Veronica Rehn-Kivi sairasti 12-vuotiaana anoreksiaa, syyksi epäiltiin äitisuhdetta – ”Aloin taas syödä”

Julkaistu:

Politiikka
– On hyvä, että eduskunnassa on nyt oma kansanedustaja, jolle voi valittaa, että miksi olette noin tyhmiä, Elisabeth Rehn heittää tyttärelleen Veronica Rehn-Kivelle, joka nousi eduskuntaan Carl Haglundin tilalle.
Kun Elisabeth Rehn oli puolustusministeri, hänellä oli niin kiire, ettei hän ehtinyt juuri tavata perhettään. Kerran hän tervehti tytärtään Veronica Rehn-Kiveä helikopterista tämän talon yläpuolella matkallaan Upinniemeen.

– Suutuin, koska olin juuri saanut pienen vauvani nukkumaan ja helikopteri pörräsi talomme ympärillä. Vauva heräsi, Veronica Rehn-Kivi muistelee nauraen.

– Se oli sen ainoan kerran, Elisabeth Rehn sanoo.

Äidin ja esikoistyttären välit ovat mutkattomat. Lillan ja Bimba – niin kuin he toisiaan kutsuvat – asuvat linnuntietä 400 metrin etäisyydellä ja kyläilevät usein toistensa luona.

– Saan usein kuulla, että sun äiti on niin mahtava ja kylläpä hän on pärjännyt. Se ei ole vaikuttanut elämääni mitenkään. Äiti on äiti ja tytär on tytär, Veronica Rehn-Kivi sanoo.

Veronica tietää, että äitiin voi luottaa. Ahkeralla marjastajalla ja sienestäjällä on aina jotakin tarjottavaa.

– Kun pojan perhe tuli viime viikolla käymään, minulla ei ollut kahvileipää. Ehdotin, että mennään Lillanille. Siellä oli marjapiirakkaa ja jätskiä.

Juhannusviikolla poksahti pullo samppanjaa. Juhlittiin yhdessä Veronican uutta työtä. Espoon rakennusvalvontajohtajana työskennellyt Rehn-Kivi nousi elokuun alussa eduskuntaan Rkp:n kansanedustajan Carl Haglundin tilalle. Tämä siirtyy kiinalaisyritys Kaidlin palvelukseen.

– On hyvä, että eduskunnassa on nyt oma kansanedustaja, jolle voi valittaa, että miksi olette noin tyhmiä, Elisabeth Rehn sanoo.

– Joo, tuttaviltakin on tullut pitkä lista asioita, tytär Veronica Rehn-Kivi jatkaa.

Molempia naurattaa.


UUTENA kansanedustajana työnsä aloittava Rehn-Kivi esitti valtakirjansa eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle tiistaina 9. elokuuta.

Elämä on muuttunut nopeasti. Juhannusviikon maanantaina Veronica Rehn-Kivi oli istuttamassa puutarhassa, kun Carl Haglund soitti: pikku asia, olet sitten elokuun alusta kansanedustaja.

– Sanoin, että ei voi olla totta, Veronica Rehn-Kivi kertoo.

Haglund pyysi pitämään asian salassa. Vain aviomiehelle sai kertoa, ei kenellekään muulle. Oma äitikin kuuli asiasta vasta radiosta keskellä moottoritietä Länsiväylällä.

– Olin ajaa tieltä, Elisabeth Rehn kertoo.

– Veronica on neljästä lapsestani ainoa, joka on lähtenyt mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tuntuu hirveän kivalta, että on yksi jatkaja. Muut kolme tekevät omaa tärkeää työtään.


POLITIIKKA on ollut aina elämässä vahvasti läsnä. Elisabeth Rehn oli Rkp:n kansanedustaja 16 vuotta ja maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Veronica Rehn-Kivi on ollut Kauniaisten kaupunginvaltuustossa jo 20 vuotta. Viime vuonna hän nousi ensimmäisenä naisena kaupunginvaltuuston johtoon.

– On hieno lähtökohta, että Veronica on ollut virkamies. Itse en tiennyt paljon politiikasta, kun jouduin hommaan, Elisabeth Rehn sanoo.

Päästyään eduskuntaan Elisabeth Rehn oli 45-vuotias neljän lapsen äiti, jolla oli yrittäjätausta. Hän tiesi paljon verotuksesta ja oli voimakkaasti isänmaallinen. Maanpuolustus oli hänelle todella tärkeä asia.

– Tulin yllättäen valituksi. Olin aika naiivi. Luulin, että voin muuttaa kaiken, Elisabeth Rehn muistelee.

– Meillä on eri tausta. Lähdin politiikkaan, koska minua suututtivat maankäytölliset asiat, Veronica Rehn-Kivi kertoo.

– Halusin pelastaa kulttuuriympäristön Kauniaisissa. Ajattelin, ettei kannata marista mistään, jos ei halua olla vaikuttamassa.

Poliitikon pitää olla paksunahkainen. Rehn-Kivi on jo nyt törmännyt kirjoituksiin, joissa väitetään, ettei hänellä ole mitään mahdollisuutta korvata Carl Haglundia. On unohdettu, että hänellä on pitkä kokemus johtotehtävistä.

– Minua huvittaa asia, että olen myös huomattavasti vanhempi kuin Carl Haglund. Minulla on samanikäisiä lapsia kuin hän, kolmen aikuisen lapsen äiti sanoo.

– Minulla on kokemusta ja ehkä vähän elämänviisauttakin. Luulen, että pärjään tässä työssä. En jatka kenenkään poliittista työtä.

Veronica Rehn-Kivellä on oma agenda: ympäristöasiat, työhyvinvointi ja tasa-arvo.


ELISABETH REHN ehti nähdä politiikan kaikki vivahteet. Hän on varoittanut tytärtään vaaroista ja ilkeistä puolista, vaikka se on hänestä turhaa. Nykyään koneistot ovat paljon suurempia ja erilaisia.

– En pysty antamaan neuvoja. Kunhan on oma itsensä. Erilaisten roolien ottaminen ei kuitenkaan kannata loppupäässä, Elisabeth Rehn sanoo.

– Sitten olet valistanut kaikista enemmän tai vähemmän hulluista yhteydenotoista, Veronica Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kivi sanoo käyneensä hyvän koulun johtotehtävissä rakennusvalvonnassa. Positiivista palautetta ei hirveästi tule.

– Olen joutunut monta puhelua käymään läpi, joissa olisi tehnyt mieli lyödä luuri kiinni. Mutta pitää olla asiallinen ja diplomaattinen joka tilanteessa. Sillä yleensä pärjää, Veronica Rehn-Kivi miettii.

– Kaikkien mieliksi ei pysty olemaan. Sellainen myönteinen ystävällinen olemus on hirveän tärkeä, Elisabeth Rehn lisää.


REHNIEN perheyhteys on vahva. Aina joulupäivänä koko klaani kokoontuu Veronica Rehn-Kiven kotiin tänne Kirkkonummelle. Pöydässä saattaa istua 35 ihmistä.

– Koti on paikka jossa pystyy rentoutumaan. Meillä on tässä pihalla upea kettuperhe. Ensin oli viisi kettua, mutta sitten neljä, jotka uskaltautuivat tänne terassillekin, Veronica Rehn-Kivi kertoo.

– Viime yönä taloni alapuolella oli hirven jäljet, kun hain lehdet postilaatikolta, Elisabeth Rehn sanoo.

Maanläheinen elämäntapa heijastuu puheissa. Heinäkuussa Elisabeth Rehn astui vadelmapuskissa ampiaispesään. Onneksi vain yksi pisti. Viime sunnuntaina musta rantakäärme yritti luikerrella sisälle taloon.

– Yöllä piti nostaa lakanoita, että ei kai täällä ole ketään, Elisabeth Rehn nauraa.

Ikkunasta välkehtii meri. Idyllissä tulee tunne, että elämä antaa jollekin hyvät kortit. Mutta jokaisella on varjonsa.

– Kyllä jokaiseen isoon sukuun mahtuu vaikka mitä, Elisabeth Rehn sanoo.

– On muistettava, että elämä ei ole mitään tanssien läpi elämän. Se ei ole hyvä elämä, jossa ei ole vastoinkäymisiä, suruja ja murheita, Elisabeth Rehn miettii.


12-VUOTIAANA Veronicalla oli syömishäiriö. 160 senttiä pitkä tyttö painoi 27 kiloa. Hän joutui sairaalaan kymmeneksi päiväksi.

– Lasten sairaudet ovat ne kaikkein vaikeimmat, Elisabeth Rehn sanoo. Vanhat muistot puistattavat.

– Kun kylvetin sinua, olin kauhuissani, Elisabeth Rehn muistelee.

Veronica Rehn-Kivi kertoo pelänneensä syömistä.

– Olen ollut vanhin lapsi, joka on halunnut pärjätä. Olen itse luonut itselleni rajoja.

 

Minusta psykologilla käyminen oli tyhmää. Ajattelin, että en kestä tätä. Aloin taas syödä.

Psykologi sanoi, että syömishäiriön syy on se, että Veronica ei pidä äidistä.

– En ollut itse miettinyt sitä, mutta psykologi oli tullut siihen tulokseen. Minusta psykologilla käyminen oli tyhmää. Ajattelin, että en kestä tätä. Aloin taas syödä.

Elisabeth Rehn ei loukkaantunut psykologin kommentista.

– Tytöthän on aina äideille kriittisiä, hän sanoo.

Veronica Rehn-Kivi sanoo, että äidillä on kyky olla ottamatta asioita liian raskaasti. Se on ollut hänen työssään ihmisoikeusraportoijana elinehto.

–  Kukaan ei nähnyt minun itkevän hallituksessa, kun tuli vastoinkäymisiä, Elisabeth Rehn sanoo.

– Nyt kun on tämä itkubuumi, että kaikkien pitää itkeä julkisesti, niin minä kyllä itken itkuni muilta piilossa. Olen joutunut näkemään työssäni ihmisten hätää, kun ruumiita kaivetaan joukkohaudoista. Olen joutunut tukahduttamaan tunteiden näyttämisen, koska se ei auta ketään. Säästän kaikki heikot kohdat itselleni. Se voi antaa jopa kylmän kuvan, mutta ei se niin ole.

Veronican mielestä äiti ei aina osaa kuunnella.

– Kun lapsenlapsi on kertonut jotakin juttua, joka on ollut hänelle tärkeä, sä olet alkanut puhua päälle. Silloin olen kyllä suuttunut, Veronica Rehn-Kivi kertoo.

– Toisaalta huomaan myös itse vanhemmiten, että pitää nopeasti sanoa, koska muuten unohtaa sen, Veronica nauraa.


PERHE on paras kriitikko. Veronica on saanut kuulla, että hänen pitäisi laittaa kädet syliin puhuessa. Se antaa rauhallisen kuvan.

– Sinä oletkin pitänyt kädet kurissa. Minä heilutan tällä lailla, Elisabeth Rehn demonstroi kädet ilmassa.

– Veronica on huomattavasti viisaampi ja harkitsevaisempi kuin minä, joka puhun ensin ja ajattelin sitten.

Molemmat ovat huolestuneita hallituksen tämänhetkisestä linjasta. Elisabeth Rehnin asenne on aina ollut: eteenpäin. Nyt näyttää, että politiikassa monessa asiassa mennään taaksepäin. Koulutuksesta leikkaaminen on molempien mielestä väärä signaali.

– Nyt haukun tämän hetken hallitusta, se on epätasa-arvoisin kaikista, Elisabeth Rehn sanoo.

– Naisen asema ei ole parantunut millään lailla. Hallituksessa istuu pönäköitä miehiä, jotka puhuvat kauniisti, mutta mitä tulee tekoihin... Elisabeth Rehn kritisoi.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden poisto tai kokoomuksen ehdotus sunnuntailisien poistamisesta. Ne kaikki kohdistuvat naisvaltaisiin matalapalkkaisiin aloihin. Ihmiset joutuvat vieläkin ahtaammalle.

– Moni yksinhuoltaja pärjää, kun ottaa viikonloppuhommia, Veronica Rehn-Kivi sanoo.

– Pitäisi ajatella vähän pidemmälle eikä vain mikä on taloudellisesti fiksua. Me ajetaan alas hyvinvointiyhteiskunta, joka täällä on.

Elisabeth Rehn sanoo, että hän ei sopisi laisinkaan nykyiseen eduskuntaan.

– Olin tällainen rettelöitsijä. Silloin oli vielä vapautta joskus äänestää oman puolueen tahtoa vastaan. Nyt se on erittäin hankalaa.


VERONICA Rehn-Kivi on jo tutustunut eduskuntataloon ja omaan työhuoneeseensa. Samassa siivessä on myös uima-allas, joka oli tullut tutuksi hänen äidilleen.

– Kävin siellä aikoinaan joka aamu suihkussa, kun perheyrityksemme oli tehnyt konkurssin ja asuimme täällä väliaikaisessa pienessä mökissä ilman mukavuuksia. Sitten kun ei enää tarvinnut mennä sitä kautta, en pannut jalkaanikaan sinne.

Elisabeth Rehn on ollut eläkkeellä jo pitkään, mutta työt jatkuvat. Esiintymispyyntöjä tulee monta viikossa. 95 prosentille pitää sanoa kiitos ei. Kesäkuussa hän oli ulkoministeri Timo Soinin lähettämänä New Yorkissa.

Viime viikonloppuna sotilasmusiikkitapahtumassa Hamina Tattoossa yleisö tunnisti kunniavieraan ja tuli ottamaan selfieitä ja kiittelemään elämäntyöstä.

– Sanoin Pekka Haavistolle, että kun teitä aktiivisia nyt haukutaan, niin katso tätä! Odota 20 vuotta, niin kaikki tulevat kiittelemään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt