Niksologi vinkkaa: Näin häädät ampiaiset lempeästi pölyhuiskalla ja tulitikkurasialla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Niksologi vinkkaa: Näin häädät ampiaiset lempeästi pölyhuiskalla ja tulitikkurasialla

Tuntuuko ampiaisten tappaminen raakalaismaiselta?

31.7.2016 10:26

AMPIAISEN tappaminen voi monelle luonnon ystävälle olla turhan brutaali teko. Ampiaiset eivät lennä pahuuttaan sisätiloihin tai ihmisiä kohti, vaan kuningattaren ollessa pesässä työläisampiaisten elämäntehtävä on surrata makeiden tuoksujen perässä ja etsiä ruokaa toukille.

Loppukesästä kuningattaren jätettyä pesän, työläisampiaiset lentävät paikasta toiseen vailla elämän tarkoitusta. Olisi kurjaa lyödä jo kerran lyötyä, emmehän me ihmisetkään lätki elämäntarkoitusta kyseenalaistavia kanssakulkijoitamme.

Asiantuntijoiden mukaan ampiaisia on loppukesästä liikkeellä paljon, mutta ne eivät ole tavallista aggressiivisempia. Ihmisten ja ampiaisten tiet vain sattuvat risteämään suurista populaatioista johtuen.

Ampiaisen pisto voi olla allergiselle ihmiselle jopa hengenvaarallinen, joten ampiaiset on syytä hätistellä sisätiloista ja niitä kannattaa vältellä ulkona.

NIKSI-PIRKAN toimittajana 16 vuotta toiminut niksologi Anssi Orrenmaa on lempeiden karkotuskonstien kannalla, vaikka on hänelläkin pimeät hetkensä ollut.

– Kerran ruohoa ajaessa ampiaisia pörräsi ympärillä häiriöksi asti, joten otin imurin ulos jatkojohdolla, asetuin asemiin ja imuroin ne, tunnustaa Orrenmaa.

Normaalisti Orrenmaa ei toimi eläinsuojeluetiikan rajamailla, vaan sisätiloihin eksyneet ampiaiset hän hoitelee purkin ja paperin avulla. Purkki asetetaan ampiaisen päälle jotain pintaa vasten, paperi ujutetaan purkin kanneksi ja surriainen päästetään takaisin vapauteen ulkona. Viimeksi Orrenmaa käytti purkkiniksiä viikonloppuna melontaretkellä.

Pahin ampiaishyökkäys tapahtui kaksi vuotta sitten, kun ampiainen tuli suoraan Orrenmaan sänkyyn.

– Ampiaiset tekivät pesän meidän talon rakenteisiin ja löysin yhden ampiaisen yöllä sängystä. Se ei ehtinyt pistää, mutta ampiaisia alkoi löytyä pökertyneenä makuuhuoneen ikkunan tuntumasta. Tilkitsin maalarinteipillä ikkunan raot, joista ampiaiset olivat tulleet. Sekin on aika humaani keino.

SOSIAALISESSA mediassa on heinäkuun lopulla levinnyt barbaarinen ampiaisten tappamisohje, jossa ampiaiset pyydystetään hunajan avulla muovisen limonadipullon pohjalle.

Pullosta leikataan irti yläosa, pohjalle lisätään vesi-hunajaseos ja yläosa asetetaan takaisin pullon päälle, mutta väärin päin.

Näin ampiaiset ryömivät pulloon hunajan houkuttelemana, mutta eivät pääse sieltä enää ulos ja kuolevat hunajaan.

– Kannustaisin kyllä pehmeämpiin konsteihin, naurahtaa Orrenmaa raa’asta ohjeesta kuultuaan.

– Kyllä me vähän herkempiä nykyisin ollaan pienempienkin kärsimyksille, hän jatkaa.

IS kokosi Orrenmaan avulla Niksi-Pirkan parhaat ohjeet, joiden avulla ampiaiset ja ihmiset voivat elää hyvässä yhteishengessä kesän yli.

Työläisampiaisten elämä päättyy kuitenkin viimeistään talven tullessa.

– Kannustan pehmeisiin karkotuskeinoihin. Keksitään niitä lisää! heittää Orrenmaa lopuksi.

Orrenmaan niksit:

  1. Ampiaiset ja muut pörriäiset saa karkotettua nailonisella pölyhuiskalla. Ohjaa vain ötökkää rauhallisesti huiskalla kohti ovea tai ikkunaa.

  2. Ampiaisen saa poistettua ikkunalasilta tyhjällä tulitikkurasialla. Avaa rasia ja laita se ampiaisen päälle lasia vasten. Sulje rasia ja siirrä ampiainen turvallisesti ulos.

  3. Miten poistat ampiaisen sisältä pehmein keinoin? Kasta sanomalehden kulma hunajaan, niin vierailija on kohta siinä kiinni ja voit viedä sen lehdellä ulos.

  4. Sisällä viihtyvä kimalainen on hankala pyydystää. Tuo pihalta apiloita tai muita kukkia. Kimalainen tarttuu niihin ja on helppo viedä elävänä ulos.

  5. Katosta joutuu pyydystämään milloin mitäkin ötököitä. Perunalastuputkilo on tarkoitukseen omiaan, koska sillä yltää hyvin kattoon ja sen sisällä saa kuljetettua isommankin öttiäisen ulos.

  6. Päin näköä tulevilta ötököiltä voi suojautua helposti. Sukkahousuista saat oivan ötökkäsuojan silmillesi, kun siivoat pihaa.

  7. Viime kesänä Ilta-Sanomat uutisoi ampiaisten psykologisesta karkottimesta, eli kattoon kiinnitetystä pulleaksi muotoillusta suodatinpussista. Ampiaiset ovat reviiritietoisia, eivätkä tee pesää paikalle, josta jo löytyy toinen ampiaispesä. Ei tarvita muuta kuin suodatinpussi ja hieman talouspaperia. Lopputuloksena on ampiaispesää muistuttava ruskea valepesä, joka ripustetaan parvekkeen, grillikodan tai muun ulkotilan nurkkaan ja reviiritietoiset ampiaiset katoavat.

Ohjeet etsi Niksi-Pirkan toimittaja Anssi Orrenmaa arkistojensa kätköistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?