Hiirien myrkyttäminen, naku-uinti ja kadonnut kissa – tällaiset tapaukset johtavat suomalaisten mökkiriitoihin

Julkaistu:

Poliisi saa joka kesä selvitettäväkseen mitä erikoisimpia mökkiriitoja. Ilta-Sanomat listasi 10 toraisten mökkeilijöiden tutkintapyyntöön johtanutta tapausta .
Hämeen poliisi avautui kuluvalla viikolla siitä, kuinka Heinolassa on tehty tänä kesänä poikkeuksellisen paljon rikosilmoituksia naapuririidoista. Kyseenalaista ennätystä pitää hallussaan perhe, joka teki naapuristaan viimeisen neljän vuoden aikana noin 70 rikosilmoitusta. Perhe on muun muassa epäillyt naapurinsa vainoavan heitä, koska tämä viheltelee naapurin rouvan nähdessään, ilveilee, pyörittelee sormeaan ohimonsa ympärillä ja seuraa heitä autollaan.

Ilta-Sanomat teki soittokierroksen poliiseille ympäri Suomen. Kaikesta päätellen mökkiläisten riidat työllistävät virkavaltaa kesäaikaan muuallakin kuin Hämeen mailla.

– Ihmisten riita-asiat ovat perin työllistäviä ja kannat ovat aina hyvin tiukat. Joskus rikollisten kanssa on helpompi asioida kuin toisiinsa kimpaantuneiden keskivertokansalaisten kanssa. Karmeimmillaan mökkinaapuruussuhteet ovat johtaneet henkirikoksiin, muistuttaa rikoskomisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Yleisimmin riitaa syntyy tonttien rajoista, tienkäytöstä ja perikuntien yhteisomistuksessa olevien mökkien käytöstä. Myös marjojen ja sienien keräyksestä liian lähellä naapurin mökkiä on tehty tutkintapyyntöjä, mutta poliisit muistavat, että rikosilmoituksia on tehty oudommistakin tapauksista.

1. Alaston naapuri

Vesialueen käyttö herättää usein närää mökkinaapureiden kesken. Rikosilmoituksia on tehty siitäkin, että on kalastettu liian lähellä toisen tonttia tai ylipäätään tultu liian lähelle omaa mökkilaituria. Mökkiläisten saunakäyttäytymisessä alastomuus herättää tunteita ja ilman rihmankiertämää omalla laiturillaan paistattelevaa mökkiläistä on syytetty kiusanteosta.

– Alasti uiminen sopii joillekin, mutta toiset kokevat, että se on lähinnä herjaavaa käytöstä heitä kohtaan. Meille on tehty rikosilmoituksia, joissa tällainen käytös on katsottu itsensä esittelynä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavana käytöksenä. Aika harvoin nämä päätyvät mihinkään järkevään lopputulokseen, Joutjärvi kuvailee.


2. Venäläisillä liian kovat bileet

Vielä joitakin vuosia sitten Itä-Suomen poliisi vastaanotti rikosilmoituksia venäläisten mökkinaapureiden käytöksestä. Sittemmin venäläisten lomailu Suomessa on vähentynyt ja samalla myös rikosilmoitukset venäläisistä mökkeilijöistä, poliisi uskoo. Aikanaan esimerkiksi liian äänekkäistä juhlista saatettiin tehdä tutkintapyyntöjä.

– En tiedä, vaikuttaako siihen perusepäluulo ulkomaalaisia kohtaan. Mutta voi olla, että siinä on välissä kielimuuri, eikä oikein ymmärretä, mitä ne touhuaa ja saatetaan tulla väärinymmärretyiksi, Joutjärvi miettii.

3. Lampi aidattiin

Lounais-Hämeen alueella mökkinaapureiden kesken syntyi joitakin vuosia sitten kiistaa pienen lammen käytöstä. Riita kärjistyi siihen, että toinen naapuri rakensi aidan keskelle lampea, jotta molemmat naapurit pysyisivät omalla puolella lampea.

– Eihän sellaisen aidan rakentaminen ole aivan laillinen keino estää toista tulemasta lammelle, joten siitä tehtiin rikosilmoitus, kertoo rikoskomisario Tomi Repo Hämeen poliisista.

4. Kissan kohtalo johti syytöksiin

Repo muistaa, että mökkinaapuria on syytetty kissan tappamisesta, kun perheen vapaana liikkunut kissa on yllättäen kadonnut.

– Todellisuudessa siihen ei välttämättä ole mitään näyttöä, vaan syytös on lähtenyt uskomuspohjalta. Naapuri on voinut joskus vaikka huomauttaa, ettei tykkää, kun kissa käy kuseskelemassa nurkkiin. Sitten kun kissa yllättäen häviää, aletaan naapuria syyttää siitä, vaikka todellisuudessa kissa voi vaikka olla jäänyt auton alle, Repo kuvailee.


5. Maarajaa mitattiin viivoittimella

Lappeenrannan poliisista kerrotaan, että mökkiläiset riitelevät useimmiten rajoista ja tonttien maankäytöstä. Joskus tonttien rajoja on päädytty mittailemaan viivoittimien kanssa.

– Maa- ja rajariidoista voidaan jauhaa vuodesta toiseen ja niistä tehdään lukemattomia tutkintapyyntöjä. Se on hyvinkin tarkkaa pilkunviilausta ja hiustenhalkomista, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Ari Kylliäinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

6. Toisen mökkirannalla otettiin aurinkoa

Kylliäisen mukaan kaikki Suomesta kesämökin hankkineet itänaapurit eivät ole vielä sisäistäneet, että toisen mökkirannalle ei mennä kalastamaan tai ottamaan aurinkoa.

– Kyllä hekin ajan mittaan oppivat maan tavoille, että mikä toisen tontilla on sopivaa käytöstä ja mikä ei, Kylliäinen sanoo.

7. Moottorisahamies herätti mökkinaapurin

Viime viikolla aamuvirkku moottorisahamies aloitti puiden sahauksen mökillään kello kahdeksalta aamulla. Hämeen poliisin mukaan aamuäreä naapuri järkyttyi sahauksen ajankohdasta ja paineli naapurinsa tontille.

Kesken unien herätetty naapuri tempaisi sahurin kuulosuojaimet pois, viskasi ne metsään ja tiedusteli kovaan ääneen, tietääkö mies, mitä kello on ja vaati sahauksen välitöntä lopettamista. Riidan seurauksena kuulosuojainten radio hajosi ja sahuri teki tutkintapyynnön poliisille. Poliisi tutkii asiaa lievänä vahingontekona.

8. Hiirien myrkytyksestä rikosilmoitus

Hämeen poliisi kertoo, että on kesän aikana kirjannut myös kaksi rikosilmoitusta hiirien myrkytyksestä. Molemmissa tapauksessa naapurit eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen hiirien myrkyttämisestä omalla terassillaan.

Toisen mielestä hiiriä ei saa myrkyttää, toisen mielestä se kuuluu jokaisen kunnollisen naapurin velvollisuuksiin. Molemmassa tapauksessa poliisin on täytynyt kirjata sille tehty ilmoitus.

9. Kukat kuolivat – epäilty löytyi naapurista

Hämeen poliisi on joutunut kirjaamaan kaksi rikosilmoitusta myös puutarhakasvien epäillyistä myrkyttämistapauksista. Toisessa tapauksessa puutarhanhoitoa harrastaneen asukkaan kesäkukat kuolivat jo kesällä.

Toisessa tapauksessa omenapuun lehdet ruskistuivat ennen aikojaan. Omistajat ovat vakuuttuneita, että molemmissa tapauksissa naapuri liittyy kasvien kuolemiin.


10. Naapuri tuhosi juomavedet

Kainuun seudulla mökkinaapureiden kesken syntyi erimielisyyttä yhteisen lähteen käytöstä, kun toinen naapureista kävi täyttämässä lähteen maalla ja toinen käytti lähdettä kesäasuntonsa vesihuoltopisteenä.

– Pienet hullunkuriset ilmoitukset ovat jäävuoren huippu. Taustalla on aina usein pitkäänkin jatkunutta riitaa, rikosylikomisario Jarkko Maksniemi huomauttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt