Lojuuko kaappisi perällä aarre? Näistä VHS-nauhoista pyydetään nyt häkellyttäviä hintoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lojuuko kaappisi perällä aarre? Näistä VHS-nauhoista pyydetään nyt häkellyttäviä hintoja

Kysytyimpien VHS-kasettien hinnat ovat kohonneet jo tuhansiin dollareihin. Keräilijät himoitsevat muun muassa Disneyn piirrettyjen erikoispainoksia.

Julkaistu: 25.7.2016 18:55

Maailmalla Disney-piirretystä voi saada tuhansia, Suomessa keräillään vanhoja westernejä.

DVD, Blu-ray ja muut formaatit ovat jo aikaa sitten syrjäyttäneet VHS-nauhat, mutta silti monen suomalaisenkin kaapista löytyy kasapäin klassikkokasetteja.

Niiden arvo saattaa olla paljon suurempi kuin omistaja arvaakaan.

Australialainen sanomalehti The Age kertoo verkkosivuillaan, että VHS-kasetteja keräillään nykyään siinä missä LP-levyjäkin.

Sen mukaan Facebook ja muut sivustot ovat täynnä keräilijöiden ja fanien ryhmiä, jonka lisäksi netin kauppapaikka Ebayssa kysytyimpien kasettien hinnat ovat kohonneet jo tuhansiin dollareihin.

The Agen mukaan kysytyimpien nauhojen joukkoon kuuluvat muun muassa Disneyn piirrettyjen rajoitetut julkaisupainokset. Esimerkiksi Kaunotar ja hirviö -VHS:n erikoisversiosta voi saada jopa 10 000 Australian dollaria (noin 6 800 euroa).

Neljää, alkuperäisellä kansitaiteella varustettua klassikkoelokuvaa – Miekka kivessä, Prinsessa Ruusunen, Kaunotar ja kulkuri ja Pieni merenneito – kaupataan Ebayssa jopa hurjalla 25 000 Australian dollarin (noin 17 000 euroa) hintaan.

Suomessa keräillään varsinkin lännen- ja kauhuelokuvia sekä vanhoja italowesternejä ja tiettyjä kauhuleffoja, jotka ovat saatavilla ainostaan VHS-formaatissa.

Turun elokuvadivaria pyörittävä Juha Vuorinen kertoo lähes 25 vuoden kokemuksella, että Suomessakin keräillään vanhoja VHS-nauhoja. Hinnat tosin eivät yllä esimerkiksi Australian tasolle.

Osasyynä on englanninkielisen alueen suurempi markkina.

– Se on varmasti yksi syy. Itse en ole vastaavaan Suomessa törmännyt, mutta Australian versiot ovat olleet aina haluttuja ja himoittuja myös Suomessa.

– Suomessa keräillään varsinkin lännen- ja kauhuelokuvia, ne ovat useimmiten haluttuja kohteita. Vanhoja italowesternejä tai tiettyjä kauhuelokuvia, joita ei saa muussa muodossa, Vuorinen täsmentää.

Westerneistä Vuorinen mainitsee esimerkiksi Hopeasatularatsastajan ja kauhusta taas Himomurhan, vaikka sitä saadaankin nykyään DVD:nä.

– Ne ovat aika harvinaisia, kuolinpesistä niitä saattaa löytyä. Sitten kun ei ole tietämystä tai ajatusta asiasta, niin niitä heitetään usein roskikseen.

Suomessa harvinaisuuksien hinnat liikkuvat useimmiten kymmenissä euroissa, korkeimmillaan muutamissa satasissa. Sellaisen hinnan Vuorinen kertoo maksetun aikanaan Tohtori Outolempi -elokuvasta.

– Aikanaan VHS-buumi on ollut vielä kovempi, jolloin kaseteista maksettiin jopa yli 2000 markkaa, hän toteaa.

Onko sinulla tai tutullasi iso VHS-kokoelma? Lähetä kuva numeroon 13456 tai ota yhteyttä IS:n toimitukseen uutiset@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?