Ministeri Grahn-Laasosen kallis illanvietto: Ex-lukiolaispomoja kestittiin samoissa luksustiloissa kuin Putinia ja Bushia

Valtion vierastalossa ovat nauttineet vieraanvaraisuudesta ennen entisiä lukiolaisjohtajia muun muassa Ruotsin kuninkaallinen perhe ja presidentit Putin sekä Bush.

Sanni Grahn-Laasonen kestitsi Lukiolaisten liiton entisiä puheenjohtajia valtion vierastalossa.

5.8.2016 5:55

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIN Sanni Grahn-Laasosen (kok) Suomen lukiolaisten liiton ex-puheenjohtajille toukokuussa järjestämä illanvietto toi liki 4 000 euron laskun ministeriölle.

Illallinen järjestettiin Helsingin Munkkiniemessä valtion vierastalolla, joka on valtioneuvoston edustustila.

Ilta-Sanomat vieraili Munkkiniemessä sijaitsevassa funkkisrakennuksessa talvella 2013.

Yksikön päällikkö Heikki Hovi valtioneuvoston kansliasta kertoo Ilta-Sanomille, että vuonna 1984 valmistunut valtion vierastalo on rakennettu arvovaltaisille vierailijoille, joten tavallista suuremmat kulut on katsottu hyväksyttäviksi siellä tapahtuneesta kestitsemisestä.

– Hankkeen käynnistyessä todettiin, ettei Suomella ole korkean tason valtiovierailun mahdollistavaa edustustilaa. Samalla siunattiin, että korkean tason vierailuissa kustannuspuoli voi olla erilainen, Hovi sanoo.

Vierastalon huonekaluina on tietenkin käytetty paljon myös Alvar Aallon designia.

Talo on sisustettu pelkistetyn tyylikkäästi vaalein sävyin.

Valtion vierastalossa on totuttu näkemään varsin arvovaltaisia vieraita: muun muassa Ruotsin kuningasperhe, Ison-Britannian prinssi Philip, Venäjän presidentit Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev ja Yhdysvaltain presidentti George Bush.

Seinille on ripustettu harkiten arvotaidetta.

Hovi myöntää, että Suomen lukiolaisten liiton entisiä puheenjohtajia voi olla vaikea nähdä korkean tason vieraiksi.

– Jos puhuu korkean tason tilaisuudesta, ei tämä oikein rimmaa. Toisaalta kyse on kuitenkin valtioneuvoston jäsenestä ja hänen sidosryhmäyhteistyöstään, Hovi sanoo.

Talon materiaalit ovat kauttaaltaan vaaleita ja ylellisiä.

Hovin mukaan taustalla on myös se, että valtion liikelaitos Senaatti-kiinteistöjen omistaman vierastalon käyttöastetta koetetaan saada vähän suuremmaksi, koska siitä syntyy joka tapauksessa vuokrakuluja ja ylläpitokuluja.

Merkittävä osuus laskusta, eli yli 1 550 euroa, tuli Hiltonin omistaman Kalastajatorppa-hotellin viineistä.

Kolmannen kerroksen sviitti. Täällä ovat yöpyneet monet arvovieraat.

Valtioneuvoston edustustiloihin liittyvien ohjeiden mukaan niissä pitää tarjota Alkon tuotteita, jotka tulevat valtioneuvoston kansliasta.

Hovi sanoi, että on sovittu hotellin vastaavan vierastalon ravintolapalveluista.

– Tämä mallina poikkeaa muista edustustiloista, Hovi sanoo.

Talon sisääntuloaulasta aukeaa avara näkymä rakennuksen tiloihin.

Illanvieton lasku olisi ollut pienempi, jos nautittu alkoholi olisi ollut valtioneuvoston kanslian toimittamia Alkon juomia.

– Kalastajatorpan kokonaisratkaisussa on kate välissä.

Useat kokoomusvaikuttajat ovat toimineet Suomen lukiolaisten liiton johdossa, esimerkiksi Grahn-Laasonen on ollut sen varapuheenjohtaja ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen puheenjohtaja.

Talosta löytyy paljon suomalaista designia, kuten tämä Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli.

Toukokuun tapaamisessa oli paikalla ministeriön toimittaman osanottajalistan mukaan muun muassa kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov, valtiovarainministeri Petteri Orpon erityisavustaja Joonas Turunen, ex-pääministeri Jyrki Kataisen poliittisena erityisavustajana toiminut Miltton Networksin toimitusjohtaja Jussi Kekkonen ja kokoomuksen eduskuntaryhmän entinen tiedotussihteeri, viestintäyrittäjä Niilo Mustonen. Kaikkiaan illallisella oli 20 henkeä.

Saunomistarpeet odottavat ensimmäisen kerroksen pukuhuoneissa.

Saunaosastolla on myös uima-allas.

Kolmannen kerroksen parvellinen huone.

Toisen kerroksen neuvotteluhuoneessa on suuri kokouspöytä.

Toisen kerroksen valoisat aulatilat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?