittajamme ajautuvat helposti erilaisiin, sinänsä aivan turhiin suukopuihin keskenään.

Niinistön ja Huhdan kirjallisen mittelyn lisäksi tältä kesältä on muitakin vastaavia esimerkkejä, kuten vaikkapa kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) ja sotatieteiden tohtori Saara Jantusen keskinäinen bloginokittelu Venäjän informaatiovaikuttamisesta. Lukija jäi tätä infosotakiistaa seuratessaan ihmettelemään esimerkiksi sitä, miksi Tuomiojan mielestä Jantusen kirja – jota Tuomioja ei siis ole kertomansa mukaan edes lukenut – on ”tasapainoton”, koska se käsittelee vain Venäjän informaatiosodankäyntiä.

Mistä ihmeestä kumpuaa se suomalaisessa keskustelussa yhä sinnittelevä vaatimus, että Venäjän synneistä saisi keskustella vain, jos samalla muistaa muistuttaa myös lännen ja eritoten Yhdysvaltain synneistä? Voimmehan me vapaasti keskustella vaikkapa Yhdysvaltain rasismista ja poliisiväkivallastakin, ilman että kukaan vaatii meitä tarkastelemaan samassa yhteydessä Venäjän sisäistä rasismia ja poliisimielivaltaa.

Tai ovatko Venäjän synnit jotenkin pienempiä siksi, että joku muu on ehtinyt tehdä sen saman synnin jo aiemmin? Ei kai oikeudessakaan murhamies saa lievennystä tuomioonsa vain siksi, että murhaavat ne muutkin?

Voisi jopa sanoa, että yksi Venäjän informaatiovaikuttamisen jalostunein ja ikävin muoto on se, kun se saa meidät riitelemään keskenämme Venäjän infosodasta. Vaikka kaikkia meitä näihinkin keskusteluihin ja kirjoituksiin osallistuneita yhdistää varmasti ennen kaikkea aito huoli Suomen turvatusta tulevaisuudesta.

Erikoista on myös monien länsimaisten poliitikkojen sinnikäs halu uskoa siihen, että Venäjä tekee päätöksiä rationaalisesti ja että esimerkiksi Vladimir Putinin viesteistä olisi luettavissa se, mitä Venäjä oikeasti tekee. Kuinka monta kertaa Venäjän pitää jäädä kiinni sumutuksesta ja suoranaisista valheista, jotta meidän aivomme taipuisivat ajattelemaan, että ei Venäjän eikä Putinin lähtökohtaisena tavoitteena edes ole pyrkiä totuuteen – tai ei ainakaan sellaiseen faktapohjaiseen totuuteen, jota me lännessä ymmärrämme totuudeksi.

Meille suomalaisille tuorein konkreettinen esimerkki yhdestä Putinin epätodesta lausumasta oli hänen kuuluisa, kolme kertaa Kultarannassa toistettu väitteensä, että Venäjä on vetänyt joukkonsa 1 500 kilometrin päähän Suomen rajasta. Jos länsimainen poliitikko olisi jäänyt kiinni vastaavasta, vaikkapa vain vahingossa tehdystä virheestä, se olisi ollut häpeällinen paikka ja virhe olisi korjattu myöhemmin anteeksipyyntöjen kera. Putinilla ei ole tällaiseen tarvetta, sillä kukaan Venäjällä ei vaadi häntä tilille – ja siten jopa vahingossa tehdyt asiavirheet palvelevat nerokkaasti samassa hämäysroolissa kuin tarkoituksella syötetyt valheet.

Tämän kaiken jälkeen täytyy sanoa, ettei käy kateeksi suomalaisia päättäjiä, jotka joutuvat nykyisin olemaan ikään kuin kahden tulen välissä. Toisaalta päälle painaa oma suomalainen media, joka toteuttaa läntiseen tiedonvälitykseen kuuluvaa ihannerooliaan ”vallan vahtikoirana” – eli myös ikävistä asioista kerrotaan ja vallankäytön salattujenkin kulissien taakse yritetään kurkistaa, jotta se johtaisi meidän oman yhteiskuntamme kehittämiseen. Mutta toisaalta samaan aikaan päälle painaa Venäjän propagandamedia sekä sitä tukeva suomalainen valemedia, joiden pyrkimyksenä tuskin on ainakaan meidän yhteiskuntamme auttaminen saati sitten totuuteen pyrkiminen.

Entä mitä tapahtuu nyt siellä jossain muualla, jonka vuoksi Venäjä yrittää hämmentää meitä?

Yksi näistä seuduista on Krim ja Itä-Ukraina, jossa on ajauduttu nopeasti uuden laajemman sodan partaalle. Ja jälleen kerran tapahtumien äkkinäinen vyöryminen tuli meille yllätyksenä, kun Venäjä marssitti yhtäkkiä kameroiden eteen Krimille ”soluttautuneen” ukrainalaisen Jevgeni Panovin, joka muistuttaa ulkoisesti kaikkea muuta kuin ketterää erikoiskoulutettua sabotööriä, mutta sellaiseksi Venäjä häntä kutsuu.

Välikohtaus on nimetty Ukrainassa jo Venäjän lavastamiksi ”Mainilan laukauksiksi”, mutta koska tapaus on erittäin epäselvä, niin myöskään Ukrainan syyttömyyttä ei voi ulkopuolelta noin vain uskoa – ja juuri tämä hämmennyksen tila riittää jälleen kerran Venäjälle. Kun aikaa kuluu, Panov vaihdetaan todennäköisesti johonkin venäläisvankiin, aivan kuten tapahtui Venäjälle aiemmin siepattujen virolaisen poliisin Eston Kohverin ja ukrainalaisen lentäjän Nadija Savtshenkon tapauksissa.

Hämmentävää, mutta hämmentymisen sijaan meidän Suomessa ja lännessä pitäisi pystyä tekemään tälle kaikelle jotain yhdessä, sillä Venäjän ruokahalu ei tunnu vielä sammuneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?