Eriskummallinen reikä ikkunassa herätti kiinnostuksen – vahva uskomus pallosalamasta

Julkaistu:

Selittämätön ilmiö
Jokin sai aikaan pyöreän, tarkkareunaisen reiän ikkunaan Haapajärvellä. Paikalliset uskovat sen olevan pallosalaman tekosia.
Haapajärven Ollilanperällä sijaitsevan talon ikkunasta löytyy mieltä kiehtova näky. Muuten ehjässä lasissa on pyöreä, hyvin sileäreunainen reikä. Sen reunoilla lasi on hieman harmaata, aivan kuin reikä olisi poltettu ikkunaan.

Reikä on kertoman mukaan syntynyt 1950-luvun lopulla, eikä sille ole vielä löytynyt luonnollista selitystä. Onko ikkunaan lentänyt lintu vai onko taloa kohti ammuttu ilmakiväärillä? Ilta-Sanomille kuvan lähettänyt Reino Sainkangas innostui asiasta, sillä hän uskoo sen liittyvän pitkäaikaiseen harrastukseensa.

– Kaikki pitävät sitä pallosalaman tekemänä jälkenä, Sainkangas kertoo.

Sainkangas on kerännyt muiden tekemiä havaintoja ja kertomuksia pallosalamoista jo jonkin aikaa, mutta haapajärveläisen ikkunan reikää hän pitää harvinaisena. Tutkimuksissaan hän on törmännyt vain yhteen vastaavaan tapaukseen ulkomailla.


Tarina kertoo, että ikkunasta irronnut pyöreä lasinpalanen olisi löytynyt ullakon keskeltä muhien päältä. Se olisi siis sinkoutunut puolet talon mitasta ja säilynyt ehjänä. Sainkankaan mukaan lähistöllä on tarinoita useammistakin pallosalamoista, jotka ovat esimerkiksi tehneet maahan jälkiä.

Pallosalamoista on vain vähän tarkkaa tietoa, ja havaintoja selittämään on kehitetty lukuisia teorioita. Osa tutkijoista pitää ilmiötä jopa aistiharhana.


Ilmatieteen laitoksen mukaan pallosalamoiden satunnaisuus tekee niistä ilmasähkön hankalimman tutkimuskohteen. Ilmiön mittaaminen on sen harvinaisuuden takia vaikeaa. Laboratorioissa tehdyillä kokeilla on saatu jonkinlaisia palloja syntymään vain hetkellisesti.

Pallosalamaa kuvaillaan Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla vapaasti ilmassa leijuvaksi, useita sekunteja kestäväksi ilmiöksi, joka on kooltaan muutamasta senttimetristä metriin. Kuvailun mukaan ilmiö esiintyy vain ukonilmalla ja se voi hävitä paukahtaen tai äänettömästi.

Asiaan perehtyneellä Sainkankaalla tarinoita ilmiöstä riittää. Yksi tarina 1970-luvulta tapahtui hänen isälleen.

– Ukonilman aikaan isäni lähti taluttamaan hevosta pois niityltä. Lähellä kotia kylätietä pitkin pomppi pallosalama suoraan kohti. Isäni mukaan se teki hänen kohdallaan mutkan ja jatkoikin pomppimista toiseen suuntaan, peltoa vastamäkeen, yhden ojankin yli suuren kiviraunion luo, jossa se oli räjähtänyt. Kivien päälle oli jäänyt valkeaa jauhoa, Sainkangas kertoo.

Vuosikymmenten jälkeen Haapajärven arvoitusta voi olla mahdotonta selvittää. Varmaa on vain se, että ikkunassa on pyöreä reikä.

Oletko joskus elämässäsi nähnyt pallosalaman? Kerro kokemuksestasi alla olevassa kommenttikentässä.

Ota kantaa

Uskotko, että pallosalama on todellinen sääilmiö?

Kyllä 88% En 12%
Ääniä yhteensä 5953

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt